Evropa

"Rusi žele da nas zbrišu s lica zemlje": Teške borbe za grad koji preti da doživi sudbinu Marijupolja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2022

-

09:30

"Rusi žele da nas zbrišu s lica zemlje": Teške borbe za grad koji preti da doživi sudbinu Marijupolja
"Rusi žele da nas zbrišu s lica zemlje": Teške borbe za grad koji preti da doživi sudbinu Marijupolja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su ruske snage napustile položaje na severu Ukrajine i prebacile fokus na Donbas, na istoku se vode žestoke borbe. Ukrajinski zvaničnici upozoravaju da je situacija teška. Glavni fokus ruskih snaga je ofanziva na grad Severodonjeck u Luganskoj oblasti koji ruska vojska pokušava da opkoli sa svih strana.

Pre nekoliko dana predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da je situacija u Donbasu "ekstremno teška". U novom saopštenju iz kancelarije ukrajinskog predsednika se ističe da su gradovi Severodonjeck i Lisičansk na udaru ruskih artiljerisjkih napada, i to sve u okviru ofanzive na region Luganska.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Mailar je rekla da su borbe u Donbasu dostigle "maksimalan intenzitet" i da su ruske snage istovremeno opkolile nekoliko položaja koje drži ukrajinska vojska, preneo je BBC. Ona je dodala da se vide znaci eskalacije i da neprijatelj koristi sve resurse kako bi zauzeo teritoriju i opkolio ukrajinske snage.

Po svemu sudeći, glavni fokus ruskih snaga sada je na zauzimanju strateški važnog grada Severodonjecka. Reč je o industrijskom gradu naspram kojeg se nalazi Lisičansk, preko reke Severski Donjec. Britanski obaveštajci su takođe istakli da bi to mesto moglo da postane taktički prioritet za Rusiju.

"Neprestano smo na udaru artiljerije"

Guverner Luganska Serhij Gajdaj optužio je Moskvu da koristi pristup "spaljene zemlje" da bi zauzela Severodonjeck. "Svaki dan pokušavaju da razbiju liniju odbrane, Jednostavno, sistemski uništavaju grad. Sve je neprestano na udaru artiljerije", rekao je.  

Gajdaj upozorava da su ruske snage uništile sve osim jednog mosta preko reke, i navodi da je grad u riziku da bude potpuno odsečen. Dodao je i da ruski tenkovi gađaju stambene zgrade i da žele da "zbrišu grad sa lica zemlje".

profimedia

 

Ukrajinska zaštitnica ljudskih prava Ljudmila Denisova upozorava da postoji rizik da taj grad doživi istu sudbinu kao Marijupolj i bude opkoljen. "Neprijatelj je angažovao sve svoje snage da opkoli Severodonjeck, u čijoj okolini se konstantno vode bitke", napisala je ona na Telegramu.

Novinar BBC-ja je na frontu razgovarao sa ukrajinskim vojnicima koji su mu rekli da su opkoljeni i da su stalno pod pritiskom. Navode i da trpe značajne gubitke. Izvor iz vojske je rekao da je jedna jedinica otišla u bitku sa 240 vojnika, a da su se vratili sa 135. Ostali su ubijeni, ranjeni ili odvedeni u zarobljeništvo.

Zašto je Severodonjeck važan i šta se trenutno dešava na frontu?

Severodonjeck je najveći grad u Luganskoj oblasti koji je pod ukrajinskom kontrolom. Ruska vojska je zauzela sela i manje gradove, ali to ipak ostaje dobro branjeno područje jer se tu borbe vode još od 2014. godine.

Kako piše BBC, ako bi Putin uspeo da zauzme ceo region Luganska, i da uradi nešto slično u Donejcku, on bi mogao to Rusima da predstavi kao pobedu. Dodaje se da to ne bi bila pobeda kakva se očekivala kada je pokrenuo invaziju, ali da bi ipak bilo nešto.

Svoja zapažanja o tome šta se trenutno dešava na frontu u Donbasu i kako bi situacija mogla dalje da se razvija izneo je Mihael Kofman, programski direktor Ruskih studija u Centru za mornaričke analize.

On navodi da je u početku cilj ruske invazije bio da pritisnu gradove Slavjansk i Kramatorsk, i to iz pravca Izjuma, kao i da istovremeno okruže Severodonjeck. Na taj način bi te oblasti bile odvojene jedna od druge. Kako Kofman ocenjuje, to ne bi bio veliki zahvat u Donbasu, ali je ipak ambiciozan pokušaj. 

Međutim, nakon blokade južno od Izjuma, težište ofanzive je prebačeno na Severodnjeck, gde se Rusi nadaju da će opkoliti grad. Kada je reč o Izjumu, čini se da je sada cilj ruske akcije kod tog mesta da se spreči premeštanje ukrajinskih trupa ka Severnodonjecku.

Da li će ruske snage iskoristiti napredak kod Popasne?

Kafman je istakao da su ruske snage napredovale južno od mesta Popasna, koje se nalazi južno od Severodnjecka. Kako objašnjava, zbog toga postoji pretnja da se odseku Severodonjeck i Lisičansk i da se stvori "džep". Koliko će napredak ruskih snaga kod Popasne predstavljati pretnju, ističe Kafman, zavisi od raspoloživosti snaga, rezervi i logistike.

Još jedna tačka je značajna a to je mesto Liman koje je na nekih šezdesetak kilometara zapadno od Severodnjecka. Nafman navodi da su ruske snage navodno ušle u taj grad, što sugeriše da će uspostaviti punu kontrolu nad područjem severno od reke Severski Donjec. Dodaje da će se u međuvramenu ukrajinske snage pomeriti na sekundarne odbrambene položaje.

Kafman je na Tviteru napisao da ne smatra da je ruska ofanziva u zastoju, iako je troma. Kako kaže, skorašnji ruski manevri u Donbasu, uprkos relativno ograničenom vojnom napretku, sugerišu da su ukrajinske snage pretpele određene gubitke. Podseća i na izjavu predsednika Volodimira Zelenskog koji je rekao da dnevno strada 50 do 100 vojnika.

profimedia

 

"Ukupni vojni bilans u ratu još je na ukrajinskoj strani, s obzirom na dostupnost snaga i pristup vojnoj pomoći sa Zapada, Međutim, odnos snaga na lokalu – u Donbasu, u ovoj fazi je potpuno druga priča. Postoje glasine da Ukrajina dovodi pojačanje da bi sprečila veće ruske vojne uspehe", naveo je on i dodao da je malo verovatno da će Rusija da odustane uprkos gubicima i problemima sa moralom vojske.

"Mislim da ne bi trebalo da precenjujemo ruski napredak kod Popasne, ali takođe treba da vidimo koje su posledice. Da li će ukrajinske snage biti u mogućnosti da izvedu kontraofanzivu u bliskoj budućnosti ili će obe strane početi da se suočavaju sa iscrpljenošću", istakao je on.

"Ratište će verovatno ostati dinamično"

Dodaje da ruske snage možda neće izvoditi ofanzive sa mnogo entuzijazma, ali ističe da je isto tako teško očekivati da će odustati.

"Ratište će verovatno ostati dinamično, sa promenama u kontroli teritorija, ofanzivama i kontraofanzivama. Sumnjam da ćemo videti zastoje, ali će verovatno biti pauza u operacijama", rekao je.  

Kafman Zaključuje da je prerano donositi zaključke o tome kako će se bitka za Donbas odvijati jer Ukrajina u kratkom vremenu može da izgubi teritorije, ali isto tako Rusija ima velike probleme sa održavanjem vojnih napora u dužem periodu ili kada treba da zadrži ono što zauzme. Zbog toga bi, kako on previđa, rat mogao da se prolongira. 

Komentari (0)

Evropa