Evropa

Polovina NATO zemalja već ratifikovalo prijem Švedske i Finske

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

20:09

Polovina NATO zemalja već ratifikovalo prijem Švedske i Finske
NATO - Copyright Tanjug AP/Johanna Geron, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde saopštila je na Tviteru da je polovina NATO zemalja ratifikovala protokol o pristupanju Švedske i Finske u Severnoatlansku alijansu.

"Do danas, polovina zemalja članica NATO je ratifikovala protokol o pristupanju Švedske i Finske. Hvala vam za ratifikaciju", navela je Linde.

Ona je objavila da su do sada Kanada, Danska, Island, Norveška, Velika Britanija, Estonija, Albanija, Poljska, Nemačka, Luksemburg, Holandija, Bugarska, Letonija, Slovačka i Hrvatska ratifikovale sporazum, a za ulazak u Alijansu potrebno je da svih 30 članica da zeleno svetlo.

Podsetimo, Švedska i Finska potpisale su protokol o pristupanju NATO kako bi se formalno pridružile alijansi, a svih 30 država članica moraće da ga odobre. Ovakav potez, očekivano, nije dobro dočekan u Rusiji, koja i dalje vodi rat protiv Ukrajine.

Glavna "pogodnost" koju će Švedska i Finska dobiti kada postanu deo NATO je mogućnost da se oslanjaju na čuvenu "klauzulu 5", koja govori o kolektivnoj odbrani i tome da ako je jedna zemlja napadnuta, ostale će joj priskočiti u pomoć.

Glavni razlog za njihovu odluku da uošte pristupe Alijansi iako su već dugo vojno neutralne, upravo i jeste, kako su tamošnji zvaničnici navodili, strah od potencijalne pretnje koju Moskva predstavlja.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da će ove dve nordijske zemlje imati "možda i najbrži ulazak u Alijansu", kao i da je time "jasno poslata poruka Moskvi da su vrata NATO otvorena", a kancelar Nemačke Olaf Šolc je izjavio kako će ta zemlja i formalno pokrenuti protokol o njihovom pristupanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa