Evropa

U Istanbulu otvoren Koordinacioni centra za izvoz žita, u toku pripreme za polazak prvih brodova iz ukrajinskih luka

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2022

-

12:05

U Istanbulu otvoren Koordinacioni centra za izvoz žita, u toku pripreme za polazak prvih brodova iz ukrajinskih luka
Tanjug/AP/Khalil Hamra - Copyright Tanjug/AP/Khalil Hamra

veličina teksta

Aa Aa

Zajednički koordinacioni centar za praćenje sprovođenja sporazuma o prehrambenim proizvodima otvoren je danas u Istanbulu, a turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da se nastavljaju pripreme za polazak prvih brodova iz ukrajinskih luka.

Akar je na otvaranju centra na Univerzitetu Ministarstva odbrane Turske rekao da on treba da omogući bezbednu isporuku žitarica iz tri ukrajinske luke, gde u skladištima čeka na izvoz više od 25 miliona tona žita, prenosi Rojters.

Dodao je da će delatnost centra, u čijem sastavu se nalaze predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN, koordinisati UN, navodi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku nema potrebe da se deminiraju vode Crnog mora radi plovidbe brodova.

Prve količine ukrajinskog žita mogle bi ove nedelje da budu utovarene na brodove i onda će početi izvoz žitarica, najavio je neimenovani turski zvaničnik. "Neće proći više od nekoliko dana. Izgleda da će prva zrna biti utovarena ove nedelje i da će se izvršiti izvoz iz Ukrajine", navodi Rojters pozivajući se na turskog zvaničnika, a prenosi TASS.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko, potvrdio je ranije danas da bi prvi brodovi sa ukrajinskim žitaricama mogli uskoro da isplove u Crno more.

On je, međutim, upozorio da bi sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita, postignut uz posredovanje Turske, mogao da propadne ukoliko se ubrzo ne uklone prepreke za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, prenosi Rojters.

"Sudeći po onome što govore naše kolege iz Turske, gde se nalazi (zajednički)i koordinacioni centar, očekuje se da će isporuke, bar iz Ukrajine, početi u bliskoj budućnosti", kazao je Rudenko novinarima, navode RIA Novosti.

Rudenko je izrazio nadu da će opstati sporazum o žitu, prenosi Interfaks.

Rusija, Ukrajina, Ujedinjene nacije i Turska potpisale su prošle nedelje sporazum koji treba da osigura bezbedan prolaz brodovima koji ulaze i izlaze iz tri ukrajinske crnomorske luke, a koje je Rusija blokirala od početka napada na Ukrajinu 24. februara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa