Evropa

Zajedničke vežbe američkih, britanskih i finskih vojnika: "Vojni manevri visoke spremnosti" u Finskoj

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2022

-

08:40

Zajedničke vežbe američkih, britanskih i finskih vojnika: "Vojni manevri visoke spremnosti" u Finskoj
M142 HIMARS - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 150 britanskih vojnika pridružilo se finskim i američkim snagama na "vojnim manevrima visoke spremnosti" u Finskoj.

Tokom četvorodnevnih vežbi, koje su održane samo nekoliko nedelja nakon što je NATO potpisao pristupni protokol sa Finskom o pridruživanju tom vojnom savezu, učestvovalo je 750 vojnika iz tri zemlje, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane, prenosi BBC.

Finska i Švedska, koje su godinama imale neutralan status, aplicirale su za ulazak u NATO nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a Kremlj je izrazio oštro protivljenje ulasku ove dve skandinavske zemlje u NATO i zapretio njihovim planovima da to učine.

Britanske trupe stacionirane u Estoniji prebačene su zbog ove vežbe u Finsku helikopterima Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Komandant istočnog krila britanskih snaga Stiven Bojl i britanski vojni ataše u Helsinkiju, rekao je da su britanski vojnici dočekani u Finskoj toplom dobrodošlicom.

"Vežba Okretna lisica je najnovija vojna aktivnost u nizu događaja koji su u toku. Dok se Finska kreće ka punopravnom članstvu u NATO, tražićeno i dalje ovakve prilike da pokažemo solidarnost, da učimo jedni od drugih i poboljšamo naše sposobnosti da sarađujemo", rekao je Bojl.

Finska deli granicu sa Rusijom u dužini od 1.340 kilometara.

Komentari (0)

Evropa