Evropa

Savet EU usvojio nove pooštrene sankcije Rusiji, Borelj: "Zabranjujemo rusko zlato"

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

15:09

Savet EU usvojio nove pooštrene sankcije Rusiji, Borelj: "Zabranjujemo rusko zlato"
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Kao odgovor na nastavak ruskog agresivnog rata protiv Ukrajine, Savet EU danas je usvojio nove mere za pooštravanje postojećih ekonomskih sankcija protiv Rusije, uključujući i usavršavanje njihove primene i jačanje njihove efikasnosti.

Sedmi paket sankcija uvodi novu zabranu kupovine, uvoza ili transfera direktno ili indirektno, zlata, uključujući i nakit, ako je poreklom iz Rusije i ako je izvezen iz Rusije u EU ili u bilo koju treću zemlju.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj ocenjuje da je u pitanju još jedan važan korak u cilju ”smanjenja kapacitet Rusije da nastavi i finansira svoj agresorski rat protiv Ukrajine”.

”Mi efektivno zabranjujemo najznačajniji ruski izvoz posle energenata - rusko zlato. Takođe, proširujemo izuzeće transakcija za poljoprivredne proizvode i kao i transfer nafte u treće zemlje, a na Rusiji je da prestane da bombarduje ukrajinska polja i silose i prestane da blokira crnomorske luke”, poručio je Borelj u pisanom saopštenju.

U saopštenju Saveta EU dodaje se da novi paket restrikrivnih mera proširuje listu tzv ”kontrolisanih artikala”, koji mogu doprineti vojnom i tehnološkom unapređenju Rusije ili razvoju njenog odbrambenog i bezbednosnog sektora, čime se pojačava kontrola izvoza robe dvostruke namene i napredne tehnologije u Rusiju.

EU uvodi i niz pojašnjenja postojećih mera, na prvom mestu u oblasti javnih nabavki, vazduhoplovstva i pravosuđa.

Tako će tehnička pomoć Rusiji za avio-robu i tehnologiju biti dozvoljena u ”onoj meri” u kojoj je to potrebno da bi se zaštitio rad na postavljanju tehničkih industrijskih standarda Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva, dok će zabrana da se ulazi u bilo kakve transakcije sa ruskim javnim entitetima biti ”neznatno“ izmenjene, kako bi se obezbedio pristup pravdi, navodi se u saopštenju Saveta EU.

U cilju izbegavanja bilo kakvih potencijalnih negativnih posledica po prehrambenu i energetsku sigurnost širom sveta, EU je odlučila da proširi izuzeće od zabrane obavljanja transakcija sa određenim državnim subjektima u pogledu transakcija poljoprivrednih proizvoda i transporta nafte do trećih zemalja.

Pored ekonomskih sankcija, Savet EU je odlučio da na listu sankcionisanih uvede dodatne pojedince i subjekte koji se dovode u vezu sa podrškom Kremlju u kršenju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, ali i da olakša procedure za zamrzavanje njihove imovine u EU.

U Savetu EU ponavljaju da Unija čvrsto stoji uz Ukrajinu i da će nastaviti da pruža snažnu podršku ukupnoj ekonomskoj, vojnoj, socijalnoj i finansijskoj otpornosti Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa