Evropa

RAT U UKRAJINI Gradonačelnik: Žestoke ulične borbe u Severodonjecku, Putin preti napadima na nove ciljeve

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2022

-

07:34

RAT U UKRAJINI Gradonačelnik: Žestoke ulične borbe u Severodonjecku, Putin preti napadima na nove ciljeve
RAT U UKRAJINI Gradonačelnik: Žestoke ulične borbe u Severodonjecku, Putin preti napadima na nove ciljeve - Copyright Tanjug AP/Bernat Armangue, Alexei Alexandrov, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 103. dan. Guverener Luganske oblasti juče je objavio da su ukrajinske snage povratile deo Severodonjecka, te da sada kontrolišu pola grada. Ipak, borbe su nastavljene, ali i razaranja, pa je Ukrajinska pravoslavna crkva juče saopštila da je požarom zahvaćen poznati drveni manastir Svjatohirsk Lavra u Donjeckoj oblasti. Istovremeno, nstavljaju se i patnje civila, a nakon granatiranja i opsade stanovnici Marijupolja suočavaju se s nestašicom vode i opasnošću od zaraza.

Ključni događaji

  • Zelenski: Rusi brojniji u Severodnjecku, ali Ukrajina može da uzvrati
  • Putin je upozorio Zapad da će Rusija gađati nove ciljeve ako SAD počnu da snabdevaju Ukrajinu raketama dužeg dometa.
  • U Marijupolju nestaje pijaće vode, tvrdi lokalna vlast
  • Šef regionalne administracije Harkova saopštio je da "ruski okupatori ponovo granatiraju stambena naselja"

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Profimedia/Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.21 Ruska uredba: Porodicama poginulih 80.000 dolara

Porodice pripadnika Ruske nacionalne garde, koji su poginuli u sukobima u Ukrajini ili Siriji dobiće jednokratnu pomoć od pet miliona rubalja (oko 80.000 dolara), prema uredbi iz Kremlja objavljenoj danas.

20.51 Zelenski: Kijev počinju da usmeravaju ka nepovoljnom sporazumu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je svet umoran od situacije u Ukrajini i Kijev počinju polako da usmeravaju ka nepovoljnom rezultatu po pitanju sporazuma sa Ruskom Federacijom, prenela je agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinsku "Pravdu".

"Nemam nikakve razgovore o bilo kakvim planovima o mirovnim pregovorima. Takvi pregovori su danas na nultom nivou", rekao je Zelenski. Prema njegovim rečima, svet je sve umorniji od situacije u Ukrajini. "Ljudi žele nekakav rezultat za sebe, a narodu i meni je potreban rezultat za nas“, rekao je on.

Ukrajina i Rusija pregovaraju o diplomatskom rešenju sukoba skoro od početka ratnih sukoba, ali je u aprilu dijalog prekinut.

profimedia

 

20.15 Rusija uvela sankcije za više od 60 američkih zvaničnika

Rusija je uvela individualne sankcije 61 američkom zvaničniku, uključujući američku ministarku finansija Dženet Jelen i sekretarku za energetiku DŽenifer Grenholm kao i vodeće rukovodioce odbrane i medija, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.  Ministarstvo je navelo da je uvelo individualne sankcije kao odgovor za stalno širenje američkih sankcija protiv ruskih političkih i javnih ličnosti, kao i predstavnika domaćeg biznisa, preneo je Rojters.

19.23 Sud u Njujorku odobrio zaplenu dva aviona Abramoviča

Savezni sudija u Njujorku potpisao je danas nalog, kojim je američkom Ministarstvu pravde odobrena zaplena dva aviona u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča. Avioni se ne nalaze u SAD, a ovaj pokušaj zaplene je najnoviji u nizu sankcija usmerenih prema ruskim milijarderima, kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu, preneo je CNBC. Opširnije o ovome pročitajte u posebnom tekstu.

profimedia

 

18.22 Gradonačelnik: Nastavljene žestoke ulične borbe u Severodonjecku

U Severodonjecku se nastavljaju žestoke ulične borbe, rekao gradonačelnik Oleksandr Stjuk.

