Evropa

Ukrajinski avion se srušio kod Kavale, grčka kontrola leta tvrdi da je poleteo iz Srbije

Komentari

Autor: Protothema, Kathimerini, In

16/07/2022

-

22:39

Ukrajinski avion se srušio kod Kavale, grčka kontrola leta tvrdi da je poleteo iz Srbije
Ukrajinski avion se srušio kod Kavale, grčka kontrola leta tvrdi da je poleteo iz Srbije - Copyright Prinskrin/flightradar24.com, Тwitter/@egwapaisiotatos

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski avion Antonov srušio se 40 kilometara od grčkog grada Kavala, tačnije u mestu Paleohori. Prema podacima sajta FlightRadar, avion je poleteo iz Niša, a pilot je nedugo po poletanju zahtevao prinudno sletanje zbog požara na jednom od motora. Grčki javni servis ERT navodi da se u njemu nalazilo osam članova posade.

Prema podacima grčkih vlasti, pretpostavlja se da je avion prevozio teret koji zahteva posebnu pažnju zbog čega se u okolini pada aviona preporučuje nošenje zaštitne maske, a rad spasilačkih ekipa je otežan. Grčka Civilna zaštita izdala je naređenje da se podigne dron kako bi se snimilo područje u slučaju da ima preživelih.

Prema rečima komandata Helenskog civilnog avio-saobraćaja Jorgosa Dricakosa letelica je poletela iz Srbije i krenula put Jordana, tačnije grada Amana. Pilot je prijavio požar na motoru atinskoj kontroli letenja (FIR) i želeo da izvrši prinudno sletanje na aerodrom u Kavali. Kako prenosi Proto thema, iz Direktorata kažu da još čekaju plan leta srpskih službi.

Na samom mestu pada pripadnici Specijalne jedinice za vanredne situacije i priotehničari preuzeli su kontrolu nad područjem jer se, kako prenosi ERT, 12 tona tereta koji je avion prevozio smatra opasnim, a isparenja toksičnim. Stoga je Sektor za civilnu zaštitu SMS porukom obavestio stanovnike okolnih oblasti da ostanu u kućama i zatvore prozore.

Na sajtu FlightRadar navodi se da je avion pod registracijom UR-CIC, kargo prevoznika Meridian Air Cargo poleteo iz Niša u 20.36. Podaci sajta pokazuju da je letelica marke Antonov AN-12BK ušla u vazdušni prostor Egejskog mora, napravila zaokret blizu Tasosa ka obali i naglo počela da gubi na brzini.

Prinskrin/flightradar24.com

 

U prethodna dva dana pomenuti avion je leteo od Pariza do Sarajeva, potom do Beograda, a onda i od Beograda do Ankare.

Gradonačelnik opštine Pangea Filipos Anastasijadis potvrdio je večeras da je reč o avionu koji je leteo iz Srbije za Jordan, prenosi Katimerini. On je u kasnijoj izjavi za Proto themu naveo da su eksplozije prestale nešto pre jedan sat po lokalnom vremenu što će omogućiti stručnim službama da priđu bliže mestu pada aviona.

Na mestu pada nalaze se vatrogasne ekipe i vozila hitne pomoći, a zabranjen je pristup svima u krugu od 500 metara.

U okolnim mestima prekinuto je i snabdevanje električnom energijom.

Kompanija Meridian LLC je osnovana 2003. godine u Ukrajini i bila je jedna od prvih privatnih avio-kompanija u toj zemlji. Meridican izvodi čarter kargo letove širom sveta i sklapa ugovore sa vladinim i nevladinim organizacijama za prevoz humanitarne robe. Osim toga, kompanija takođe blisko sarađuje i sa UN i NATO po pitanju isporuke tereta, uključujući vojni i teret dvostruke namene.

Komentari (0)

Evropa