Evropa

Predsednica slovenačke skupštine: Predsednicki izbori 23. oktobra ove godine

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

14:44

Predsednica slovenačke skupštine: Predsednicki izbori 23. oktobra ove godine
Urška Klakočar Zupančič - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica slovenačke skupštine Urška Klakočar Zupančič danas je saopštila da će Slovenija održati prvi krug predsedničkih izbora 23. oktobra, a lokalne izbore 20. novembra ove godine.

Kandidature će moći da se podnose od 22. avgusta ove godine, a prema zakonu, potencijalni drugi krug između dva kandidata najverovatnije bi bio održan 13. novembra, prenosi STA.

Očekuje se da će novoizabrani predsednik položiti zakletvu 23. decembra, dan nakon što istekne drugi petogodišnji mandat aktuelnog predsednika Boruta Pahora, koji, po slovenačkom zakonu, nema prava na treći mandat, te ne može da se kandiduje na ovim izborima. Brojni potencijalni kandidati već su najavili svoju kandidaturu, a među njima su advokatica Nataša Pirc Musar, bivši ministar spoljnih poslova Anže Logar i Marta Kos, bivši diplomata, navodi STA.

Uloga predsednika u Sloveniji je uglavnom ceremonijalna, a njegova ovlašćenja obuhvataju proglašavanje zakona, imenovanje određenih zvaničnika, kao što su sudije Ustavnog suda i međunarodnih sudova, guvernera centralne banke, viceguvernera i ambasadora, kao i raspisivanje izbora za Narodnu skupštinu.

Predsednica Narodne skupštine danas je raspisala i lokalne izbore za 20. novembar ove godine, prenosi STA. Birači u svih 212 slovenačkih opština biraju gradonačelnika i članove lokalnih saveta, koji imaju od sedam do 45 članova u zavisnosti od veličine opštine, prenosi slovenačka agencija.

Komentari (0)

Evropa