Evropa

Borelj: Pred agresijom na Ukrajinu niko ne može da bude neutralan, mnogi ostaju nedorečeni da ne ugroze svoje interese

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

13:26

Borelj: Pred agresijom na Ukrajinu niko ne može da bude neutralan, mnogi ostaju nedorečeni da ne ugroze svoje interese
Borelj: Pred agresijom na Ukrajinu niko ne može da bude neutralan, mnogi ostaju nedorečeni da ne ugroze svoje interese - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije Evropske unije, Žosep Borelj, kaže da se 140 zemalja članica Ujedinjenih nacija saglasilo oko osude napada Rusije na Ukrajinu, ali da se stavovi ”oštro razlikuju” po pitanju ”osude agresora” i ”šta dalje”.

Borelj upozorava da rat u Ukrajini nije ”samo evropski rat” i ocenjuje da ”pred agresijom niko ne može da bude neutralan”.

”U principu, svi osuđuju napad na teritorijalni integritet i suverenitet zemlje. Ali kada je u pitanju imenovanje agresora i navođenje ko je odgovoran za posledice, mnogi su uzdržani iz različitih razloga. Neki su više zabrinuti za posledice rata po sebe, nego za to ko je odgovoran za te teškoće i kako da okončaju ovaj rat. Drugi se žale na 'dvostruke standarde' ili jednostavno žele da očuvaju svoje dobre bilateralne odnose sa Rusijom. A mnogi ostaju nedorečeni i ne žele da se zauzmu ni na koju stranu, jer bi to ugrozilo njihove geopolitičke interese”, smatra Borelj.

U svom blogu, posvećenom prošlonedeljnom ministarskom sastanku G20 na Baliju, šef diplomatije EU ocenjuje da je multilateralni sistem pod pritiskom kao nikada ranije kao posledica ”uspona politike moći”.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

”Svedoci ovog trenda već nekoliko godina, a ruski rat protiv Ukrajine doveo je ovaj razvoj događaja na potpuno novi nivo. Ovaj ničim izazvan rat predstavlja eklatantno kršenje međunarodnog prava, koji je u suprotnosti sa osnovnim principima Povelje UN i ugrožava globalni ekonomski oporavak”, poručio je Borelj. 

Borelj naglašava da je na sastanku G20 upozorio da ”ruski agresivni rat protiv Ukrajine dramatično pogoršava krizu sa hranom” u svetu, da je u pitanju ”smišljen pokušaj da se hrana upotrebi kao oružje” protiv najugroženijih zemalja sveta, posebno u Africi, i odbacio navode da su za nestašice i poskuplje krive EU i međunarodne sankcije protiv Rusije.

On je optužio Rusiju i da izaziva ”veštačke nestašice” energenata, posebno gasa, a da je isključivo ”u rukama Vladimira Putina moć da zaustavi svoj besmisleni rat i izbegne globalnu prehrambenu i energetsku katastrofu”.

Žosep Borelj zaključuje i da EU ”za sada, ne pobeđuje” u globalnoj bici narativa i poziva na dalje angažovanje na pobijanju ”ruskih laži i ratne propagande”, stavljajući jasno do znanja ko je odgovoran za agresiju, a time i njene posledice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa