Evropa

EU dogovorila sedmi paket mera protiv Rusije, očekuje se da na snagu stupe već sutra

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

17:29

EU dogovorila sedmi paket mera protiv Rusije, očekuje se da na snagu stupe već sutra
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori zemlja članica EU su na sastanku u Briselu finalizovali i dali ”zeleno svetlo” za novi paket sankcija protiv Rusije koji se, na prvom mestu, odnosi na mere za održavanje i jačanje efikasnosti šest do sada uvedenih paketa sankcija.

Nove mere podrazumevaju i restrikcije na izvoz zlata iz Rusije, a više fizičkih i pravnih lica dodaju se na postojeću listu onih kojima se zamrzava imovina i ograničava kretanja u EU.

Namera ovog sedmog paketa restriktivnih mera koje EU uvodi zbog invazije Rusije na Ukrajinu je dodatno ograničavanje izvoza robe za dvostruku namenu u Rusiju kao što su hemikalije i mašine koje bi mogle da se koriste u vojne svrhe.

Takođe, ovaj paket bi trebalo da pojasni pravila kako bi se izbeglo da izvoz hrane i lekova iz Rusije bude ograničen postojećim sankcijama.

U Briselu objašnjavaju da danas usvojeni paket pojašnjava niz odredbi za jačanje pravne sigurnosti za sprovođenje do sada usvojenih restriktivnih mera i dodatno usklađuje sankcije EU sa sankcijama saveznika i partnera, posebno u G7.

Dodaje se da već postojeće sankcije nanose visoku štetu ruskoj privredi i time, prema oceni EU, ograničavaju mogucnost finasiranja ruske vojne mašinerije.

Sedmi paket EU snakcija protiv Rusije supiće na snagu po objavljivanju u EU Službenom glasnku, što se očekuje sutra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa