Evropa

Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o izvozu žitarica - stižu reakcije, "SAD će smatrati Rusiju odgovornom za primenu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/07/2022

-

16:22

Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o izvozu žitarica - stižu reakcije, "SAD će smatrati Rusiju odgovornom za primenu"
Tanjug/AP/Khalil Hamra - Copyright Tanjug/AP/Khalil Hamra

veličina teksta

Aa Aa

Rusija i Ukrajina potpisale su danas u Istanbulu sporazum o ponovnom otvaranju ukrajinskih crnomorskih luka za izvoz žitarica, javlja Euronews. Ceremoniji potpisivanja pristustvovali su Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Kako prenosi Rojters, postizanje sporazuma će olakšati sve veću prehrambenu krizu, koja se pogoršala tokom rata u Ukrajini.

Gutereš je rekao da će sporazum otvoriti put značajnom obimu izvoza hrane iz Ukrajine i koristiti zemljama u razvoju "na ivici bankrota i najugroženijim ljudima na ivici gladi". On je rekao da "svetionik nade sija u Crnom moru" i pozvao je Rusiju i Ukrajinu da u potpunosti sprovode sporazum, prenosi Gardijan.

"Ukrajina, Turska i UN potpisale su sporazum o izvozu žitarica. Dokument su potpisali ministar infrastrukture Ukrajine Oleksandr Kubrakov, turski ministar odbrane Hulusi Akar i generalni sekretar UN Antonio Gutereš", navedeno je ranije na Telegram nalogu ukrajinskog portala, prenose RIA Novosti. Isto je kasnije učinila i Rusija.

profimedia

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je potpisivanje sporazuma i ocenio da ovaj dogovr otvra put za komercijalan izvoz iz Ukrajine preko Crnog mora.

"Pomoći će da se izbegne katastrofa nestašice hrane za milione širom sveta. To je svetionik nade, mogućnosti i olakšanja", napisao je Gutereš na Tviteru.

Sporazum koja je popisala Ukrajina predviđa da luke Odesa, Černomorsk i Južni budu pod kontrolom Kijeva, prenose RIA Novosti, pozivajući se na pisanje Strane.

Rusija i Ukrajina su veliki svetski proizvođači žitarica, ali je zbog ruske invazije na susednu zemlju 24. februara došlo do velikog rasta cena hrane, što je dovelo do međunarodne krize. Rat je zakočio izvoz žitarica iz Ukrajina, desetine brodova nisu mogle da isplove iz luka, a oko 20 miliona tona žitarica je ostalo u silosima u luci Odesa.

"SAD će smatrati Rusiju odgovornom za primenu sporazuma"

SAD će smatrati Rusiju odgovornom za primenu sporazuma o deblokadi izvoza ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru , izjavila je danas američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild.

Nešto ranije, Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije potpisale su u Istanbulu ključni sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita i đubriva iz luka na Crnom moru.

Kako prenosi Rojters, postizanje sporazuma će olakšati sve veću prehrambenu krizu, koja se pogoršala tokom rata u Ukrajini.

SAD takođe žele da Kina prestane da gomila zalihe žita i da više pomogne u zadovoljenju globalnih humanitarnih potreba, izjavio je u međuvremenu Džejms O'Brajen, šef Kancelarije za koordinaciju sankcija američkog Stejt departmenta, preneoje Rojters.

G7 će pomno pratiti obnavljanje izvoza žitarica preko Crnog mora čime želi da onemogući rizik od dodatnog napada Rusije na Ukrajinu, izjavio je danas kanadski premijer DŽastin Trudo.

"G7 blisko sarađuje sa partnerima poput Turske i drugih kako bi se osiguralo da se žito izvuče iz Ukrajine na mesta širom sveta gde je potrebno, bez ugrožavanja suvereniteta i zaštite Ukrajine", rekao je Trudo, preneo je Rojters.

Šojgu: Rusija neće iskoristiti deminiranje i otvaranje ukrajinskih luka

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da Moskva neće iskoristiti u sopstvenu korist deminiranje i otvaranje ukrajinskih luka iz sporazuma dogovorenog uz posredovanje UN za ponovno pokretanje vitalnog izvoza žitarica.

"Rusija je preuzela obaveze koje su jasno navedene u ovom dokumentu. Nećemo iskoristiti činjenicu da će luke biti očisćene i otvorene. Mi smo se obavezali na to", rekao je Šojgu za državnu televiziju "Rusija-24" nakon ceremonije potpisivanja u Istanbulu, preneo je Rojters.

Kako je došlo do sporazuma?

Ankara je saopštila da je tokom razgovora u Istanbulu prošle nedelje postignut načelni dogovor o planu u čijoj izradi su vodeću ulogu imale Ujedinjene nacije, te da će uključene strane sada pretvoriti taj dogovor u pisani dokument.

Prošle nedelje u Istanbulu su vođeni razgovori vojnih delegacija Rusije, Turske, Ukrajine i predstavnika UN i postignut je dogovor o uspostavljanju koordinacionog centra u Istanbulu, kao i dinamike transporta žitarica, prenose RIA Novosti.

Ujedinjene nacije i Turska već dva meseca rade na posredovanju u sklapanju, kako je Gutereš to rekao "paketa sporazuma", da se nastavi izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, i da se omoguće ruske isporuke žitarica i đubriva.

Sporazum podrazumeva stvaranje bezbednosne zone za proveru brodova sa žitom u blizini ukrajinskih voda, a ne u samim lukama, a planirano je da kontrolu zajedno sprovode Turska i UN.

Turska je dobila garancije da se sporazumi neće koristiti u vojne svrhe, navode RIA Novosti.

UN su više puta upozoravale da zbog nestašice žita može doći do prehrambene krize.

Zapad i Ukrajina optužile su Rusiju za blokadu crnomorskih luka, a Moskva to kategorički odbacuje i ističe da je sam Kijev svojim akcijama sprečio izvoz.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije naglasio da se Rusija ne meša u izvoz žitarica i da će, ako Ukrajina očisti luke od mina, brodovi sa žitom moći da prođu bez ikakvih problema, navode RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa