Evropa

"Sudbina Donbasa se odlučuje u Severodonjecku": Žestoka bitka u kojoj i Moskva i Kijev vide svoju priliku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/06/2022

-

09:03

"Sudbina Donbasa se odlučuje u Severodonjecku": Žestoka bitka u kojoj i Moskva i Kijev vide svoju priliku
"Sudbina Donbasa se odlučuje u Severodonjecku": Žestoka bitka u kojoj i Moskva i Kijev vide svoju priliku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bitka za strateški važan grad u Luganskoj oblasti Severodonjeck postala je glavna tema poslednjih nedelja kada je reč o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Stanje na terenu se menja svakog dana, a analitičari ističu  da je veoma teško govoriti o tome šta se zaista događa u gradu. Nakon ukrajinske kontraofanzive u prethodnom periodu, poslednji izveštaji govore da je većina teritorije grada ponovo prešla pod kontrolu ruskih snaga, dok artiljerijski i raketni udari ne prestaju.

Juče je regionalni guverner Luganska Serhij Gajdaj potvrdio da su ukrajinske snage potisnute u predgrađa Severodonjecka. Gaidaj je za RBC-Ukrajina rekao da su specijalne snage pokrenule kontraofanzivu u prethodnim danima i da su uspele da povrate gotovo polovinu grada, ali je naveo da nije imalo smisla da oni zadrže položaje pošto je Rusija nastavila artiljerijske i vazdušne udare.

"Naše snage sada ponovo kontrolišu samo predgrađa. Međutim, borbe se nastavljaju. Naše snage brane Severodonjeck", naveo je on. Istakao je da se oni bore "za svaki pedalj" grada i da "niko neće predati Severodonjeck".

profimedia

 

BBC je preneo izveštaje da je više od 800 civila našlo sklonište od napada u bunkerima ispod fabrike hemikalija Azot, i da ta grupa uključuje oko 200 radnika fabrike. Ukrajinska vlada nije potvrdila te navode.

Naspram Severodonjecka preko reke Severski Donejc nalazi se njegov "grad blizanac" Lisičansk koji je takođe veoma značajan. Guverner Gajdaj je naveo da je taj grad u potpunosti pod kontrolom ukrajinskih snaga, ali napominje da ga ruske trupe napadaju više od nedelju dana. Kako je rekao, Rusija nastavlja da "haotično" i "moćno" granatira grad izazivajući veliku štetu i razaranja.

Na Telegramu je dodao i da ne postoji pretnja da bi Rusi mogli da opkole region Luganska, ali je dodao da oni kontrolišu oko 90 odsto tog regiona.

Da je borba za Severodonjeck "veoma žestoka i teška" istakao je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. On kaže da branioci grada nanose velike gubitke ruskim trupama, ali naglašava i važnost tih borbi.

"Na mnogo načina sudbina Donbasa se odlučuje upravo tamo", kazao je Zelenski u video-obraćanju, prenosi Rojters.

Šta pokazuju analize satelitskih snimaka?

Ocene regionalnih vlasti o tome šta se dešava u Severodonjecku u saglasju su i sa izveštajem Instituta za proučavanje rata koji je juče naveo da su ruske snage uspostavile kontrolu nad većinom stambenog dela Severodonjecka i da su pokrenule napade na ukrajisnke pozicije u industrijskoj zoni.

Institut je analizirao satelitske snimke kompanije Mixar od 6. juna koji pokazuju da su ruska artiljerija i raketni sistemi usmereni ka Severodonjecku, što, kako kažu, ukazuje da ruska vojska nastavlja da se oslanja na artiljeriju u svojim operacija kod tog grada.

Takođe, ističu i da ruske trupe verovatno pokušavaju da pojačaju operaciju na području Severodonjecka i Lisičanska sa juga i severozapada i da se nadaju da prilikom napada na Lisičansk neće morati da prelaze reku Severski Donjec iz Severodonjecka, jer je na tom području ukrajinska odbrana veoma snažna.

Tanjug AP/Francisco Seco

 

Satelitski snimci takođe pokazuju da Rusi grade pontonski most kod Kupjanska u oblasti Harkova. Od tog mesta se putem direktno stiže do Severodonjecka i Lisičanska, a izgradnja pontona pokazuje da ruske trupe ojačavaju linije komunikacije kod Kupjanska da bi pružile bolju podršku napadima na Lugansku oblast, navodi Institut za proučavanje rata. 

Bitka u kojoj i Kijev i Moskva vide svoje šanse

Forbs je pisao o tome koliko je bitka za Severodonjeck značajna i za Kijev i za Moskvu. U jučeračnjem tekstu ističu da taj grad za Kremlj predstavlja simbol. "Njegovo zauzimanje moglo bi da znači potpuno zauzimanje Luganske oblasti što bi dalo predsedniku Vladimiru Putinu razlog za proglašenje neke vrste pobede, uprkos ruskom povlačenju sa severa Ukrajine i teškoćama sa kojima se ruske trupe suočavaju da zadrže područja oko obale Crnog mora", navodi se u tekstu.

S druge strane, ističe se da za ukrajinsku vojsku Severodonjeck predstavlja priliku. "Ukrajnske trupe koje su ukopane širom grada mogle bi da nanesu velike gubitke ruskim i separatiskičkim napadačima pre nego što se konačno povuku preko reke ka gradu Lisičansku, koji se nalazi na višim pozicijama i koji je pogodniji za odbranu", piše Forbs.

Kako se dodaje, svaki neprijateljski vojnik koga Ukrajinci ubiju, rane ili zarobe u Severodonejcku, znači vojnika sa kojim ne moraju da se suočavaju tokom kontraofanzive kod Harkova i Hersona.

Tanjug AP/Francisco Seco

 

Severodonjeck je najveći grad u Luganskoj oblasti koji ruske snage nisu uspele da zauzmu. Ruska vojska je zauzela sela i manje gradove, ali to je ipak ostalo dobro branjeno područje jer se tu borbe vode još od 2014. godine.

Važan psihološki i politički faktor

Podsećamo, poslednjih nekoliko nedelja bitka za Severodonjeck je u fokusu ruske invazije na Ukrajinu. Značaj tog grada je višestruk, jer bi njegovim zauzimanjem, a potom i Lisičanska i okolnih gradova, čitava Luganska oblast u svojim administrativnim granicama bila pod kontrolom ruskih i proruskih snaga.

Istoričar Aleksandar Životić je ranije za Euronews Srbija naveo da bi time jedan deo proklamovanih ciljeva od strane ruskog državnog i vojnog vrha bio praktično ostvaren.

On je objasnio i da je Severodonejck važan politički i psihološki faktor. Naime, iako su ratni ciljevi Rusije "maglovito" postavljeni, i često su u hodu menjani, sada je primarni cilj ovladavanje prostorima Donjecke i Luganske oblasti.

Kada je reč o budućim događajima u ratu, Životić je ranije rekao da mu ne deluje da situacija ide ka smirivanju.

"Mislim da će ovo dosta potrajati, dokle god ima volje za borbom na obe strane. Što se Ukrajanaca tiče, oni imaju volju da se brane i imaju podršku materijalnu sa Zapada. Tačno dobijaju tehniku prema zapadnim procenama koliko su ugroženi", naveo je.

Dodaje i da je rusko insistiranje na ofanzivi trka sa vremenom.

"Ukrajinci najavljuju da će od početka jula biti sposobniji za šire operacije odnosno da će oni dotle dobiti veliku količinu naoružanja i vojne opreme", zaključio je Životić. 

Komentari (0)

Evropa