Evropa

Dosije "Uber" trese Evropu: Procureli dokumenti o političarima koji su "pomagali" kompaniji, među njima i Makron

Komentari

Autor: Euronews, BBC, Gardijan, Tanjug

11/07/2022

-

12:24

Dosije "Uber" trese Evropu: Procureli dokumenti o političarima koji su "pomagali" kompaniji, među njima i Makron
Sedište Ubera, San Francisko - Copyright AP Photo/Eric Risberg, File

veličina teksta

Aa Aa

Dok se kompanija Uber godinama unazad pravila prodor na tržišta širom sveta, ova usluga lobirana je kod najviših političkih lidera, ukljućujući i francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je, kako otkrova britanski "Gardijan" posredovao da se ublaže zakone o radu taksija, a prema pisanju svetskih medija, kompaniji je pomagala i bivša komesarka EU Neli Kros. 

U okviru dosijea "Uber", koji potresa Evropu, procurelo je na hiljade fajlova, koji se odnose na period od 2013. do 2017. godine i koji sadrže više od 124.000 zapisa, piše Euronews. Inače, podatke je otkrio britanski list Gardijan koji je zapravo razotkrilo kako se Uber "udvarao" uticajnim političarima. Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, pretražio je interne Uberove tekstove, mejlove, fakture i druge dokumente kako bi, kako navode, "imali uvid bez presedana u načine na koje je Uber prkosio zakonima o taksiju i prekšrio prava radnika".

Dokumenti su, kako navodi Gardijan, pokazali da je Makron otišao "izuzetno daleko" da podrži Uberove napore da poremeti francusku taksi industriju kada je bio ministar ekonomije. Gardijan je u svom tekstu citirao i razmenu tekstualnih poruka između Makrona i rukovodilaca Ubera.

Dokumenti takođe pokazuju kako je bivši šef Ubera lično naredio upotrebu "kill switch" mehanizma za hitno isključivanje sistema, kako bi se sprečilo da policija pristupi računarima. 

Fajlovi prvi put otkrivaju kako je lobiranje vredno 90 miliona dolara godišnje i napori da se regrutuju prijateljski političari pomoglo kampanji da procesu koji je, praktično, narušavao evropsku taksi industriju.

U pisanoj izjavi portparol Ubera Džil Hejzbejekr piraznala je "greške" u prošlosti i rekla da je izvršna direktorka Dara Kosrovšahi angažovana 2017. godine i imala "zadatak da transformiše svaki aspekt poslovanja Ubera".

"Kada kažemo da je Uber danas druga kompanija, mislimo to bukvalno: 90 odsto sadašnjih zaposlenih u Uberu se pridružilo nakon što je Dara Kosrovšahi postala izvršni direktor", rekla je Hejzbejekr, prenosi Euronews.

"Pristup mora biti zatvoren"

Osnovan 2009. goidne, Uber je nastojao da zaobiđe taksi propise i ponudi jeftinij prevoz putem aplikacije za deljenje vožnje. Uber dosijei otkrili su prepiske koje je kompanija uspostavila u skoro 30 zemalja. 

Lobisti kompanije - koji uključuju i bivše pomoćnike nekadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame - vršili su pritisak na vladine zvaničnike da odustanu od istraga, preinače zakone o radu i taksiju i olabave provere vozača, piše Euronews pozivajući se na Gardijan.

Istraga je otkrila da je Uber koristio "stelt tehnologiju" da bi "odbio" vladine istrage. Reč je zapravo o "kill switch" tehnici, koja omogućava da se preseče prisutp Uberovim serverima i blokirao vlastima dostupnost dokazima tokom racija sprovedenih u najmanje šest zemalja.

Euronews navodi da je tokom racije u Amsterdamu bivši izvršni direktor Ubera koji je tada bio na funkciji izdao lično naređenje: "Molim vas, pokrenite "kill switch" što pre. Prisutp mora biti zavtvoren u AMS-u (Amsterdamu)".

Uberovi dosijei takođe pokazuju i da je kompanija smanjila svoj poreski račun za milione dolara slanjem profita preko Bermuda i drugih poreskih rajeva, a zatim "pokušala da skrene pažnju sa svojih poreskih obaveza pomažući vlastima u prikupljanju poreza od svojih vozača".

Sastanci u Parizu, Davosu...

Dokumenta pokazuju da su se Makron i predstavnici Ubera sastali najmanje četiri puta, između ostalog i u Parizu i u Davosu, a da je prijavljen samo sastanak u Davosu. U jednom trenutku Uber je pisao Makronu rekavši da je "izuzetno zahvalan".

"Otvorenost i dobrodošlica koju dobijamo je neuobičajena u odnosima između vlade i industrije", stoji u dokumentima.

Francuski taksisti su se posebno razbesneli lansiranjem "UberPop"-a 2014. godine - usluge koja je omogućila nelicenciranim vozačima da ponude vožnju po mnogo nižim cenama.

Sudovi i parlament su to zabranili, ali je Uber nastavio da radi, jer je osporio zakon. Makron nije mislio da ima budućnosti za "UberPop", ali je pristao da radi sa kompanijom na prepravljanju francuskih zakona koji regulišu druge usluge.

"Uber će dati nacrt regulatornog okvira za deljenje vožnje. Povezaćemo naše timove kako bismo počeli da radimo na izvodljivom predlogu koji bi mogao da postane formalni okvir u Francuskoj", navodi se u mejlu Travisa Kalanika, jednog od suosnivača "Ubera", Makronu.

Protesti su postali nasilni 25. juna 2015. godine, a nedelju dana kasnije Makron je poslao poruku Kalaniku sa, kako piše, očiglednom ponudom pomoći, piše BBC.

"Okupiću sve sledeće nedelje da pripremimo reformu i ispravimo zakon", poručio je Makron.

Istog dana, Uber je najavio suspenziju "UberPop"-a u Francuskoj. Nekoliko meseci kasnije, Makron je potpisao dekret kojim se ublažavaju uslovi za licenciranje Uberovih vozača. Nivo odnosa sadašnjeg predsednika Francuske sa kontroverznom globalnom firmom koja je poslovala kršeći francuski zakon, do sada nije otkriven.

Makronov portparol: Prirodni susreti

Nakon što su procureli faljovi oglasio se Makronov portparol.

"Njegove funkcije su ga prirodno dovele do susreta i interakcije sa mnogim kompanijama koje su bile angažovane u oštrom pomaku koji je tokom tih godina nastupio u sektoru usluga, koji je morao biti olakšan otključavanjem administrativnih i regulatornih prepreka", stoji u mejlu Makronovog portparola, prenosi BBC.

Kada je reč o bivšoj komesarki EU za digitalne tehnologije i potpredsednice Evropske komisije Neli Kros, u njenoj domovini, Holandiji, "UberPop" je, takođe, doneo pravne i političke probleme.
Vozači Ubera su hapšeni u oktobru 2014. godine, a sudija u Hagu je u decembru zabranio ovu uslugu deljenja vožnje preteći kaznama do 100.000 evra. U martu 2015. policija je upala u kancelariju Ubera u Amsterdamu.

Kros je zvala ministre i druge članove vlade da ih ubedi da odustanu od racije. Dokumenta pokazuju da je tokom sledeće racije, nedelju dana kasnije, Kros ponovo kontaktirala holandskog ministra i kako se navodi u mejlu, "maltretirala" ga. Iz dokumenata proizilazi i da je kompanija želela da Kros prenese poruke u kabinet holandskog premijera Marka Rutea.

U međuvremenu, bivša komesarka je negirala da je imala bilo kakvu "formalnu ili neformalnu ulogu u Uberu" pre maja 2016. kada je istekao period "hlađenja" po napuštanju evropske službe.
Istakla je da je kao komesarka EU sarađivala sa brojnim tehnološkim kompanijama, uvek vođena onim za šta veruje da koristi javnom interesu.

Komentari (0)

Evropa