Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva pozvala UN da istraže napad na zatvor, Kijev: Dosad najjače granatiranje Mikolajiva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/07/2022

-

08:18

RAT U UKRAJINI  Moskva pozvala UN da istraže napad na zatvor, Kijev: Dosad najjače granatiranje Mikolajiva
RAT U UKRAJINI Moskva pozvala UN da istraže napad na zatvor, Kijev: Dosad najjače granatiranje Mikolajiva - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service, Alexei Alexandrov, Mstyslav Chernov

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 158. dan. Tokom prethodnog dana ukrajinski zvaničnici izvestili su o nekoliko napada u Dnjepropetorvskoj oblasti, prilikom čega su oštećeni poslovni i stambeni objekti, kao i jedan vrtić. Ukrajina je najavila uvođenje obavezne evakuacije stanovnika delova Donjecke oblasti koje su pod kontrolom te zemlje, pre početka grejne sezone. Kijev i Moskva se i dalje međusobno optužuju za napad na zatvor u Donjeckoj oblasti, u kojem su poginule desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Ključni događaji

  • Vlada Ukrajine najavila obaveznu evakuaciju stanovnika delova Donjecke oblasti koje su pod kontrolom te zemlje
  • Stanovnici ukrajinskog regiona Harkov će početi da dobijaju ruske pasoše u avgustu, izjavio je zamenik predsednika Državne Dume
  • Predstavništvo samoproglašene DNR saopštilo da su ukrajinske snage ispalile dvadeset raketa Grad na Kijevski okrug u Donjecku
  • Razvožajev: Šestoro povređenih u napadu dronom na Sevastopolj
  • Zelenski: Ovogodišnja žetva možda i upola manja

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

21.35 Da li će Evropa moći bez ruskog gasa?

Evropa se suočila sa energetskom krizom još pre nego što je došlo do polemike oko ponovnog otvaranja gasovoda Severni tok 1 koji ide iz Rusije u Nemačku. Zvaničnici Unije su strahovali da se gasovod možda uopšte neće pokrenuti, sugerišući da Putin koristi energiju kao političku prednost u sukobu sa EU zbog rata u Ukrajini. Koje su ključne stvari koje treba znati o rastućoj energetskoj krizi u Evropi? Opširnije u posebnom tekstu

19.30 Kijev: 200 ruskih marinaca odbilo da se bori na jugu zemlje

Kako je saopštilo ukrajinsko ministarstvo odbrane, 200 ruskih marinaca odbilo je da se vrati kako bi se borili na jugu Ukrajine. Portparol ukrajinskog direktorata Vadim Skibicki rekao je da ruske trupe zato "imaju probleme i neočekivane poteškoće da ojačaju svoje redove".

19.10 Ukrajinski mediji: Motorni čamac eksplodirao, nema povređenih

Ukrajinske pomorske vlasti registrovale su da je eksplodirao jedan motorni čamac kada je naleteo na eksploziv u "Bistroje" kanalu Dunava, preneo je ukrajinski list "Kijev independent". Kako se navodi, nema povređenih. 

18.00 Crveni krst: Nemamo dozvolu da odemo u Jelenovku

Međunarodni komitet Crvenog krsta i dalje nije dobio zvaničnu dozvolu da ode Jelenovku, gde se nalazi istražni zatvor u kom su bili ukrajinski ratni zarobljenici a koji je napadnut, saopštila je ta organizacija. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su ukrajinske snage izvršile taj napad i da su tom prilikom stradalki brojni ukrajinski zarobljenici, i pozvali su UN i Crveni krst da istraže šta se desilo. Sa druge stane, neki zapadni zvaničnici tvrdde da su za ovaj napad krive ruske snage.

17.50 Istraživanje: Zapadne sankcije "katastrofalno oštetile" rusku ekonomiju

Ruska ekonomija je "katastrofalno oštećena" zapadnim sankcijama i masovnim egzodusom međunarodnih kompanija, pokazalo je istraživanje Univerziteta Jejl. Istraživanje, za koje autori kažu da je "prva sveobuhvatna" analiza ruske ekonomije, otkrilo je da je Rusija od početka rata u Ukrajini pretrpela razorne udare po više pokazatelja. Više o tome pročitajte u odvojenom tekstu.

15.37 Gajdaj: Nazire se humanitarna katastrofa zbog neuklonjenih tela

U Severodonjecku i drugim gradovima u kojima su se vodile žestoke borbe, nazire se humanitarna katastrofa zbog tela poginulih koja još nisu uklonjena, kaže zvaničnik u Luganskoj oblasti Sergej Gajdaj. Prema njegovim rečima, "Rusi još nisu uklonili tela preminulih sa ulica i ispred kuća, zaraza se širi u Severodonjecku, a ljudi koji piju vodu iz bunara se razboljevaju".

15.28 Razvožajev: Žuti nivo terorističke pretnje u Sevastopolju

U Sevastopolju je proglašen visoki, "žuti" nivo terorističke pretnje nakon napada dronom sa eksplozivom na štab Crnomorske flote, izjavio je guverner Mihail Razvožajev. Razvožajev je istakao da je ta mera isključivo preventivna i da vlasti kontrolišu situaciju, prenosi Interfaks. Žuti je drugi nivo na utvrđenoj skali pretnje, a ima ih tri: povišeni - plavi, visoki - žuti i kritični - crveni.

12.14 Poginuo vlasnik velike ukrajinske poljoprivredne kompanije

Osnivač i vlasnik kompanije Nibulon, jedne od najvećih ukrajinskih poljoprivrednih kompanija, Aleksij Vadaturski, i njegova supruga poginuli su u ruskom artiljerijskom udaru na Mikolajivsku oblast, izjavio je danas guverner Vitalij Kim. Guverner je na Telegram kanalu potvrdio da je bračni par poginuo u svom domu u gradu Mikolaijvu , koji je granatiran tokom noći i jutros, prenosi Rojters. Nibulon, čije je sedište u Nikolajevu, specijalizovan je za proizvodnju i izvoz pšenice, ječma i kukuruza i ima sopstvenu flotu i brodogradilište. Opširnije o Vadaturkom pročitajte u odvojenoj vesti.

11.41 Ankara: Sutra moguć prvi transport ukrajinskog žita

Postoji velika mogućnost da prvi brod za transport žitarica sutra napusti ukrajinsku luku, izjavio je Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. U intervjuu za kanal Kanal 7, Kalin je rekao da će Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu verovatno vrlo brzo završiti konačni plan izvoznih ruta, prenosi Rojters.

10.21 Razvožajev: Šestoro povređenih u napadu dronom na Sevastopolj

U napadu dronom na štab Crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu, povređeno je šest osoba, izjavio je danas guverner Mihail Razvožajev. On je ranije rekao da proslava Dana mornarice Rusije u Sevastopolju danas neće biti održana zbog napada na štab Crnomorske flote.

10.03 Zelenski: Ovogodišnja žetva možda i upola manja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi ovogodišnja žetva mogla da bude upola manja od uobičajene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Predsednik Ukrajine je na svom Tviter nalogu napisao da je glavni cilj sprečiti globalnu prehrambenu krizu izazvanu ruskom invazijom: "Ipak pronalazimo načine da žitarice budu isporučene alternativnim kanalima".

08.55 Gradonačelnik Mikolajiva: Najsnažnije granatiranje do sada

Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandar Sjenkovič objavio je na Telegramu da su ruske snage noćas granatirale taj grad. "Danas je Mikolajiv bio izložen masivnom granatiranju. Verovatno najžešćem ikada. Snažne eksplozije odjeknule su posle jedan ujutru i oko pet ujutru", naveo je Sjenkovič. Istakao je da je uništen veći broj objekata, a oštećeni su i stambeni objekti.

