Evropa

Evropska komisija pokrenula prekršajni postupak protiv Mađarske zbog "diskriminatorskih" cena goriva

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

13:59

Evropska komisija pokrenula prekršajni postupak protiv Mađarske zbog "diskriminatorskih" cena goriva
Evropska komisija pokrenula prekršajni postupak protiv Mađarske zbog "diskriminatorskih" cena goriva - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija pokrenula je danas prekršajni postupak protiv Mađarske zbog, kako u Briselu ocenjuju, diskriminatorskih cena goriva koje je uvela mađarska vlada, a koje omogućavaju građanima sa mađarskim registrskim tablicma da kupuju gorivo na pumpama u zemlji po cenama do 60 odsto nižim nego vozači sa stranim tablicama.

U Komisiji ocenjuju da "diskriminatorske cene" znače restrikciju slobode kretanja robe, usluga i ljudi u okviru jedinstvenog evropskog tržista.

"U pitanju je jasna diskriminacija. Za oganičenje sloboda u okviru jedinstvenog tržišta mora da postoji opravdanje, koje opet mora da bude nediskrimintorsko i proporcionalno i ne može se zasnivati na ekonomskim razlozima. Čuli smo objašnjenje premijera Orbana, koje govori o posledicama rata u Ukrajini, ali ti argumeniti ne mogu da opravdaju diskriminatorski tretman među EU građanima različitih nacionalnosti", kaže portparolka EK Sonja Gospodinova.

U Evropskoj komisiji dodaju da su svesni inflacije i porasta cena širom EU, a ne samo u Mađarskoj i poručuju da se na rešavanju tih problema mora raditi zajedno i solidarno, a ne jednostranim merama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa