Evropa

Porušeni mostovi, artiljerijski udari i žestoke ulične borbe: Bitka za Severodonjeck presudna za dalji kurs rata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2022

-

19:34

Porušeni mostovi, artiljerijski udari i žestoke ulične borbe: Bitka za Severodonjeck presudna za dalji kurs rata
Porušeni mostovi, artiljerijski udari i žestoke ulične borbe: Bitka za Severodonjeck presudna za dalji kurs rata - Copyright Tanjug AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Ruske snage su uništile poslednji most koji je povezivao Severodonjeck sa Lisičanskom koji se nalazi sa druge strane reke i koji je pod kontrolom Ukrajine. Na taj način je znatno otežano snabdevanje tog grada u regionu Luganska, dopremanje humanitarne pomoći, ali i evakuacija civila. Ukrajinski zvaničnici upozoravaju da je situacija u Severodonjecku izuzetno teška i traže oružje većeg dometa od zapadnih saveznika.

Severodonjeck i njegov "grad blizanac" Lisičansk bili su povezani sa tri mosta, a drugi je uništen tokom vikenda. To je ruskoj vojsci omogućilo dodatnu prednost.

"Dopremanje oružja i rezervi sada je teško, ali nije nemoguće", naveo je guverner oblasti Luganska Serhij Gajdaj. Kako piše CNN, on je istakao da je prelazak iz Severodonjecka u Lisičansk i dalje moguć, ali iz bezbednosnih razloga nije otkrio detalje. Inače i Lisičansk se danima nalazi na udaru ruske artiljerije.

U Severodonjecku se i dalje vode ulične bitke. Gajdaj navodi da oko 70 odsto grada kontrolišu ruske snage. On je istakao da je situacija za ukrajinske vojnike u tom mestu "teška, ali pod kontrolom". Takođe, istakao je i da ruska artiljerija gađa hemijsku fabriku Azot u kojoj je sklonište našlo stotine civila. 

Tanjug AP/Francisco Seco

 

Gajdaj negira tvrdnje da je Severodnjeck "pao" i dodaje da je deo grada i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga. Međutim, ističe da su velika razaranja i da, čak i da ukrajinske snage uspeju ponovo da zauzmu ceo grad, biće nemoguće potpuno obnoviti infrastrukturu pre zime. Upozorava na probleme sa snabdevanjem vodom i strujom.

"Borba za Severodonjeck mogla bi da bude ključna za region Donbasa"

U međuvremenu, Ukrajina traži pomoć i zahteva novo teško naoružanje od zapadnih saveznika kako bi mogla da brani Severodonjeck. Kijev navodi da bi borba za taj grad mogla da bude ključna za region Donbasa i za budućnost rata, prenosi Euronews.

I portparol urkajinskog ministarstva odbrane Oleksander Motuzianik ističe da se intenzivne borbe nastavljaju. On kaže da ruska vojska koristi artiljeriju i raketne sisteme.

"Ruske snage pokušavaju da okruže ukrajinsku vojsku, ali neprijatelj trpi značajne gubitke", rekao je on i dodao da Rusi napreduju upravo zbog nadmoći u vazduhu.

S druge strane, ruska agencija RIA Novosti citirala je portparola separatističkih snaga na istoku Ukrajine Eduarda Basurina koji je rekao da su ukrajinske trupe "odsečene" u Severodonjecku i da bi trebalo "da se predaju ili da umru".

Postoji rizik da situacija postane nalik onoj u Marijupolju, odnosno da "veliki džep ukrajinskih snaga bude odsečen od ostatka vojske", naveo je Demijan Magrou, portparol Međunarodne legije odbrane Ukrajine koja ima svoje pripadnike u Severodonjecku.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

I najviši ukrajinski zvaničnici zabrinuti su za sudbinu Severodonjecka i Donbasa. "Cena ove bitke" u ljudskim životima je "za nas veoma visoka", naglasio je predsednik Volodimir Zelenski, ocenivši da je to jednostavno zastrašujuće i da će "bitka za Donbas bez sumnje ostati upamćena u vojnoj istoriji kao jedna od najnasilnijih bitaka u Evropi".

Evakuacija civila tokom svakog zatišja

Uništenje svih mostova koji povezuju Severodonjeck i Lisičansk dovodi u pitanje evakuaciju civila. Međutim, gradonačelnik Severodonjecka Oleksandar Strjuk izjavio je da nastavljaju da evakuišu civile iz tog ukrajinskog grada tokom svakog zatišja u teškim borbama. On je potvrdio da su neprohodna sva tri glavna mosta koji vode do grada, prenosi CNN.

"Načini povezivanja sa gradom su prilično teški, ali oni postoje", rekao je gradonačelnik Severodonjecka za ukrajinsku televiziju Strjuk. Poručio je da se evakuacija odvija "svakog minuta kada je tamo zatišje ili postoji mogućnost transporta".

Napredak ruskih snaga u regionu Donbasa zabrinjava analitičare. Oni ističu da bi gubitak Severodonjecka bio veliki udarac za Ukrajinu.

"Zauzimanje ovog grada, kao i Lisičanska, krucijalno je za Rusiju da bi uspostavila punu kontrolu nad regionom Luganska. Ako bude uspešna, ruska ofanziva će verovatno promeniti fokus na region Donejcka, čiju polovinu već drže", rekao je Andrius Tursa, savetnik za Centralnu i Istočnu Evropu u kompaniji Teneo.

profimedia

 

Kako je dodao, u poređenju s prvom fazom rata, Rusija je unapredila operativne i logističke aktivnosti i ostavaruje prednost zbog nadmoći u vazduhu i mogućnostima elektronskog ratovanja. Kaže i da je Ukrjaini potrebno novo oružje od zapadnih saveznika.

Vilijam Alberki iz Instituta za strateške studije rekao je za CNBC da i dalje postoji mogućnost da ruske snage budu zaustavljene ako premeste trupe iz Severodonjecka ka severu. Međutim, on ukazuje da Rusija sada "baca sve što ima", da bi potpuno zauzela region.

Gradovi blizanci na strateški važnoj reci

Već nekoliko nedelja glavni fokus ruske invazije na Ukrajinu je bitka za Severodonjeck u Luganskoj oblasti. Stanje na terenu se stalno menja, a najnoviji izveštaji ukazuju da je oko 70 odsto teritorije grada pod ruskom kontrolom i da su ukrajinske snage potisnute iz centra grada dok traje stalno granatiranje.

Severodonjeck i njegov grad blizanac koji se nalazi s druge strane reke, Lisičansk, čine važnu regionalnu i industrijsku tačku u regionu Luganska. Ukoliko bi uspele da zauzmu te gradove, ruske snage bi praktično kontrolisale ceo region.

Takođe, "gradovi blizanci" leže na strateški važnoj recei Severski Donjec, a centralni sektor ruskog fronta se nalazi zapadno od te reke.

Veruje se da je od 100.000 ljudi, koliko je u gradu bilo pre rata, sada ostalo samo 15.000.

Komentari (0)

Evropa