08.11  Rusija pozvala UN da istraže granatiranje zatvora u Jelenovki

Rusija je zvanično pozvala eksperte UN i Crvenog krsta da sprovedu istragu o napadu na istražni zatvor u Jelenovki, gde su bili ukrajinski ratni zarobljenici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.  Ranije je zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak izjavio da su Ujedinjene nacije spremne da pošalju grupu eksperata da ispitaju napad. 
Moskva tvrdi da je ubijeno najmanje 40, a ranjeno 75 zarobljenih pripadnika ukrajinskih snaga.
Rusko ministarstvo navodi da su ukrajinske trupe izvele udare iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na pritvorski centar u Jelenovki, gde se nalaze zarobljeni pripadnici ukrajinskih snaga, među njima i pripadnici bataljona Azov.

08.07 Zelenski najavio evakuaciju stanovništva Donjecke oblasti

Ukrajinska vlada odlučila je da sprovede obaveznu evakuaciju stanovništva iz istočne Donjecke oblasti, mesta žestokih borbi sa Rusijom, izjavio je predsednik Volodimir Zelenski. On je u sinoćnjem obraćanju na društvenim mrežama rekao da Ukrajina koristi  sve raspoložive mogućnosti da "spasi što više života i koliko je moguće ograniči ruski teror". Opširnije u odvojenoj vesti.

07.56 SAD će isporučiti NASAMS sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajini

Kijev indenpendent preneo je da će SAD isporučiti ukrajini NASAMS sisteme protivvazdušne odbrane, ali nije preciziran datum isporuke. NASAMS rakete mogu da gađaju ciljeve do 180 kilometara i do 21 kilometar u visinu.

07.50 Razvožajev: Napad dronom na Sevastopolj, odložena proslava Dan mornarice

Proslava Dana mornarice Rusije u gradu Sevastopolju na Krimu, danas neće biti održana zbog napada na štab Crnomorske flote, saopštio je guverner Mihail Razvožajev na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, štab flote je navodno je bio meta napada dronom, u kojem je povređeno pet osoba, prenosi TASS.

07.43 Nekoliko napada u Dnjepropetorvskoj oblasti

Predsednik Dnjepropetrovskog regionalnog saveta Mikola Lukašuk objavio je da je ruska vojska juče dva puta gala Veliku Kostromku.

"Oštećeni su magacin privatnog preduzeća, zgrada predškolske ustanove, dalekovod. Selo Marjanske je takođe granatirano, tu je oštećeno nekoliko stambenih i poslovnih objekata. Pored toga, pod neprijateljskom vatrom našle su se pogranične teritorije Širokivske i Apostolivske zajednice. Bez uništenja. Na sreću, niko nije povređen", objavio je Lukašuk na Telegramu.

07.31 Britanski poslanik: Zatvoriti rusku ambasadu u Velikoj Britaniji

Britanski poslanik iz redova laburista Kris Brajant objavio je na Tviteru da bi trebalo zatvoriti Ambasadu Rusije u Londonu nakon poziva na pogubljenje zatvorenika Azova, prenosi Kijev independent. Ovaj sajt podseća da se ova reakcija odnosi na objavu Ambasade od 29. jula da vojnici Azova "zaslužuju pogubljenje, ali smrt ne streljanjem, već vešanjem".

07.19 DNR: Ukrajina ispalila dvadeset raketa na Kijevski okrug u Donjecku

Ukrajinske snage ispalile su dvadeset raketa Grad na Kijevski okrug u Donjecku, saopštilo je u subotu predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za koordinaciju i kontrolu prekida vatre. Prema podacima predstavništva, granatiranje se dogodilo oko pet časova popodne po lokalnom vremenu, prenosi TASS.

07.06 Guljaš: Na tržištu se više ne može kupiti jeftini ruski gas

Jeftini ruski gas više nije dostupan na tržištu, izjavio je Gergelj Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana. Guljaš je dodao da je novi sporazum koji je Mađarska zaključila sa Rusijom povoljniji od prethodnog, ali da mađarska vlada, kao i ranije, neće iznositi detalje, prenosi MTI.

Komentari (0)

Evropa