Evropa

Ruski opozicionar uhapšen u Moskvi, nije u predviđenom roku obavestio vlasti da poseduje izraelsko državljanstvo

Komentari

Autor: Rojters

25/07/2022

-

23:51

Ruski opozicionar uhapšen u Moskvi, nije u predviđenom roku obavestio vlasti da poseduje izraelsko državljanstvo
Ruski opozicionar uhapšen u Moskvi, nije u predviđenom roku obavestio vlasti da poseduje izraelsko državljanstvo - Copyright Tanjug/AP/Alec Sander

veličina teksta

Aa Aa

Ruske vlasti uhapsile su Leonida Gozmana, opozicionog liberalnog političara koji se nedavno vratio u Moskvu.

Njegov advokat je, kako prenosi Rojters, rekao da je Gozman uhapšen nakon što je pokrenut krivični postupak zbog, kako su vlasti navele, propusta da ih u predviđenom roku obavesti o posedovanju državljanstva Izraela.

„Na ulazu u stanicu metroa Frunzenskaja zadržali su ga policajci metroa“, objavio je Gozmanov advokat Mihail Birjukov na Fejsbuku i dodao da je saslušanje Gozmana odloženo za 29. jul.

 

 

Gozman je bio poslednji lider male političke partije Unije desnih snaga, koja je okupila reformatore slobodnog tržišta, poput Anatolija Čubajsa, koji je napustio Rusiju, i Borisa Njemcova, koji je ubijen 2015. u blizini Kremlja.

Jedan je od ruskih političara koji kritikuju invaziju u Ukrajini, kao i ruskog predsednika Vladimira Putina, a njegovo hapšenje još jedan je potez države u okviru obračunavanja s neistomišljenicima, prenosi Radio slobodna Evropa. 

Uhapšen je po nalogu ruskog ministarstva unutrašnjih poslova. Tokom krivične istrage Gozman je optužen za kršenje zakona koji ruskim državljanima nalaže da vlast obaveste da poseduju državljanstvo druge države ili boravišnu dozvolu u inostranstvu.

U slučaju da bude proglašen krivim Gozman bi mogao biti osuđen na novčanu kaznu ili društveno koristan rad. 

Komentari (0)

Evropa