Evropa

Kisindžerov govor koji je uzburkao strasti: Oštre reakcije iz Ukrajine na predlog o ustupanju teritorije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/05/2022

-

22:00

Kisindžerov govor koji je uzburkao strasti: Oštre reakcije iz Ukrajine na predlog o ustupanju teritorije
Kisindžerov govor koji je uzburkao strasti: Oštre reakcije iz Ukrajine na predlog o ustupanju teritorije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izjava bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji je u ponedeljak na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da Ukrajina treba da ustupi teritoriju Rusiji kako bi pomogla da se okonča invazija koja traje od 24. februara najpre je iznenadila, pa onda izazvala brojne reakcije svetskih, pre svega ukrajnskih, zvaničnika.

Obraćajući se svetskim zvaničncima u Davosu, Kisindžer je pozvao SAD i Zapad da ne traže poraz Rusije u Ukrajini i upozorio da, i pored toga što rat traje gotovo 90 dana, već može da ostavi značajne posledice u odnosu na dugoročnu stabilnost Evrope, pa je zbog toga, smatra, određena reakcija neophodna.

Nakon što je rekao da zapadne zemlje treba da se sete važnosti Rusije za Evropu, Kisindžer je takođe zatražio od zapada da primora Ukrajinu da prihvati pregovore i da se osloni na Status quo ante bellum, što zapravo znači "povratak na prethodno stanje" - u ovom slučaju, na ono koje je bilo pre izbijanja rata.

EPA/JIM LO SCALZO

 

"Pregovori treba da počnu u naredna dva meseca i to pre nego što se stvore dodatne tenzije ili neki preokreti koje nije lako zaobići. U idealnom slučaju, linija podele bi trebalo da bude povratak na pretnodni status kvo. Vođenje rata dalje od te tačke ne bi se odnosio na slobodu Ukrajine, već na novi rat protiv same Rusije", kazao je Kisindžer koji je u svetskoj javnosti poznat po tome što je bio državni sekretar predsednika Ričarda M. Niksona i Džeralda Forda, podseća Vašington post.

"Status kvo ante" koji pominje Kisindžer, odnosi se zapravo na obnavljanje situacije u kojoj je Rusija formalno kontrolisala Krim i neformalno kontrolisala dva najistočnija ukrajinska regiona - Lugansk i Donjeck.

Inače, Kisindžerovi komentari usledili su nakon nedavnog uvodnika Njujork tajmsa koji tvrdi da bi Ukrajina morala da donese "bolne teritorijalne odluke" kako bi postigla mir.

"Na kraju, Ukrajinci su ti koji moraju da donesu teške odluke: oni su ti koji se bore, umiru i gube svoje domove zbog ruske agresije. Oni su ti koji moraju da odluče kako bi mogao da izgleda kraj rata. Ukoliko sukob dovede do stvarnih pregovora, ukrajnski lideri će morati da donesu bolne teritorijalne odluke kje će zahtevati svaki kompromis ", pisao je nedavno Njujork Tajms.

Vašington post piše da je ovaj komentar objavljen u četvrtak, a da je Kisindžer nešto slično saopištio četiri dana kasnije.

Osude iz Ukrajine

Kritičari su Kisindžerove komentare okarakterisali kao "nesrećnu intervenciju". Poslanca ukrajinskog parlamenta Ina Sovsun osudila je Kisindžerovu izjavu i ocenila je kao "zaista sramnu". 

"Šteta što bivši američki državni sekretar vreruje da je odustajanje od dela suverene teritorije put ka miru za svaku zemlju", napisala je ona na Tviteru.

Dva dana kasnije kritike na Kisindžerov račun stižu i od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Ona nvodi da, "bez obzira na to šta radi ruska država, uvek će neko doći i reći: hajde da uzmemo u obzir i njihove interese".

"Ove godine u Davosu, ponovo sam čuo to, uprkos hiljadama ruskih projektila koje pogađaju Ukrajinu. Uprkos desetinama hiljada Ukrajinaca koji su ubijeni. Uprkos masovnom ubistvu u Buči i Marijupolju. Uprkos uništenim gradovima. I uprkos ''kampovima za čišćenje'' koja je napravila ruska država, gde ubijaju, muče, siluju i ponižavaju kao na pokretnoj traci", rekao je Zelenski.

On je dodao da je Rusija to uradila "celoj Evropi".

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

"Međutim, na primer, u Davosu, gospodin Kisindžer izlazi iz duboke prošlosti i kaže da bi deo Ukrajine trebalo dati Rusiji", kazao je Zelenski.

"Čini se da je Kisindžerov kalendar, ne 2022. godina, već 1938. godina i mislio je da je pričao publici u Minhenu, a ne u Davosu. Usput rečeno, te 1938. godine, kada je Kisindžerova porodica bežala od nacista Nemaca, on je imao 15 godina", dodao je Zelenski.

I savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da "bilo kakav ustupak Rusiji nije put ka miru, već rat odložen za nekoliko godina"

Kada je reč o Moskvi, nije bilo značajnijih reakcija na izjavu Kisindžera. Portparol Kremlja Dimitrij  Peskov je rekao da Rusi čekaju zahteve za mirovne pregovore.

EPA/SERGEI KARPUKHIN

 

"Čekamo da Kijev prihvati zahteve Moskve i shvati de fakto situaciju, realnu situaciju koja postoji", rekao je Peskov na redovnom brifingu, prenosi Izvestija.

Bisenić: Dva pristupa u globalnoj raspravi

Novinar i diplomata Dragan Bisenić rekao je za Euronews Srbija, komentarišući Kisindžerovu izjavu i reakcije na nju, da u globalnoj raspravi mogu da se vide dva pristupa o karakteru krize između Ukrajine i Rusije i o očekivanom ishodu.

Kako navodi, jedan pristup govori ono što se čuje od Zelenskog, a to je da se očekuje da bi Rusija trebalod a bude izolovana i isključena iz svetskog sistema, i da bude poražena. "Ovaj pristup podrazumeva jednu matricu sukoba koja je postojala u Prvom i Drugom svetskom ratu, da protivnik bezsulovno kapitulira", rekao je Bisenić.

On dodaje da regionalni sukobi nisu takvi i navodi: "Ako želite nekoga da porazite, zanči idete u eskalaciju. A to ima odgovor sa druge strane. Sa kim se suočavate? Sa nekim nemoćnim ili sa nekim ko ima velike resurse da odgovori".

Bisenić ističe da drugi pristup koji zastupa Kisindžer kaže da mora da se vodi računa da u sukobu postoje dve strane u da je teško očekivati da će jedna biti definitivno poražena. "Onda je najbolje da se tu napravi neki sporazum, kao što je bio sporazum za okončanje Vijetnamskog rata", rekao je on. Dodao je da velikim silama mora da se dopusti da izađu iz rata na častan način.

Ističe da je Kisindžerov govor izazvao burne reakcije i da se nejčešće čuju osude.

Komentari (0)

Evropa