Evropa

Predsednica Moldavije: Tražićemo pomoć saveznika u slučaju sukoba sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2022

-

14:10

Predsednica Moldavije: Tražićemo pomoć saveznika u slučaju sukoba sa Rusijom
Maja Sandu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je danas na konferenciji za novinare u Bukureštu da će zatražiti pomoć od saveznika u slučaju vojnog sukoba sa Rusijom.

Sandu boravi u zvaničnoj poseti Rumuniji na poziv kolege Klausa Johanisa.

"Razmatramo sve opcije, uključujući i one najpesimističnije, pa ako Rusija napadne Moldaviju, onda ćemo tražiti pomoć", rekla je Sandu, odgovarajući na pitanje rumunskog novinara da prokomentariše takav scenario, ali nije objasnila zašto bi Rusija rešila da započne vojnu akciju, prenela je agencija RIA Novosti.

Sandu je istovremeno rekla da Moldavija oseća pretnju po svoju bezbednost, pošto se "rusko-ukrajinski front" približava granici te zemlje.

Vanredno stanje produženo za 60 dana

Parlament Moldavije izglasao je produženje vanrednog stanja za još 60 dana, nakon što je vlada poručila da su joj i dalje potrebna posebna ovlašćenja kako bi se izborila sa posledicama ruske invazije na Ukrajinu.

Obraćajući se poslanicima, koji su u četvrtak izglasali produženje vanrednog stanja, premijerka Moldavije Natalija Gavrilica rekla je da postoje kontinuirani rizici po energetsku i graničnu bezbednost i ukazala na potrebu upravljanja protokom izbeglica iz Ukrajine.

"Rizici za Moldaviju zbog rata u Ukrajini i dalje su visoki. Vladi su potrebna dodatna ovlašćenja", navela je premjerka Moldavije.

Produženje vanrednog stanja stupiće na snagu 8. avgusta, prenosi Rojters.

Oko 500.000 izbeglica prešlo je granicu otkako je Rusija napala Ukrajinu, od kojih je više od 100.000 ostalo u Moldaviji, koja broji oko 2,6 miliona ljudi.

Parlament Modlavije prvi put je izglasao uvođenje privremenog vanrednog stanja ubrzo nakon ruskog napada na Ukrajinu i produžio meru u aprilu i junu.

Komentari (0)

Evropa