Evropa

Merkel ukazala na propuste Zapada i upozorila Putina: Rat u Ukrajini je velika greška

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

23:02

Merkel ukazala na propuste Zapada i upozorila Putina: Rat u Ukrajini je velika greška
Merkel ukazala na propuste Zapada i upozorila Putina: Rat u Ukrajini je velika greška - Copyright Tanjug AP/Lefteris Pitarakis

veličina teksta

Aa Aa

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je večeras ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je rat u Ukrajini "velika greška".

"To je brutalni napad, kojim se krši međunarodno pravo i za šta ne postoji nikakvo opravdanje", kazala je Merkel u razgovoru sa novinarima u pozorištu "Berliner Ensemble".

Takođe ona je ukazala i na propuste Zapada.

Prema njenim rečima, proteklih godina nije stvorena bezbednosna arhitektura koja bi sprečila ovaj rat, te dodala da i o tome treba razmišljati.

Merkel je naglasila da nije delila mišljenje Putina da Rusiju Zapad stalno ponižava, ali je znala da on tako razmišlja. Prisetila se da se to videlo i prilikom njene poslednje posete Moskvi. Tada je Putin Merkelovoj, kako je prenela, objasnio da je raspad Sovjetskog Saveza bila najgora stvar 20-og veka.

Međutim, Merkelova, koja je rođena u Istočnoj Nemačkoj, kaže da je raspad SSSR-a bila najsrećnija okolnost.

Takođe je prenela da je u junu prošle godine, kada se američki predsednik Džozef Bajden sastao sa Putinom, bila saglasna sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, da je iz evropskog ugla važno pokušati uspostaviti dijalog sa šefom ruske države, jer se već tada naziralo da ne ide dobro oko Sporazuma iz Minska.

Međutim, priseća se, EU tada nije postigla saglasnost, a Merkelova je tada pomislila "svi znaju da uskoro odlazim, a da je to bilo pre par godina sigurno bi to progurala".

"Putin razume samo jezik vojske"

Istakla je da nema šta sebi da prebacuje da je premalo pokušala kako se takvi događaji, kao što je rat u Ukrajini, ne bi dogodili. Ukazala je i da je njeno shvatanje vrednosti različito od Putinovih.

"On smatra demokratiju pogrešnom, a ja je smatram ispravnom", objasnila je ona.

Aneksija Krima, prema njenim rečima, bila je prekretnica i dodala da kod Putina uočava stalno prekoračenje linija, kao i da je jasno da on razume samo jezik vojske.

Što se njenog današnjeg života tiče, kaže da je potpuno normalna građanka, ali da mora biti obazrivija u izjašnjavanju o aktuelnim stvarima, jer smatra da nije njen zadatak da "daje komentare sa aut linije".

Govoreći o aktuelno nemačkoj vladi, rekla je da bi volela da je vodi CDU, ali i da u vladu Olafa Šolca spoljnopolitički ima puno poverenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa