Evropa

RAT U UKRAJINI Regionalni guverner kaže da Rusi drže veći deo Severodonjecka, snažno granatiranje Lisičanska

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/06/2022

-

08:27

RAT U UKRAJINI Regionalni guverner kaže da Rusi drže veći deo Severodonjecka, snažno granatiranje Lisičanska
RAT U UKRAJINI Regionalni guverner kaže da Rusi drže veći deo Severodonjecka, snažno granatiranje Lisičanska - Copyright Tanjug/AP/Alexei Alexandrov, Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 105. dan. Prethodnog dana stigli su izveštaji da je oko 800 civila pronašlo utočište u u kompleksu hemijske fabrike u gradu Severodonjecku koja je na udaru ruskih snaga. Detektori radijacije u zoni zabrane oko ukrajinske nuklearke Černobilj ponovo su počeli da rade,  prvi put od kada je Rusija zauzela to područje 24. februara. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u obraćanju putem Fejsbuka istakao da Rusija cenu rata plaća svakodnevnim gubitkom stotina vojnika.

Ključni događaji:

  • Oko 800 civila našlo je utočište u kompleksu hemijske fabrike u Severodonjecku
  • Detektori radijacije u zoni zabrane oko ukrajinske nuklearke Černobilj ponovo rade prvi put od kada je Rusija zauzela to područje 24. februara
  • Rusija predala Ukrajini tela 210 ukrajinskih boraca, od kojih je većina poginula braneći grad Marijupolj
  • Angela Merkel poručila Vladimiru Putinu da je rat u Ukrajini "velika greška"

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.02 Pripadnici ruskog Ministarstva deminiraju plaže u Marijupolju

Pripadnici Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Rusije počela je sa deminiranjem plaža u Marijupolju.

Na snimku se može videti da se za deminiranje koristi tehnika kao što je robot-guseničar DOK-ING MV-4, preneo je Sputnjik. Šef administracije Marijupolja je tokom jučerašnjeg dana zabranio kupanje u moru zbog velikog broja mina na plažama.

22.41 Zaharova: Ukrajinsko oružje će se švercovati i na Balkan

Zapadne države ignorišu činjenicu da će pošiljke oružja namenjene Ukrajini sigurno dovesti do širenja crnog tržišta oružja u Zapadnoj Evropi, a deo oružja iz Ukrajine već je prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i na tzv. Kosovo, kazala je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Oni veruju da je ovo karta u jednom pravcu, veruju da se sada oslobađaju zastarelog oružja koje otpremaju u Ukrajinu ili u treće zemlje. Međutim, zaboravljaju da će pošiljke oružja koje se šalju u Ukrajinu dovesti do širenja crnog tržišta oružja, posebno u zapadnoj Evropi (i na Balkanu)", rekla je Zaharova, prenosi TAS S.

21.59 Predsednik Ukrajine: Branioci Severodonjecka nanose velike gubitke Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je izjavio da branioci grada Severodonjecka nanose velike gubitke ruskim trupama u bici za koju je naveo da je veoma žestoka i teška.

"Na mnogo načina sudbina Donbasa se odlučuje upravo tamo", kazao je Zelenski, prenosi Rojters.

profimedia

 

21.43 Ukrajina pokušava da reši problem manjka skladišta

Ukrajina bi do kraja jeseni mogla imati manjak kapaciteta za skladištenje 10-15 miliona tona žitarica, ali Kijev pokušava da reši ovaj problem, izjavio je danas na ukrajinskojj televiziji zamenik ministra poljoprivrede te zemlje Markijan Dmitrasevič.

20.59 Gutereš: Ubrzavaju se posledice ruske invazije na Ukrajinu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da se posledice ruske invazije na Ukrajinu po svet "ubrzavaju" i "prete da  pokrenu talas gladi i nemaštine, ostavljajući društveni i ekonomski haos za sobom", prenosi Gardijan.

On je naveo bi kriza sledeće godine mogla da bude izazvan  "zbog nedostatka hrane", rekao je Gutereš predstavljajući drugi izveštaj UN o posledicama rata u Ukrajini.

"Uticaj rata na sigurnost hrane, energiju i finansije je sistemski, ozbiljan i ubrzava se", kazao je.

20.39 Zelenski razgovarao sa sinom američkog milijardera o sredstvima za pomoć državi i narodu Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da se u Kijevu sastao sa američkim filantropom Hauardom Bafetom, sinom milijardera, investitora Vorena Bafeta, kako bi razgovarali o sredstvima za obnovu.

"Razgovarali smo o pomoći koja bi bila dragocena za našu državu. Ponudio sam mu da se pridruži projektima obnavljanja sistema za navodnjavanje u oblasti Odese, podrške našim ljudima, i deminiranja",  naveo je Zelenski u objavi na Tviteru.

19.47 Gajdaj:Ruske snage kontrolišu veći deo Severodonjecka

Ruske snage kontrolišu veći deo strateškog ukrajinskog grada Severodonjecka i snažno granatiraju grad Lisičansk, nanoseći veliku štetu, izjavio je danas regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

On je u onlajn objavi takođe rekao da nema šanse da ukrajinske snage u regionu Luganska budu opkoljene, prenosi agencija Rojters.

18.10 Od početka ruske invazije stradalo više od 4.000 civila

Od početka invazije na Ukrajinu u toj zemlji stradalo je 4.266 osoba od kojih 272 deteta, podaci su Ujedinjenih nacija.

18.06 Kanada uvodi nove sankcije Rusiji

Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da uvodi nove sankcije Rusiji, zabranjujući savetovanja ruskih naftnih, gasnih i hemijskih kompanija.

Kako se navodi u saopštenju, pod zabranu je potpalo 28 vrsta delatnosti, uključujući građevinarstvo, transport, kompjuterske, računovodstvene i konsultantske usluge u oblasti rudarstva, proizvodnje naftnih derivata i uglja, kao i hemijski proizvodi, prenosi RIA Novosti.

17.16 UNHCR: Više od sedam miliona izbeglica napustilo Ukrajinu

Više od 7miliona ljudi napustilo je Ukrajinu od izbijanja rata u toj zemlji 24. februara, saopštila je danas Agencija UN za izbeglice (UNHCR). Ukupno je registrovano 7.023.559 prelazaka preko ukrajinske granice, prenosi agencija Rojters. Najviše izbeglica iz Ukrajine registrovano je u Poljskoj, Rusiji i Moldaviji, navodi UNHCR.

16.21 Berlin: Nismo saopštili tačan datum isporuke oružja Ukrajini

Nemačka nikada nije saopštila tačan datum kada će isporučiti oružje Ukrajini, saopštio je portparol nemačke vlade, reagujući na navode o kašnjenjima.

"Jasno je da sve što smo najavili i odlučili da isporučimo, želimo da isporučimo što je pre moguće", dodao je on, prenosi Rojters.

15.18 Zelenski: Moramo da postignemo potpunu deokupaciju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se pobeda može postići samo ako Rusija u potpunosti izađe iz Ukrajine.

 „Moramo da postignemo potpunu deokupaciju cele naše teritorije“, rekao je Zelenski u intervjuu za Fajnenšel tajms u sredu. Pobeda znači obnavljanje „cele“ Ukrajine, rekao je on. Ovo uključuje Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, i oblasti koje drže separatisti na istoku zemlje.

O izgledima za mir, ukrajinski lider je rekao da „jednostavno ne vidi preduslove za okončanje rata“.

14.54 Kijev odbacilo izjavu Lavrova o žitu kao "praznu priču"

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je danas na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Moskva neće iskoristiti situaciju u svoju korist ukoliko Kijev dozvoli da pošiljke žita bezbedno odu preko Crnog mora. On je izjavu Lavrova ocenio kao "praznu priču".

"Potrebna je vojna oprema da bi se zaštitila obala i misija mornarice koja bi patrolirala izvoznim rutama u Crnom moru. Rusiji se ne može dozvoliti da koristi koridore žitarica za napad na južnu Ukrajinu", napisao je portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko na Tviteru, prenosi Rojters.

Lavrov je ranije danas nakon sastanka u Ankari sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom rekao da se nada da bi pitanja u vezi sa isporukama žita iz luka u Ukrajini mogla biti rešena, pod uslovom da Kijev deminira vode oko njih.

Tanjug/AP/Burhan Ozbilici

 

14.36 Kijev: Žitni silosi pod našom kontrolom popunjeni do pola sa oko 30 miliona tona

Silosi za žito na ukrajinskoj teritoriji koju kontroliše vlada u Kijevu popunjeni su otprilike do pola uoči ovogodišnje žetve, saopštio je danas u Londonu čelnik Ukrajinskog žitarskog udruženja Mikola Gorbačov. Na teritoriji koju kontroliše Ukrajina uskladišteno je oko 30 miliona tona žita, a ukupan kapacitet skladišta je oko 55 miliona tona, naveo je Gorbačov na konferenciji Međunarodnog žitarskog saveta (IGC) u Londonu, prenosi Rojters. On je dodao da su u oblastima pod ruskom kontrolom silosi sa 13-15 miliona tona skladišnog kapaciteta.

