Evropa

Sankcije Zapada "katastrofalno oštetile" rusku ekonomiju, pokazuje najnovije istraživanje

Komentari

Autor: Euronews/Joshua Askew

31/07/2022

-

17:47

Sankcije Zapada "katastrofalno oštetile" rusku ekonomiju, pokazuje najnovije istraživanje
Sankcije Zapada "katastrofalno oštetile" rusku ekonomiju, pokazuje najnovije istraživanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska ekonomija je "katastrofalno oštećena" zapadnim sankcijama i masovnim egzodusom međunarodnih kompanija, pokazalo je istraživanje Univerziteta Jejl.

Istraživanje, za koje autori kažu da je "prva sveobuhvatna" analiza ruske ekonomije, otkrilo je da je Rusija od početka rata u Ukrajini pretrpela razorne udare po više pokazatelja.

"Rusija je izgubila kompanije koje predstavljaju oko 40 odsto njenog BDP-a, preokrenuvši skoro sve vredne strane investicije iz poslednje tri decenije", zaključak je istraživača, koji dodaju da je ova situacija pogoršana "povlačenjem kapitala i stanovništva bez presedana".

Više od 1.000 kompanija prekinulo je svoje poslovanje u Rusiji ili potpuno napustilo zemlju od početka rata u Ukrajini, u skoro svim industrijama, od mode do finansija.

Istraživanje Jejla, koje je objavljeno 20. jula, navodi da su međunarodne sankcije "neopozivo pogoršale" ruski izvoz i da je uvoz u zemlju "u velikoj meri propao".

To je dovelo do "široko rasprostranjene nestašice i prroblema u snabdevanju" unutar Rusije i do zaustavljanja domaće proizvodnje, koja se oslanja na uvoz u svim industrijama.

"Uprkos Putinovim zabludama o samodovoljnosti i supstituciji uvoza, ruska domaća proizvodnja je potpuno zastala bez kapaciteta da zameni izgubljena preduzeća, proizvode i ljude. Pražnjenje domaće baze za inovacije i proizvodnju u Rusiji dovelo je do porasta cena i uznemirenosti potrošača", piše tim Jejla, penosi Euronews.

Problem sa izvozom

Prema istraživačima, statusu Rusije kao vodećeg izvoznika robe takođe je nanet ozbiljan udarac.

"Strateško pozicioniranje Rusije kao izvoznika robe se nepovratno pogoršalo, jer se sada suočava sa gubitkom glavnih tržišta, ali i sa velikim izazovima koje nosi 'zaokret ka Aziji'. Jedan od tih izazova je i izvoz gasa", stoji u izveštaju.

Prihodi od prodaje energenata čine 60 odsto ukupnih prihoda ruske vlade, što znači da je izvoz ove robe daleko važniji za Rusiju od ostatka sveta. Autori studije napominju da rezultati do kojih su došli osporavaju tvrdnje da sankcije više štete Zapadu nego Moskvi.

"Kako ruska invazija na Ukrajinu ulazi u svoj peti mesec, pojavio se narativ da se jedinstvo sveta u suprotstavljanju Rusiji nekako pretvorilo u 'rat ekonomskog iscrpljivanja koji uzima danak na Zapadu', s obzirom na navodnu 'otpornost' i čak 'prosperitet' ruske ekonomije. To jednostavno nije istina", navode istraživači.

Nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji posle njene invazije na Ukrajinu u februaru, cene energenata i hrane su porasle širom sveta.

Neki stručnjaci i političari sa Zapada izrazili su zabrinutost zbog ovih posledica, i sugerisali da sankcije ne utiču dovoljno na Rusiju da bi opravdale štetu koju nanose onima koji ih primenjuju.

Jedan od razloga za ovo, tvrde autori studije, jeste to što je Kremlj "odabrao" koje faktore će predstaviti, izbacivši tako one koji u nepovoljnom svetlu prikazuju ekonomiju.

"Ne sme se nagaziti kočnica"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je niz zapadnih sankcija uvedenih Rusiji zbog njene invazije na susednu Ukrajinu propao.

"Strategija ekonomskog blica je propala i umesto toga je dovela do pogoršanja ekonomije na Zapadu", rekao je on u aprilu.

U studiji od 118 stranica, istraživači tvrde kako Zapad mora da ostane jedinstven u svojoj strategiji prema Rusiji i da održi pritisak sankcija.

"Za Rusiju nema puta iz ekonomskog zaborava, sve dok zemlje saveznice ostaju jedinstvene u održavanju i povećanju pritiska", pišu oni.

Širom EU sve su glasnije kritike upućene zbog zapadnih sankcija, a mađarski premijer Viktor Orban pozvao je na novu strategiju.

"Sedimo u automobilu koji ima probušene sve četiri gume - apsolutno je jasno da se rat ne može dobiti na ovaj način", rekao je on u julu, dok se njegova zemlja suočava sa istorijski visokom inflacijom i naglom padom svoju valutu.

Studija je takođe navela da su ruska domaća finansijska tržišta, koja odražavaju i sadašnje ekonomske uslove i buduće izglede zemlje, ove godine najlošija tržišta u celom svetu.

"S obzirom na bilo koju metriku i na bilo kom nivou, ruska ekonomija je nestabilna i sada nije vreme da se nagazi kočnica", dodaju autori studije.

Preporuka za vas

Komentari (3)

Марија

31.07.2022 22:56

4/5 земљине кугле и несметано послује са Русијом. Запад још живи у заблуди да је неизоставан

smehotres

01.08.2022 08:49

Ko je radio studiju? Studija na 118 strana? Pa moji seminarski radovi su duži od toga. Smejurija

Zoran

01.08.2022 12:39

Nisu analizirali kolika je šteta naneta EU.

Evropa