Evropa

Makron: Ništa ne bih promenio u pristupu prema "Uberu"

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2022

-

18:39

Makron: Ništa ne bih promenio u pristupu prema "Uberu"
Emanuel Makron - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da ne bi promenio ništa u pristupu koji je preduzeo prema američkoj kompaniji "Uber tehnolodžis", kada je bio na funkciji ministra ekonomije, nakon što su njegovi politički protivnici rekli da će zatražiti parlamentarnu istragu.

"Uradio bih sutra opet isto i prekosutra. Stvorili smo hiljade radnih mesta. Veoma sam ponosan", rekao je Makron novinarima tokom posete francuskim Alpima, preneo je Rojters.

U hiljadama procurelih poverljivih fajlova koje su u nedelju objavili britanski "Gardijan" i francuski ''Mond'', navodi se da su političari kao što su Makron i bivša komesarka EU Neli Kros pomagali kompaniji "Uber" u nameri, kako se navodi, da se proširi u Evropi na štetu taksi industrije.

U procurelim dokumentima se navodi da je tehnološki gigant prekršio zakone, prevario policiju, iskoristio nasilje nad vozačima i tajno lobirao kod vlada tokom svoje agresivne globalne ekspanzije.

U podacima se dodaje da je "Uber" pokušao da obezbedi podršku diskretnim udvaranjem premijerima, predsednicima, milijarderima, oligarsima i medijskim mogulima.

Prema navodima iz dokumenata, bivši šef "Ubera" lično je naredio upotrebu "kill switć" mehanizma za hitno isključivanje sistema, kako bi se sprečilo da policija pristupi računarima.

Prema navodima ''Gardijana'' i ''Monda'' poverljivi fajlovi otkrivaju kako je lobiranje vredno 90 miliona dolara godišnje i napori da se regrutuju prijateljski političari pomoglo u "Uberovoj" kampanji da naruši evropsku taksi industriju.

Dok su francuski taksisti organizovali ponekad i nasilne proteste protiv "Ubera", Makron je, kako se navodi u dokumentima, bio u kontaktu sa "Uberovim" šefom Trevisom Kalanikom, kome je rekao da će reformisati zakone u korist te kompanije, stoji u dosijeima.

Nakon što su procureli faljovi oglasio se Makronov portparol.

"Njegove funkcije su ga prirodno dovele do susreta i interakcije sa mnogim kompanijama koje su bile angažovane u oštrom pomaku koji je tokom tih godina nastupio u sektoru usluga, koji je morao biti olakšan otključavanjem administrativnih i regulatornih prepreka", naveo je Makronov portparol.

Francuska ministarka za mala i srednja preduzeća rekla je danas u parlamentu da je Makron "samo radio svoj posao", kada je bio ministar ekonomije.

"Da, razgovarao je sa ''Uberom''. Ali, razgovarao je i sa ''Netfliksom'', ''Teslom''... A zašto? Zato što su te kompanije osnova današnje ekonomije", kazala je Gregori.

"Uber" je u odgovoru na izveštaje "Gardijana" i "Monda" naveo da "nije i neće davati izgovore za ponašanje u prošlosti koje, očigledno, nije u saglasnosti sa našim današnjim vrednostima".

Komentari (0)

Evropa