14.05 Majkrosoft najavio značajno smanjenje aktivnosti u Rusiji

Američka kompanija Majkrosoft najavila je značajno smanjenje aktivnosti u Rusiji zbog pogoršanih ekonomskih izgleda usled rata u Ukrajini i uticaja koji će to imati na poslovanje tog tehnološkog giganta. Ova odluka će pogoditi više od 400 Majkrosoftovih zaposlenih u Rusiji. Iz Majkrosofta su poručili da će nastaviti da izvršavaju postojeće ugovorne obaveze prema klijentima, ali da obustava prodaje novih proizvoda i usluga ostaje na snazi.

13.56 Rabin napustio Rusiju posle pritiska da podrži rat

Glavni moskovski rabin Pinhas Goldšmit napustio je Rusiju nakon što je na njega vršen pritisak da podrži njene vojne akcije u Ukrajini, navodi Rojters, pozivajući se na izjavu člana rabinove porodice Avital Čižik-Goldšmit. Pinhas Goldšmit, rođen u Švajcarskoj, služio je kao glavni rabin Moskve od 1993. godine, a bio je i na čelu velike evropske rabinske organizacije.

13.36 Zaharova: Ukrajina sprema provokaciju u Severodonjecku

Ukrajinski nacionalisti spremaju provokaciju, planiraju da miniraju tenkove sa toksičnim hemikalijama u fabrici u Severodonjecku i zadrže radnike i civile na njenoj teritoriji, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ukrajinski nacionalisti spremaju provokaciju, planiraju da miniraju tenkove sa toksičnim hemikalijama u fabrici u Severodonjecku i zadrže radnike i civile na njenoj teritoriji, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

13.20 EU razmatra novi paket sankcija Rusiji

Evropska unija radi na mogućoj zabrani pružanja usluga računarstva u oblaku (klaud usluge) Rusiji u okviru nove runde sankcija zbog napada Moskve na Ukrajinu, rekao je Rojtersu jedan zvaničnik EU, napominjući da je ta mera tehnički kompleksna.

Associated Press • Euronews Serbia

12.42 Kijev: Podignuto još osam optužnica za ratne zločine

Pred ukrajinskim sudom podignuto je još osam optužnica za ratne zločine, a tri presude su već izrečene ruskim vojnicima, izjavila je danas ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova. Ukrajina je otvorila više od 16.000 istraga o mogućim ratnim zločinima tokom sukoba u Ukrajini koji su počeli 24. februara, navela je ona na televiziji. Moskva negira optužbe da su njene trupe počinile ratne zločine.

12.33 Zelenski i Šolc: Poštovati prava ratnih zarobljenika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je danas na Tviteru da je u telefonskom razgovoru sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom pokrenuo pitanje poštovanja međunarodnih pravila koja regulišu postupanje sa ratnim zarobljenicima. Kancelar Nemačke i ukrajinski predsednik su razgovarali i o jačanju odbrambene podrške Ukrajini i složili su se da je potrebno učiniti sve da se ukrajinske žitarice namenjene izvozu “izvuku iz Ukrajine”, posebno morskim putevima, dodao je portparol, navodi Rojters.

12.05 Luksemburg "zamrznuo" 4,3 milijardi evra ruske imovine

Vlasti Luksemburga, u skladu sa sankcijam EU, "zamrzle" su do sada oko 4,3 milijardi evra ruske imovine u toj zemlji. Prema rečima ministarke finansija Juriko Bakes, radi se o novcu na žiro računima i o vrednosnim papirima.

12.00 Borci iz Azovstala prebačeni u Rusiju na istragu?

Više od hiljadu boraca koji su se predali nakon pada Marijupolja prebačeno je u Rusiju na istragu, tvrde ruski državni mediji. Nakon što su zarobljeni, pojedini ruski zvaničnici smatrali su da se prema njima ne treba ophoditi kao prema ratnim zarobljenicima, već "teroristima i ratnim zločincima".

Kako prenosi BBC, postoje navodi da se sada više od njih 100 nalazi u Moskvi. Moskva, da podsetimo, tvrdi da se predalo ukpno 2.439 boraca u poslednjim danima odbrane čeličane Azovstal.

Tanjug AP/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

11.57 Lavrov: Neozbiljni zahtevi Zelenskog Rusiji

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je izjava predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da je za pregovore sa Moskvom neophodno da Rusija povuče trupe na liniju od pre 24. februara predstavlja apsolutno neozbiljan pristup. Lavrov je u Ankari rekao da je ta izjava Zelenskog potpuno u suprotnosti sa inicijativama koje je 29. marta u Turskoj iznela i sama ukrajinska delegacija, prenosi RIA Novosti.

Govoreći o izgledima za sastanak predsednika Rusije i Ukrajine, Lavrov je istakao da je neophodno prvo obnoviti rad ruskog i ukrajinskog pregovaračkog tima i dodao da je "lopta na strani Kijeva".

11.13 Danilčenko: Nastava u Melitopolju od septembra na ruskom

Školska deca u Melitopolju, gradu na jugu Ukrajine, od nove školske godine imaće nastavu na ruskom jeziku i biće ocenjivana ocenama od jedan do pet, izjavila je u intervjuu za TASS Galina Danilčenko, načelnik vojno-civilne uprave Melitopolja. Ona je dodala da deca treba da imaju miran život i da njihovom obrazovanju, fizičkom razvoju i slobodnom vremenu treba posvetiti posebnu pažnju.

10.45 Rusija: Oborena dva ukrajinska MiG-29 i Mi-8

Ruski PVO sistemi oborili su za jedna dan dva ukrajinska borbena aviona MiG-29, jedan helikopter i 11 dronova, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Naveo je da su avioni i helikopter u oboreni u Mikolajevskoj oblasti, na jugu Ukrajine, prenosi RIA Novosti. Ruska PVO je oborila 11 ukrajinskih dronova, presrela tri rakete Točka-U i pet raketa ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača Smerč.

10.40 Maslenikov: Crna Gora isključila ruske TV kanale

Crna Gora je isključila ruske TV kanale, kako one koji su pod sankcijama EU, tako i one koji nisu, izjavio je ruski ambasador u Podgorici Vladislav Maslenikov. On je za TV Rusija 24 rekao da je to učinjeno proteklog vikenda, dodajući da su isključeni i Prvi kanal i TV Pobeda, koji nisu obuhvaćeni sankcijama EU, prenose RIA Novosti. Šesti paket sankcija EU prema Rusiji obuhvata i zabranu emitovanja na teritoriji Unije TV kanala Rusija RTR/RTR Planeta, Rusija 24 i TV Centar - Internacional.

10.37 Počeli razgovori između Lavrova i Čavušoglua u Ankari

Razgovori između ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i njegovog turskog kolege Mevluta Čavušoglua počeli su danas u Ankari. Očekuje se da će glavna tema razgovora biti izvoz žitarica iz Ukrajine, izgledi za nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine, kao i planovi Turske za pokretanje nove vojne operacije u severnoj Siriji, prenosi TAS S. Razgovori se održavaju u predsedničkoj palati i zatvoreni su za novinare. Očekuje se da će kasnije danas biti održana zajednička konferencija za novinare.

10.34 Hajdaj: Moguće povlačenje ukrajinskih snaga na jače položaje u Severodonjecku

Ukrajinska vojska će možda morati da se povuče na jače položaje u Severodonjecku, ali neće odustati od grada u kome žestoke borbe besne i danas, saopštio je guverner regiona Sergej Hajdaj. Ukrajina očekuje da Rusija pojača granatiranje Severodonjecka i da pokrene ogromnu ofanzivu, na koju je Moskva usresredila sve svoje napore, saopštio je Hajdaj na televiziji, prenosi Rojters.

10.09 Rogov: Zaporožje planira referendum o spajanju sa Rusijom

Ukrajinski region Zaporožja planira da održi referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji kasnije ove godine, izjavio je danas Vladimir Rogov, član Glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporožja. "Budućnost Zaporoške oblasti će odrediti njeni stanovnici", naveo je Rogov, prenosi TAŠ. On je dodao da je planirano da se referendum održi kasnije ove godine.

Associated Press

08.56 Antonov: U SAD traže da izdam domovinu i ruskog predsednika

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je da je primio pismo u kojem ga pozivaju da se javno izjasni protiv ruske vlade. Antonov je dodao da je ruska ambasada zatražila objašnjenja od američkog Stejt departmenta po tom pitanju.

08.34 Ukrajina traži od Izraela Gvozdenu kupolu i rakete Spajk

Ukrajina želi da kupi izraelski sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ i da Izrael odobri transfer svog protivtenkovskog vođenog raketnog sistema "Spajk SR" iz Nemačke u Ukrajinu, rekao je novinarima ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgen Kornijčuk. "Prošle nedelje, na osnovu onoga što pouzdano znam, Amerikanci su dali dozvolu da se rakete 'Spajk' prebace iz Nemačke u Ukrajinu, ali Izrael je rekao ne“, saopštio je Kornijčuk, uz napomenu da Berlin želi da izvrši transfer, prenosi izraelski list “Džeruzalem post”.

08.25 Zelenski: Nateža zima pred nama, bez izvoza gasa i uglja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da njegova zemlja obustavlja sav izvoz uglja i gasa uoči, kako je naglasio, "najteže zime tokom svih godina od sticanja nezavisnosti“, prenosi TAS S. "Zbog rata, to će zaista biti najteža zima tokom svih godina nezavisnosti. U ovom periodu nećemo prodavati svoj gas i ugalj u inostranstvo. Sva domaća proizvodnja će se biti usmerena na zadovoljenje unutrašnje potražnje“, rekao je Zelenski u video obraćanju na Telegram kanalu.

Euronews

07.45 Zelenski: Pokrećemo knjigu dželata, evidenciju ruskih zločina

Ukrajina pokreće "Knjigu dželata“, sistem evidencije za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima, za koje Kijev tvrdi da su počinjeni tokom ruske okupacije, izjavio je predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinsko tužilaštvo tvrdi da raspolaže podacima za više od 12.000 ratnih zločina, za koje je osumnjičeno više od 600 osoba, otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, prenosi Rojters.

07.15 Ukrajina se nada podršci Beča za status kandidata za EU

Ukrajinci se nadaju da će austrijska vlada, na narednom Savetu EU, podržati status kandidata za Ukrajinu, poručio je ambasador te zemlje u Beču Vasil Himenec. On je u saopštenju istakao da se radi o statusu kandidata i da Ukrajina zna da je pristupni proces dug put i da nema brzog postupka.

EPA/STR

 

07.06 Rusija predala tela 210 ukrajinskih boraca

Rusija je predala Ukrajini tela 210 ukrajinskih boraca, od kojih je većina poginula braneći grad Marijupolj u kompleksu ogromne čeličane Azovstal, saopštila je ukrajinska vojska. Ukrajinci su nedeljama bili skriveni u kompleksu čeličane Azovstal dok je Rusija pokušavala da osvoji grad, međutim ukrajinski vojnici su se predali na kraju, podseća se u izveštaju Rojtersa.

06.58 Zelenski: U Ukrajini poginula 31.000 ruskih vojnika

U Ukrajini je već poginulo više od 31.000 ruskih vojnika. Rusija od 24. februara svakodnevno plaća sa skoro 300 života svojih vojnika za potpuno besmisleni rat protiv Ukrajine. Ipak će doći dan kada će broj gubitaka, čak i za Rusiju, preći dozvoljenu granicu, rekao je Zelenski u svom obraćanju putem Fejsbuka.

06.49  Merkel poručila Putinu: Rat je velika greška

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je rat u Ukrajini "velika greška". Više pročitajte u posebnoj vesti.

06.37 Vojni analitičar: Borbe u Ukrajini podsećaju na rovovski rat

Borbe u Ukrajini poprimaju ritam koji podseća na rovovski rat tokom Prvog svetskog rata, kaže vojni analitičar. Džastin Kramp je rekao za Bi-Bi-Si da je Rusija sada "srećna" što je zauzela čak i polje za 24 sata jer izgleda da strana koja se brani ima prednost u bilo kojoj bici.

06.23 Ponovo rade detektori, radijacija u Černobilju normalna

Detektori radijacije u zoni zabrane oko ukrajinske nuklearke Černobilj ponovo rade prvi put od kada je Rusija zauzela to područje 24. februara, a nivoi radijacije su normalni, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

 "Većina od 39 detektora šalje podatke i oni su sada vidljivi na mapi Međunarodnog informacionog sistema za praćenje radijacije", navela je IAEA.

06.11 Oko 800 civila u kompleksu hemijske fabrike u Severodonjecku

Oko 800 civila našlo je utočište u kompleksu hemijske fabrike u strateškom gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine, navodi se u saopštenju advokata vlasnika fabrike Dmitra Firtaša. Radnici su ostali u fabrici nastojeći da "obezbede" sigurnost preostalih uskladištenih "visoko eksplozivnih hemikalija", navodi se u saopštenju.

06.05 Prvi voz sa žitom krenuo iz Zaporožja na Krim

Iz dela Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine koji kontroliše Rusija na Krim je u utorak uveče poslat prvi teretni voz sa žitom, saopštio je načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki. Prema njegovim rečima, iz Melitopolja je krenulo 11 vagona sa žitom.

Komentari (0)

Evropa