Evropa

"Svestan sam istorijske odgovornosti": Prvi put u 76 godina nakon holokausta, rabin postao savetnik u vojsci Nemačke

Komentari

Autor: Jutarnji list

21/06/2021

-

20:28

"Svestan sam istorijske odgovornosti": Prvi put u 76 godina nakon holokausta, rabin postao savetnik u vojsci Nemačke
"Svestan sam istorijske odgovornosti": Prvi put u 76 godina nakon holokausta, rabin postao savetnik u vojsci Nemačke - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Verski savetnik u nemačkoj vojsci postao je jedan rabin, što je prvi slučaj u 100 godina i 76 godina nakon završetka holokausta.

Naime, rabin države Saske, Zsolt Bala (42) službeno je danas imenovan, prenosi Jutarnji.hr.

Otac troje dece, Bala koji je emigrirao iz Mađarske 2002, rekao je da je svestan "istorijske odgovornosti" služenju vojnicima jevrejske vere.

profimedia

 

On je rekao da želi da se oko 300 jevrejskih vojnika "oseća uključenima" u oružane snage kao i u drugim zemljama, posebno Sjedinjenim Američkim Državama.

"To nam je cilj", izjavio je Bala.

"Jak politički znak"

Bala, koji ostaje na sadašnjim dužnostima u Lajpcigu, namerava da se bori protiv antisemitizma i svih drugih oblika rasizma, s ciljem "osnivanja boljeg nemačkog društva".

Predsednik Središnjeg veća Jevreja, Josef Šuster, pozdravio je "vojsku u kojoj nema mesta političkom ekstremizmu i netrpeljivosti".  

"To imenovanje je jak politički znak protiv antisemitizma, ne samo u našim jedinicama, već u celom društvu", rekao je poverenik vlade za borbu protiv antisemitizma, Feliks Klajn.

Sveštenici pružaju verske usluge za 94.000 vojnika hrišćana, dok verski savetnici nude savete o etičkim pitanjima i vode vojnike tokom obuke.

Nakon Prvog svetskog rata više nije bilo jevrejskih verskih savetnika.

U nemačkoj vojsci je poslednjih godina bilo nekoliko slučajeva vojnika, posebno u specijalnim snagama, simpatizera krajnje desnice i neonacista.

Komentari (0)

Evropa