"Ukrajinske trupe neće napustiti strateški važan istočni grad", rekao je on, citirala je novinska agencija UNIAN, javlja BBC.

"Situacija se menja svakog sata", dodaje Stjuk i tvrdi da ima "dovoljno snaga i sredstava" da se grad u potpunosti vrati od Rusa.

17.40 Moskva: Ruska vojska završava sa "oslobađanjem Svjatogorska"

Portparol Minitarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov izjavio je danas da ruske snage završavaju sa "oslobađanjem Svjatogorska i susednih teritorija", koje se nalaze u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).  Dodao je da su danas ukrajinske nacionalističke jedinice raznele most preko Severskog Donjeca kako bi sprečile povlačenje ukrajinskih snaga.
"Kako ruske jedinice napreduju ostaci bataljona ukrajinske 95. vazdušno-jurišne brigade i 81. vazdušno-pokretne brigade ostali su odsečeni od glavnine snaga zbog toga što je raznet most. Napustili su vojnu opremu i razbežali se širom obale", tvrdi Konašenkov.

16.20 Od početka rata poginula 32 ukrajinska novinara

Ukrajinski ministar kulture i informacione politike Aleksandar Tkačenko saopštio je da je od početka rata u toj zemlji poginulo najmanje 32 ukrajinskih novinara.

Tanjug AP/Bernat Armangue

 

16.08 Ministarstvo odbrane Ukrajine: Rusi napadaju mete širom zemlje

Ministarstvo odbrane Ukrajine je saopštilo da su ruske snage pokrenule raketne i vazdušne napade na mete širom Ukrajine i da pokušavaju da "razbiju" ukrajinsku odbranu i da unište ključnu infrastrukturu.

Portparol ministarstva pukovnik Oleksandr Motozjanik je naveo da Rusija izvodi "intenzivne vatrene i napadačke operacije širom kompletne linije borbi u regionuma Donjecka i Luganska". Dodaje da je nekoliko aviona ispalilo navođene projektile iz područja Crnog i Kaspijskog mora, a aktivni su i obalski sistemi na Krimu, prenosi CNN.

Kako je rekao, na terenu su ruske snage ostvarile određene napretke, uključujući i područje severno od Slavjanska odakle napreduju ka reci Severki Donjec. 

16.00 Zelenski: Rusija brojnija u Severodonjecku, ali Ukrajina može da uzvrati

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da ruske snage imaju brojčanu prednost u bici za istočni grad Sevedonjeck, ali da ukrajinske snage imaju sve šanse da uzvrate. Zelenski je rekao novinarima na brifingu u Kijevu da će situacija za Ukrajinu postati veoma teška, ako Rusija uđe u istočni region Donbasa, preneo je Rojters. On je istakao da Rusija konstantno želi da okupira južni grad Zaporožje i da se nadvila pretnja nad tim regionom.

15.42 Ruski zvaničnik: Gađanje novih meta ako Ukrajina dobije rakete dugog dometa

Rusija će uzvratiti na snabdevanje Ukrajine višecevnim raketnim sistemima i raketama dugog dometa tako što će ciljati objekte saobraćajne infrastrukture i vladine zgrade, izjavio je danas načelnik odbora za odbranu ruske Dume Andrej Kartapolov.

"Kao što je već rekao naš predsednik i vrhovni komandant Vladimir Putin, Rusija će uzvratiti izvođenjem napada na ciljeve koji do sada nisu bili meta", rekao je on odgovarajući na pitanje novinara, prenosi TASS.

15.38 Zelenski: Ukrajina želi protivbrodsko oružje za siguran izvoz žita

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi do jeseni u Ukrajini moglo biti "zarobljeno" čak 75 miliona tona žitarica i da Kijev želi protivbrodsko oružje koje bi moglo da obezbedi siguran prolaz za njegov izvoz. Ukrajina je, rekao je Zelenski na brifingu u Kijevu, razgovarala sa Britanijom i Turskom o ideji da mornarica treće zemlje garantuje prolaz ukrajinskih žitarica kroz Crno more, kojim dominira Rusija, preneo je Rojters. Ipak, najveća garancija njenog bezbednog prolaska bilo bi ukrajinsko oružje, kazao je on novinarima.

14.52 Blumberg: Dogovor Turske i Rusije o izvozu iz luke u Odesi

Turska i Rusija su postigle načelni dogovor koji će omogućiti pokretanje isporuka ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda iz ključne crnomorske luke Odesa, ali je Kijev i dalje skeptičan prema tom predlogu, javlja "Blumberg" pozivajući se na izvore upoznate s razgovorima.

14.42 Rusija: Oboren ukrajinski vojni avion, uništeno 18 tenkova

Rusija je danas saopštila da je oborila još jedan ukrajinski vojni avion i uništila industrijske objekte fabrike koja je popravljala ukrajinska oružana vozila u Harkovskoj oblasti. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je i da je uništeno još 18 ukrajinskih tenkova i ubijeno, kako su naveli, "450 nacionalista", preneo je BBC.

14.23 Lavrov: Najrealniji bili predlozi na pregovorima u Istanbulu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je , na pitanje novinara kakve varijante posredovanja Moskva smatra najrealnijim i najprihvatljivijim u pregovorima sa Ukrajinom, da su najrealniji bili predlozi ukrajinske delegacije 29. marta na sastanku u Istanbulu, do kojeg je došlo bez bilo kakvog posredovanja.

"To su bili predlozi od 29. marta na sastanku ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu i Rusija je odmah prihvatila te predloge ukrajinske delegacije, ali je nakon toga ukrajinska strana sama ili možda pod nalogom Vašingtona ili Brisela odustala od tih predloga", rekao je Lavrov.

Printscreen

 

13.11 Zelenski: Džonson potvrdio novi paket vojne pomoći 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da mu je, tokom telefonskog razgovora, britanski premijer Boris Džonson potvrdio novi paket vojne pomoći Ukrajini. Zelenski je naveo da Džonson i on traže način da izbegnu prehrambenu krizu i deblokiraju ukrajinske luke, prenosi Rojters.

13.10 Peskov: Potrebni razgovori sa SAD o nuklearnom oružju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija zainteresovana za razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnom oružju, ali i dodao da su male mogućnosti da će pregovori biti održani u ovom trenutku.

12.45 Putin: Greške Zapada dovele do globalne inflacije

Višegodišnje greške zapadnih zemalja u ekonomskoj politici i sankcijama dovele su do globalne inflacije, porasta siromaštva i nestašice hrane, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju učesnicima, organizatorima i gostima 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

"Jubilarni sastanak održava se u izazovnom vremenu za celu međunarodnu zajednicu. Višegodišnje greške zapadnih zemalja u ekonomskoj politici i nelegitimne sankcije dovele su do talasa globalne inflacije, uništile uobičajene logističke i proizvodne lance, naglo podigle siromaštvo i izazvale nestašicu hrane. Međutim, kako to biva, zajedno sa izazovima otvaraju se i perspektive, zbog čega se i slogan foruma Nove mogućnosti u novom svetu, čini tako relevantnim", poručio je Putin, prenosi agencija TASS.

10.45 UN pokušavaju da posreduju?

Ujedinjene nacije pokušavaju da posreduju u dogovoru sa Rusijom kako bi se Ukrajini omogućilo da ponovo pokrene izvoz žitarica preko Crnog mora, dok zvaničnici i zakonodavci iz administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena su veoma skeptični da Rusija radi u dobroj nameri, piše Politiko.

10.17 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

10.00 Berbok ne prima na razgovor ambasadora Ukrajine

Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok od početka rata u Ukrajini, više od 100 dana, nije primila na razgovor ambasadora zvaničnog Kijeva Andrija Meljnika, preneo je dnevnik "Bild".

"Želeo bih da šefica nemačke diplomatije nađe malo vremena za razgovor sa ambasadorom Ukrajine. Ništa ne može zameniti razgovor u četiri oka", rekao je ambasador Ukrajine Meljnik za „Bild“.

Iz Ministarstva ukazuju da je razlog što njegova želja nije uslišena u različitim diplomatskim rangovima. Kako se podvlači, ministarka Berbok je u stalnom kontaktu sa svojim ukrajinskim kolegom, a ambasadori mogu dobiti sastanak samo na nivou državnog sekretara.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

9.25 Gajdaj: Položaj ukrajinskih snaga "malo se pogoršao" 

Položaj ukrajinskih snaga koje se bore u istočnom gradu Severodonjecku "malo se pogoršao", izjavio je regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

"Naši branioci su uspeli da preduzmu kontranapad na određeno vreme, oslobodili su skoro polovinu grada. Ali sada se situacija za nas ponovo malo pogoršala", rekao je za nacionalnu televiziju Gajdaj, prenosi Rojters.

9.23 Poginuo nemački borac

U Ukrajini je poginuo Nemac Bjern C. koji se dobrovoljno priključio ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusa. Bjern je prvi Nemac koji je ubijen u ratu u Ukrajini, a njegovu smrt saopštila je jedinica u kojoj se borio Međunarodna legija za odbranu Ukrajine, prenose nemački mediji.

07.36 NATO pokrenuo vežbu u Baltičkom moru, učestvuju Švedska i Finska

NATO je u nedelju pokrenuo pomorsku vežbu u Baltičkom moru, koja će trajati gotovo dve nedelje i u kojoj će učestvovati više od 7.000 mornara, pilota i pešadinaca iz 16 država, a u vežbama učestvuju i zemlje koje su se prijavile za članstvo u Alijansi, Švedska i Finska.

Godišnja BALTOPS 22 pomorska vežba, pokrenuta 1972. godine, nije održana kao odgovor na konkretnu pretnju, međutim, kako navodi AP, Severnoatlanski savez je naveo da "sa Švedskom i Finskom, NATO koristi šansu da u nepredvidivom svetu pojača otpornost i snagu zajedničkih snaga".

Američki general Mark Mili, komandant američkih Združenih snaga, rekao je da je važno za SAD i ostale zemlje NATO da pokažu solidarnost sa Finskom i Švedskom tokom ove vežbe.

07.30 Volas: Britanija će isporučiti Ukrajini raketne sisteme M270

Velika Britanija će isporučiti Ukrajini višestruke raketne sisteme koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara, u potezu koordinisanom sa Sjedinjenim Američkim Državama, a kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je, objašnjavajući poklon u vidu sistema višestrukog lansiranja M270, da će se britanska podrška Ukrajini promeniti u skladu sa razvojem ruske taktike, prenosi agencija Rojters.

"Ovi veoma sposobni višestruki raketni sistemi omogućiće našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometne artiljerije, koju su snage (ruskog predsednika Vladimira Putina) neselektivno koristile da sravne gradove", naveo je Volas u saopštenju.

07.27 Izvestija: Dogovorena preliminarna šema za izvoz žita iz Ukrajine

Moskva je sa Kijevom i Ankarom dogovorila preliminarnu šemu za izlazak ukrajinskih brodova sa žitom iz Odese, piše Izvestija pozivajući se na visokorangirani upućen izvor.

List navodi da će te brodove turski brodovi sprovoditi do neutralnih voda u Crnom moru, gde će ih sačekati ruski brodovi i ispratiti do Bosfora.

Prema rečima izvora na koji se poziva list, do sada je šema dogovorena samo za Odesu, a ostaje da se precizira ruta za brodove.

07.25 Saliven: Moskva i Vašington ne mogu u potpunosti da se razdvoje

Moskva i Vašington ne mogu u potpunosti da se razdvoje, rekao je danas američki ambasador u Moskvi DŽon Saliven u intervjuu za rusku agenciju TAS S.

"Ne možemo samo da prekinemo diplomatske odnose i jednostavno ne razgovaramo. Mi u najmanju ruku svaki dan sedimo jedni pored drugih u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku", poručio je on.

Kako je rekao, bez obzira na sve, bolje je da razgovaraju jedni sa drugima u SB UN, kao i da bi trebalo da imaju ambasade.

07.24 DNR: Pet civila povređeno u ukrajinskom bombardovanju

Pet civila je ranjeno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) u ukrajinskom bombardovanju, saopštila je misija DNR u nedelju u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

"Prema najnovijim dostupnim informacijama, pet civila je povređeno u bombardovanju ukrajinske vojske oslobođenih područja DNR", navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

07.22 Guverener Luganske oblasti: Ukrajinske snage kontrolišu pola Severodonjecka

Guverener Luganske oblasti Serhij Gajdaj izjavio je da ukrajinske snage kontrolišu pola Severodonjecka, koga ruske snage nedeljama bombarduju.  Prošle nedelje, Gajdaj je rekao da su ruske snage držale oko 80 odsto Severodonjecka, ali su ukrajinske snage od tada uličnim borbama povratile određene delove grada. Gajdaj je dodao da se u Severodonjecku još nalazi oko 15.000 civila. "Sada je evakuacija nemoguća zbog stalnih borbi", rekao je on. Zašto je Severodonjeck stratešk važan pročitajte u odvojenom tekstu.

profimedia

 

07.15 Savetnik gradonačelnika: Marijupolju nedostaje pitka voda

Situacija s vodom za piće u Marijupolju je kritična, preneo je CNN izjavu savetnika gradonačelnika. Petro Andrušenko je rekao da se ljudi moraju registrovati da bi dobili vodu za piće i da je mogu dobiti samo svaka dva dana. 

"Bez prokuvavanja ta voda se ne može piti, a osim otvorene vatre nema drugih mogućnosti da se prokuva", poručio je Andrušenko. On je upozorio na mogućnost izbijanja epidemije zbog ogromnih količina smeća i "brojnih leševa zakopanih u plitkim grobovima širom grada". 

06.54 Ukrajinska pravoslavna crkva: Požar u drvenom manastiru u Donjecku

U Donbasu, borbe su izazvale veliki požar u poznatom drvenom manastiru - manastiru Svjatohirsk Lavra u Donjeckoj oblasti, saopštila je Ukrajinska pravoslavna crkva. Prema njihovim navodima,  plamen je zahvatio glavnu svetinju manastira.

06.38 Internetom kruže snimci pogođenog žitnog terminala u Nikolajevu

Prema informacijama s društvenih mreža, ruske snage pogodile su žitni terminal u Nikolajevu koji je u vlasništvu oligarha Dmitra Firtaša.

06.11 Vezena košulja Volodimira Zelenskog prodata za 100.000 dolara

Vezena košulja koju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nosio na ukrajinski Dan Višivanke (tradicionalne ukrajinske vezene košulje), 19. maja, prodata je za 100.000 dolara na dobrotvornoj aukciji u Vašingtonu, prenosi Ukrinform. 

Prinkskrin/Tvitter/@ZelenskyyUa

 

06.03 Vlasti Harkova: Rusi ponovo granatiraju stambena naselja

Šef regionalne administracije Harkova Oleh Sinegubov saopštio je sinoć da "ruski okupatori ponovo granatiraju stambena naselja Harkova", javlja ukrajinska "Pravda".

"Ruski okupatori ponovo granatiraju stambena naselja regionalnog centra. Građani, ostanite u skloništima. Ne ignorišite sirene za uzbunu", naveo je Sinegubov na Telegram kanalu.

 

Komentari (0)

Evropa