Evropa

Makron: Putin napravio istorijsku grešku napadom na Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2022

-

23:56

Makron: Putin napravio istorijsku grešku napadom na Ukrajinu
Makron: Putin napravio istorijsku grešku napadom na Ukrajinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas da je njegov ruski kolega Vladimir Putin napravio "istorijsku i fundamentalnu grešku" kad je napao Ukrajinu i da je sada "izolovan".

"Mislim i rekao sam mu da je napravio istorijsku i fundamentalnu grešku za svoj narod, za sebe i za istoriju", rekao je Makron u intervjuu francuskim regionalnim medijima.

Dodao je da ne isključuje mogućnost da uskoro otputuje u Kijev, prenosi Le Figaro. Francuski predsednik je ponovio da Rusiju ne treba ponižavati, "kako bismo kada prestanu borbe mogli da joj omogućimo izlaz diplomatskim kanalima".

"Želimo da povećamo finansijsku i vojnu podršku Ukrajini. I na kraju, učinite sve da se žitarice izvuku iz Ukrajine", poručio je Makron.

"Sa Putinom sam od decembra razgovarao najmanje 100 sati"

Makron je rekao da je su ruski predsednik i on proveli više od 100 časova u razgovorima telefonom, rekao je danas Makron za francuske medije.

"Situacija u Ukrajini je veoma složena, pa sam posvetio mnogo vremena i uložio toliko energije u sve to. Teško je da se izračuna koliko sam imao razgovora sa Putinom od decembra. Razgovarali smo najmanje 100 sati", rekao je Makron, prenosi TASS.

Makron je dodao da nije tajna da je s Putinom razgovsrao i na zahtev predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

"Rusija se ne sme ponižavati. Jednom kada se neprijateljstva završe moći ćemo da gradimo put izlaska iz krize uz pomoć diplomatije. Siguran sam da Francuska treba da bude posrednik", dodao je.

Preporuka za vas

Komentari (1)

miro pavlovic

07.06.2022 01:16

Signor Makron dove sei stato quando Americani hano bombardato Irak libia libano vietnam serbia avganistan siria laoos e ancora 54 paesi e perche Rusia non po farlo e una superpottenza

Evropa