Evropa

Lider konzervativaca i novi britanski premijer biće poznat 5. septembra

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

23:53

Lider konzervativaca i novi britanski premijer biće poznat 5. septembra
Lider konzervativaca i novi britanski premijer biće poznat 5. septembra - Copyright Tanjug AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Ime novog lidera britanske vladajuće Konzervativne stranke i novog premijera biće poznato 5. septembra, dok će imenovanje kandidata početi i završiti se sutra, izjavio je Grejem Brejdi, šef Komiteta 1922, zaduženog za izbor novog lidera partije.

"Rezultati o novom lideru biće objavljeni u ponedeljak, 5. septembra, kada Donji dom počinje da zaseda posle letnje pauze", rekao je Brejdi, preneli su britanski mediji.

Kandidati će biti zvanično imenovani sutra, a prvi krug glasanja biće održan u sredu. Drugi krug bi mogao biti održan 14. jula. Do tada moraju ostati samo dva kandidata, njihovu sudbinu neće definisati Donji dom, već članovi Konzervativne stranke.

Do sada je 11 konzervativaca objavilo da će se kandidovati i većina njih je izložila planove o smanjenju poreza, preneo je BBC.

Bivši ministar zdravlja Sadžid Džavid i bivši ministar inostranih poslova Džeremi Hant, uz objavu kandidature, obećali su da će smanjiti porez na dobit.

Peni Mordant, ministarka za trgovinu, objavila je da će se kandidovati i obećala novi pristup vođstvu. Kandidaturu su objavili i bivši ministar finansija Riši Sunak, njegov naslednik Nadim Zahavij i ministar za saobraćaj Grant Šaps.

Pridružili su se državnoj tužiteljki Sueli Brejverman, bivšoj ministarki za jednakost Kemi Banedok i predsedniku Odbora za spoljne poslove Tomu Tugendatu.

I ministarka spoljnih poslova Liz Tras objavila je kandidaturu, obećavajući smanjenje poreza od prvog dana ako bude izabrana. Trci se pridružio i novoimenovani ministar Rehman Čišti.

Kandidati prvo treba da prikupe dovoljno glasova za kandidaturu - najmanje osam poslanika konzervativaca. Sledeća faza je šire glasanje poštom članstva Konzervativne stranke, što je oko 100.000 ljudi.

Poslanici potom biraju dva kandidata, od kojih u drugoj fazi glasanja jedan pobeđuje i postaje novi lider stranke i premijer zemlje.

Komentari (0)

Evropa