Evropa

Faktor Severodonjecka u strateškoj računici: Kako će rat u Ukrajini da izgleda posle najnovijeg "mešanja karata"

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

02/06/2022

-

07:05

Faktor Severodonjecka u strateškoj računici: Kako će rat u Ukrajini da izgleda posle najnovijeg "mešanja karata"
Faktor Severodonjecka u strateškoj računici: Kako će rat u Ukrajini da izgleda posle najnovijeg "mešanja karata" - Copyright Tanjug AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Iako su analitičari očekivali da će bitka za Severodnjeck potrajati, poslednjih dana čuli smo izjave koje sugerišu da su ruske snage ipak zauzele veći deo grada. Reč je o najvećem gradu u Luganskoj oblasti koji Rusi nisu kontrolisali, a koji je pretpreo žestoko granatiranje. Ukoliko Rusija potpuno zauzme Severodenjeck, to bi imalo višestruki značaj. Međutim naspram njega se nalazi još jedan grad, Lisičansk, koji ima povoljniju poziciju za odbranu.

Nakon što su ruske snage napustile položaje na severu Ukrajine i prebacile fokus na Donbas, na istoku su usledile žestoke bitke. Ukrajinski zvaničnici upozoravali su u više navrata da je situacija teška, a glavni fokus ruskih snaga bila je ofanziva na grad Severodonjeck koji je ruska vojska pokušavala da opkoli sa svih strana.

I dok su iz tog grada stizale informacije o granatiranjima i nestancima struje, a mnogi su strahovali da će grad doživeti sudbinu Marijupolja, koji je takođe nedeljama bio pod opsadom, ruske snage su još više napredovale. Kako je u sredu saopštio regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj, ruske snage sada kontrolišu oko 70 odsto Severodonjecka. Sa druge strane gradonačelnik Oleksandr Strjuk kaže da je pod ruskom kontrolom 60 odsto grada i da je jedan deo "ničija zemlja".

Značaj Severodonjecka je višestruk, kaže za Euronews Srbija istoričar Aleksandar Životić. Sa zauzimanjem ovog grada, a potom i Lisičanska i neposredne okoline tih gradova, čitava Luganska oblast u svojim administrativnim granicama našla bi se pod kontrolom ruskih i proruskih snaga u Ukrajini i time bi jedan deo proklamovanih ciljeva od strane ruskog državnog i vojnog vrha bio praktično ostvaren.

Kako su i ranije ocenjivali analitičari, ako bi ruski lider Vladimir Putin uspeo da zauzme ceo region Luganska, i da uradi nešto slično u Donejcku, on bi mogao to Rusima da predstavi kao pobedu. Dodaje se da to ne bi bila pobeda kakva se očekivala kada je pokrenuo invaziju, ali da bi ipak i to bilo nešto značajno.

Ukrajinske snage se povukle?

Nakon blokade južno od Izjuma, težište ruske ofanzive u regionu Donbasa prebačeno je na Severodnjeck, grad u kom je pre izbijanja rata živelo nešto više od 100.000 ljudi. Reč je o industrijskom gradu naspram kojeg se nalazi Lisičansk, preko reke Severski Donjec. Guverner Luganska potvrdio je pre nekoliko dana da se borbe intenziviraju i da ruske snage polako prilaze centralnim delovima grada. 

Tada je gradonačelnik govorio da u gradu nema struje, kao i da su kompletne komunikacije prekinute dok se uveliko vode ulične borbe.

"Ruske trupe su se probile još nekoliko blokova ka centru grada. Nemamo struju, komunikacije su u prekidu. Grad je totalno uništen", rekao je Strijuk. 

Vojni analitičar Majkl Klark rekao je tada za BBC da su Rusi uložili sve snage u ofanzivu u Lugansku, naročito na Severodonjeck. On je naveo da je pred Ukrajinom ključna odluka da li će pokušati da spasu grad, a Institut za proučavanje rata objavio je u sredu da se ukrajinske snage sada očito povlače iz Severodonjecka umesto da se bore do kraja.

"To je faktor koji je Rusima omogućio da relativno napreduju u grad. Odluka da se izbegne izdvajanje više sredstava za spašavanje Severodonjecka i odluka o povlačenju iz njega bile su strateški razumne, ali i jako bolne", naveo je institut.

profimedia

 

Inače, u obaveštajnom izveštaju britanskog ministarstva odbrane navodi se da je više od polovine grada okupirano ruskim snagama, među kojima su i čečenski borci, a lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je završeno potpuno "čišćenje" ovog ukrajinskog grada. 

"Borci su prešli na sledeću fazu - temeljniju nasumičnu proveru pojedinačnih objekata", napisao je Kadirov na Telegramu, prenele su RIA Novosti.

Zašto je Severodonjeck značajan?

I iako Insitut za proučavanje rata navodi da Ukrajina mora da iskoristi svoje ograničene resurse i usredsredi se na ponovno osvajanje kritičnog terena, a ne na odbranu terena čija kontrola "neće odrediti ishod rata", Životić objašnjava da je značaj Severodonjecka višestruk. Tu je, kako kaže, onaj geografski, a potom i vojni značaj za rusku stranu.

"U pitanju je grad blizanac Lisičanskom, to je jedan od bitnih gradova srednje veličine u Luganskoj oblasti i ono što je važno naglasiti: sa zauzimanjem Severodonjecka, potom Lisičanska i neposredne okoline tih gradova, čitava Luganska oblast u svojim administrativnim granicama bi se našla pod kontrolom ruskih i proruskih snaga u Ukrajini i time bi jedan deo proklamovanih ciljeva od strane ruskog državnog i vojnog rukovodstva bio praktično ostvaren", istakao je on.

Euronews

 

Istoričar objašnjava da je Severodonjeck važan politički i psihološki faktor. Naime, iako su ratni ciljevi Rusije "maglovito" postavljeni, i često su u hodu menjani, sada je primarni cilj ovladavanje prostorima Donjecke i Luganske oblasti.

"Ako gledamo sa vojne strane, ne može se reći da on ima u užem vojnom smislu strategijski značaj, taj značaj bi bio možda nekog operativnog nivoa. Vidite da ta operacija, ta ofanziva na prostoru Donbasa traje šestu nedelju, ona je takvog karaketra da smo do pre nedelju dana mogli da pratimo isključivo jedan vrlo spor progres sa određenim rezultatima koji su postepeno dolazili, to je sad nešto intenzivnije poslednjih dana, očigledno zbog jače koncentracije snaga i želje da se najverovatnije do određenih rokova ispune određeni zadaci", rekao je on.

Šta sledi dalje?

Na pitanje da li potencijalno potpuno zauzimanje Severodonjecka stavlja rusku stranu u poziciju da može dublje da napreduje u obasti Donbasa, Životić kaže da to stavlja rusku stranu u mnogo povoljniju situaciju, ali i da sve zavisi od toga kako se ukrajinska strana pripremila za ono što sledi posle toga.

"Pitanje koliko to može da utiče na dalje operacije, to sad dosta zavisi od ukrajinske strane. Pitanje je koliko su oni pripremili konsolidaciju svoje odbrane na određenim drugim linijama, s obzirom na to da bi izvlačenje iz Sevrodonjecka i njegove neposredne doline suštinski za Ukrajinu skratilo taj front. To otvara pitanje njihove pripremljenosti, opremljenosti, stanja trupa koje se nalaze na tom pravcu. To je dosta nepoznatih u toj jednačini", naveo je Životić.

On dodaje da postoje informacije da su ukrajinske snage vratile jedan manji deo teritorije i da koriste poznavanje terena i propuste sa druge strane. Govoreći o Lisičansku koji se nalazi preko puta Severodenjcka, Životić ističe da informacije govore da je taj grad veoma dobro utvrđen i da je pogodniji za odbranu jer je geografski viši.

"Barijera koja je ozbiljnija. Imajte u vidu, to je ono što procene govore, ono što se moglo nazreti. Ali vidimo da zapadni obaveštajni izvori potvrđuju da zamah te ofanzive polako slabi sa približavanjem tim povoljnijim položajima ukrajinske strane", kaže Životić.

Institut za proučavanje rata ocenjuje da je Putin odlučio da skoncentriše sve snage u pokušaju zauzimanja područja istočne Ukrajine, što će mu, kako kažu, uglavnom doneti "simbolične dobitke".

"Njegova vojska je u ostalim delovima zemlje ranjiva. Ukrajinske protivofanzive u Hersonu ukazuju na to da ukrajinski komandanti prepoznaju i iskorišćavaju tu ranjivost", navodi se.

Ako Ukrajina povrati Herson, s druge strane, biće u mnogo jačoj poziciji da se brani od budućeg ruskog napada. Ova bi strateška kalkulacija u načelu trebalo da navede Rusiju da usmeri svoje snage na zadržavanje Hersona. 

"Ali, ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je umesto toga skoncentriše sve snage i resurse u pokušaj zauzimanja područja istočne Ukrajine", naveo je Institut. 

Kada je reč o budućim događajima u ratu, Životić ističe da mu ne deluje da situacija ide ka smirivanju. "Mislim da će ovo dosta potrajati, dokle god ima volje za borbom na obe strane. Što se Ukrajanaca tiče, oni imaju volju da se brane i imaju podršku materijalnu sa Zapada. Tačno dobijaju tehniku prema zapadnim procenama koliko su ugroženi", naveo je.

Dodaje i da je rusko insistiranje na ofanzivi trka sa vremenom.

"Ukrajinci najavljuju da će od početka jula biti sposobniji za šire operacije odnosno da će oni dotle dobiti veliku količinu naoružanja i vojne opreme", zaključio je Životić.

Komentari (0)

Evropa