Biznis vesti

"Militarizacija tema u Davosu": Po čemu je Svetski ekonomski forum ove godine bio drugačiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/05/2022

-

22:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu ove godine dominirale su teme koje nisu bile uobičajene. Na kraju su učesnici pozvali na Maršalov plan za Ukrajinu, a direktori kompanija su pružili podršku u tom smislu. Osim rata u Ukrajini, govorilo se i o članstvu Finske i Švedke u NATO-u, o bezbednosti hrane i drugim svetskim pitanjima. O tome šta je obeležilo ovogodišnji skup u Davosu u emisiji Euronews Veče govorili su novinar i diplomata Dragan Bisenić i profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Ismail Musabegović.

Dragan Bisenić je rekao da je ovogodišnji skup bio specifičan po dve stvari. Prvo je to što se održava leti, a ne zimi. Navodi da je bilo upola manje učesnika i da je bila drugačija atmosfera.

"Drugo važno obeležje je militarizacija tema kojima se Davos bavi", rekao je Bisenić. On navodi da je Davos inače bio oslobođen direktnih bezbednosnih tema i da se nikada na taj način nije govorilo o ratovima.

Euronews Srbija

 

"Sada se direktno govori o ratu. Možda je prethodni tajming bio drugačiji, jer se forum održavao neposredno pre Minhenske bezbednosne konfernecije", rekao je Bisenić.

Politika i odnosi velikih sila

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Ismail Musabegović je rekao da je forum ovog puta bio više politički nego ekonomski, mada su se neke ekonomske teme pojavljivale sporadično. Dodaje da je uglavnom bilo reči o politici i o odnosima velikih sila generalno.

Kada je reč o ekonomiji, kaže da su se izdvojile četiri teme: strah od inflacije, manjak hrane i bojazan od gladi u svetu, energija, pa tek onda klimatske promene.

Takođe, profesor Musabegović je rekao da, koliko se on seća, prvi put se dešava da je tako značajan globalni igrač kao što je Rusija izopšten iz celog svetskog globalnog sistema.

Govoreći o zavisnosti Evrope od ruskih energenata on je rekao da je teže naći dodatne izvore za gas nego za naftu. Kako je rekao, sigurno se ne bi mogao nadomestiti gas u naredne dve ili tri godine, a za naftu je drugačija priča.

Euronews Srbija

 

Na pitanje da li Evropa plaća Rusiji gas u rubljama, on je objasnio da je napravljen sistem gde dobavljači gasa otvaraju račune u Gasprom banci, i to dva – jedan devizni a drugi rubaljski. Kako kaže, kada se uplate devize, banka automatski vrši konverziju u rublje, a centralna banka koja predmet evropskih sankcija nije uključena u sve to. On kaže da se tim potezom praktično brani rublja.

"Važna redovna rasprava o Zapadnom Balkanu"

Komentarišući učešće Srbije na ovogodišnjem forumu u Davosu Dragan Bisenić je rekao da je dobro što je zemlja predstavljena na ovakvom skupu. Podseća da je prvi put obimnija delegacija Srbije bila u Davosu 2010. godine.

"To je jedan ogroman vašar gde se nalaze svi ti ljudi, i prilika je da se prosto nađete u tom društvu, da se vidite, pozdravite i upoznate", rekao je.

Dodaje i da je važno što Svetski ekonomski forum u poslednjih četiri ili pet godina ima redovnu raspravu o Zapadnom Balkanu i što se aktivnije uključio u pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana na stimulativan način.

"Ipak ćete na Svetskom ekonomskom forumu čuti najmodernije ideje, ekonomske, tehnološke i finansijske. I za jednu malu zemlju kao što je Srbija je velia stvar da njeni predstavnici učestvuju", ocenio je Bisenić.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis