Evropa

RAT U UKRAJINI Kijevu dodatnih pola milijarde evra vojne pomoći od EU, Rusiji novi paket sankcija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2022

-

07:00

RAT U UKRAJINI Kijevu dodatnih pola milijarde evra vojne pomoći od EU, Rusiji novi paket sankcija
RAT U UKRAJINI Kijevu dodatnih pola milijarde evra vojne pomoći od EU, Rusiji novi paket sankcija - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Ukrainian Emergency Service, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 145. dan rata u Ukrajini. Okončanje sukoba se ni ne nazire. Borbe su nastavljene, a raste i broj žrtava. Načelnik Policijske uprave u Kijevu Andrij Nebjotov rekao je da je u Kijevskoj oblasti do sada pronađeno 1.346 ubijenih civila, ali taj broj sigurno nije konačan. Sa druge strane, ruska vojska tvrdi da je novim napadima na ukrajinske položaje uništila brojno oružje koje su Sjedinjene Države i druge članice NATO-a isporučile Ukrajincima. Istovremeno, EU nastoji da poveća pritisak na Moskvu i danas će raspravljati o dodatnom paketu sankcija.

Ključni događaji:

  • EU danas razmatra pooštravanje sankcija Rusiji
  • Ukrajinski zvaničnik: U Kijevskoj oblasti pronađeno 1.346 ubijenih civila
  • Kijev tvrdi Rusi nastavili s bombardovanjem Zmijskog ostrva
  • Zaharova: Ukrajinci namerno gađaju stambena područja u Donbasu
  • Portparol Ministarstva odbrane Rusije: U Odesi uništieno skladište raketa "Harpun"
  • EU zamrzla ruskih 13.9 milijardi evra
  • Zelenski smenio glavnu tužiteljku i šefa SBU
  • Granatiran Toreck u Donjeckoj oblasti, poginulo šest osoba

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut.

22. 50 SAD: Nastavićemo da pužamo Ukrajini obaveštajne podatke

SAD će nastaviti da pružaju obaveštajne podatke Ukrajini nakon nedavnih kadrovskih promena u najužem krugu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, saopštio je danas Stejt department, preneo je Rojters.

Istovremeno, ukrajnski predsedni Volodimir Zelneski rekao je u večerašnjem obraćanju da je u toku kadrovska revizija Službe. 

"Rešava se pitanje razrešenja dvadeset osam funkcionera. Različiti nivo, različiti pravci. Ali razlozi su slični - nezadovoljavajući rezultati rada", naveo je Zelenski.

22.36 Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova: Osuđujemo nezakonito postupanje Rusije prema ukrajinskim zarobljenicima

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova danas je optužilo Rusiju da nezakonito postupa sa ukrajinskim ratnim zarobljenicima i da ih koristi u političke svrhe.  Ministarstvo je pozvalo Rusiju da se strogo pridržava odrebdi međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i Ženevsku konvenciju iz 1949. godine koja definiše međunarodne pravne standarde za odnos prema zarobljenicima.

"Ukrajina osuđuje nezakonito postupanje Rusije prema ukrajinskim zarobljenicima, posebno njihovo korišćenje u političke svrhe", navodi se u saopštenju ministarstva.

22.03 Ruska regionalna uprava: Ukrajinska artiljerija oštetila gasovod kod grada Kahovka

U artiljerijskom napadu ukrajinskih snaga na region Herson koji trenutno kontrolišu ruske snage oštećen je gasovod u blizini hidroelektrane na reci Dnjepar kod grada Kahovka, saopštila je regionalna uprava. U izveštaju Rojtersa se navodi da je portparol ukrajinskog državnog gasnog sistema Naftogas izjavio je da nema neposrednih dokaza da je razvoj događaja u Hersonskoj oblasti uticao na tranzit ruskog prirodnog gasa u Evropu.

21.05 Olena Zelenska se u sredu obraća Kongresu SAD

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska obratiće se u sredu Kongresu SAD, saopštila je danas kancelarija predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Američki kongresmeni ugostiće Zelensku, suprugu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, u 11 časova po lokalnom vremenu, saopštila je kancelarija Nensi Pelosi, preneo je Rojters.

19.10 Sijarto: Savet EU dogovorio novi paket sankcija Rusiji

Savet za spoljne poslove Evropske unije dogovorio je novi paket sankcija Rusiji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na marginama sastanka Saveta u Briselu.
On je rekao da su nove sankcije ''u suštini ažuriranje ranijih pravila'' i da ne sadrže nikakva ograničenja koja se tiču uvoza energenata, saopštilo je mađarsko Ministarstvo inostranih poslova, preneo je MTI. Opširnije u odvojenoj vesti.

18.00 Suspenzije u vrhu ukrajinskih službi dok se istražuje saradnja s Rusijom: Ko su Ivan Bekanov i Irina Venediktova 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je dvoje visokih funkcionera u čijim službama su zabeleženi brojni slučajevi saradnje sa Rusijom - njegovog prijatelja iz detinjstva, šefa unutrašnje bezbednosti Ivan Bekanov i glavnu tužiteljku Irinu Veendiktovu. Opširnije o njima čitajte u odvojenoj vesti.

EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER, profimedia

 

17.20 Savet EU dogovorio novih 500 miliona evra za naoružanje Ukrajine

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da su ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu postigli političku saglasnost oko pete tranše finansijske pomoći Ukrajini namenjenog za nabavku naoružanja. Ukupna do sada izdvojena pomoć EU za nabavku naoružanja za potrebe Ukrajine iznosi 2,5 milijarde evra, a sredstva se izdvajaju iz EU Instrumenta za mir.

16.42 Putin i Erdogan sutra o žitu

Predsednik Rusije Vladimir Putin i šef turske države Redžep Tajip Erdogan sutra će u Teheranu razgovarati o izvozu ukrajinske pšenice, saopštio je danas Kremlj. Očekuje se da će Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije ove nedelje potpisati sporazum čiji je cilj omogućavanje da brodovi sa žitom iz Ukrajine plove Crnim morem, što je od februara blokirano ruskim napadom na Ukrajinu. Iranski predsednik Ebrahim Raisi će sutra sa Putinom i Erdoganom razgovarati o krizi u Siriji, gde su sve tri zemlje vojno umešane, javlja Rojters. 

16.30 Zelenski postavio Malijuka na čelo bezbednosne službe 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski postavio je iskusnog bezbednosnog zvaničnika Vasila Malijuka na čelo Ukrajinske službe bezbednosti (SBU), dan nakon je sa te pozicije smenjen Ivan Bakanov uz obrazloženje da "nije uspeo da istera izdajnike iz službe", javlja Rojters.

Malijuk (39) je bio prvi zamenik SBU od marta 2020. godine i vodio je Direkciju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, prema podacima sa profila na sajtu SBU. Opširnije u odvojenoj vesti.

16.17 Kijev: Neki ruski komandanti se vodili mapom iz 1969.

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je danas da su se neki ruski komandanti, koji su izvršili napad na Ukrajinu u februaru, vodili mapama iz 1969. godine.

"O tome svedoče i dokumenti koje je SBU zaplenila u privremeno okupiranoj Harkovskoj oblasti", navodi se u objavi SBU na Telegram kanalu.

Ukrajinski sajt prm.ua navodi da dokumenti ruske 138. Gardijske motorizovane brigade nisu ažurirani najmanje 53 godine.

16.03 Kiseljev: Seversk pod kontrolom snaga LNR

Grad Seversk nalazi se pod kontrolom snaga samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljev.

"Seversk je pod našom kontrolom", poručio je Kiseljev na Prvom kanalu, prenela je agencija RIA Novosti.

Grad Seversk nalazi se 30 kilometara zapadno od Lisičanska. Grad sa populacijom od oko 11.000 ljudi nalazi se na raskrsnici puteva, od kojih jedan vodi južno do Bahmuta, koji je važno transportno čvorište.

15.48 Zaharova: Kijev odbija pregovore, Zelenski ne želi mir

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Kijev još jednom potvrdio da ne namerava da pregovara sa Rusijom i da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne želi mir.

"Odgovor svima koji zameraju Rusiji da ne ume da pregovora sa kijevskim režimom. Kijevski režim je sam odbio pregovore. Danas je to još jednom potvrdio Kuleba", napisala je na Telegramu Zaharova, prenela je agencija RIA Novosti.

15.15 Putin: Antiruske sankcije predstavljaju ogroman izazov za zemlju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da njegova zemlja ne može da se razvija izolovano od celog sveta i da mora da se fokusira na razvoj sopstvene tehnologije i podršku kompanijama koje se brzo razvijaju.

Ukazao je da antiruske sankcije predstavljaju ogroman izazov za zemlju, ali da Rusija neće odustajati, već će se još intenzivnije razvijati koristeći postojeći potencijal.

14.34 Heger: Pobeda Ukrajine u interesu cele Evrope

Slovački premijer Eduard Heger ocenio je danas u Beču da je u interesu cele Evrope pobeda Ukrajine. Heger, koji je doputovao u posetu Beču rekao je da su važni jedinstvo i solidarnost na evropskom nivou, te poručio: "Na muci se poznaju prijatelji".

On je kazao i da Bratislava želi da forsira nezavisnost od ruskog nuklearnog goriva, dok je kancelar Karl Nehamer rekao da drugačije misli o nuklearkama od slovačkog kolege, ali da susedi i kad se ne slazu oko nečeg treba da razgovaraju. Zato je,kaže, neophodno da se podignu bezbednosni standardi slovačkih nuklearki na što viši nivo.

14.20 Kuleba: Oružje Ukrajini, sankcije Rusiji i odgovornost za Rusiju

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je danas Evropsku uniju da pošalje još oružja Kijevu i da uvede dodatne sankcije Rusiji.

"Danas sam se obratio ministrima EU u Savetu za spoljne poslove. Moja ključna poruka je: oružje Ukrajini, sankcije Rusiji i odgovornost za Rusiju - to su tri načina da se obnovi mir, poboljša bezbednost i zaštiti stabilnost u Evropi", objavio je Kuleba na Tviteru. Kako je rekao šef ukrajinske diplomatije, zahvalan je na 500 miliona evra vojne pomoći i pozvao na dodatnu biletaralnu vojnu pomoć.

14.05 Savetnik Zelenskog traži veću finansijsku podršku zapada Ukrajini

Strani partneri bi trebalo da povećaju svoju finansijsku podršku Ukrajini kako bi pomogli zemlji da održi finansijsku stabilnost tokom rata sa Rusijom, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Timofij Milovanov. On je rekao da trenutni iznos kredita i druge pomoći nije dovoljan za finansiranje državnih potreba, koje su značajno porasle uporedo sa padom prihoda izazvanog ratom sa Rusijom, prenosi Rojters.

13.20 Zelenski: Rusija već upotrebila 3.000 raketa protiv Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je ruska vojska na Ukrajinu ispalila više od tri hiljade krstarecih projektila.

"Rusija je već upotrebila više od tri hiljade krstarećih raketa protiv Ukrajine. Nemoguće je izbrojati koliko je artiljerije i drugih projektila iskorišceno protiv naše zemlje i naroda. Ali svakako je moguće sve ruske ratne zločince privesti pravdi. Sve one koji su odgovorni za teror. Privesti ih za sve što se dešava 145 dana i više od osam godina. Biće urađeno", navodi se u poruci Zelenskog na Telegramu, prenosi ukrajinski sajt prm.ua.

12.45 Načelnik Generalštaba nemačke vojske: Ne treba potceniti rusku vojsku

Načelnik Generalštaba nemačke vojske, general Alfons Mais, upozorava da ne treba potceniti rusku vojsku. "Ovo je rat iscrpljivanja ljudstva i materijala u kojem se postavlja pitanje koliko dugo Ukrajina može da izdrži. Ne govorim samo o materijalu, već i o ljudstvu", podvukao je šef Bundesvera u izjavi dnevniku "Handelsblat".

Ukazao je da je prva faza, napad na Kijev, bila je katastrofa.

12.12 Dvoje ukrajinskih funkcionera suspendovano, pod istragom zbog sumnje na izdaju

Dvoje visokih ukrajinskih funkcionera, državna tužiteljka i šef bezbednosne službe Irina Venediktova i Ivan Bakanov suspendovani su zbog istrage, ali nisu zvanično smenjeni, rekao je u ponedeljak zvaničnik iz kabineta predsednika Volodimira Zelenskog, prenosi Rojters. Ranije je bilo objavljeno da ih je Zelenski smenio, ali Andrej Smirnov, član njegovog kabineta rekao je za ukrajinsku televiziju da je Venediktova suspendovana, a da je Bakanov "privremeno udaljen sa svojih dužnosti" dok se sprovode provere i istrage.

11.55 Granatiran Toreck, poginulo šest osoba

Šest osoba poginulo je u ruskom granatiranju grada Torecka u Donjeckoj oblasti u istočnoj Ukrajini, saopštila je danas Državna služba za vanredne situacije. Kako se navodi u saopštenju objavljenom na Fejsbuku, spasioci su izvukli pet tela iz ruševina dvospratne kuće, a još jedna osoba je preminula u bolnici, preneo je Rojters.

11.35 Ruski ambasador u Finskoj: Prijem Finske u NATO nije pretnja za Rusiju

Zvanični prijem Finske u NATO ne predstavlja direktnu pretnju za Rusiju, ali postoji zabrinutost u vezi sa razmeštanjem infrastrukture Alijanse i teškog naoružanja, izjavio je danas ruski ambasador u Finskoj Pavel Kuznjecov za TV kanal Rusija-24.

"Zvanični prijem Finske u NATO ne predstavlja ozbiljnu pretnju za rusku bezbednost. Međutim, postoji zabrinutost da bi NATO mogao da rasporedi svoje stalne vojne baze ili teško ofanzivno naoružanje i raketne odbrambene sisteme u Finskoj", rekao je Kuznjecov, prenela je agencija TASS.

10.46 Vlade 35 evropskih zemalja traže da se ruski i beloruski funkcioneri izbace iz UEFA

Vlade čak 35 evropskih zemalja zatražile su od predsednika UEFA Aleksandra Čeferina da izbaci funkcionere iz Rusije i Belorusije iz organa Evropske fudbalske unije, preneo je danas britanski Dejli mejl.

To se pre svega odnosi na Aleksandra Ðukova, ruskog biznismena koji je i predsednik Upravnog odbora kompanije "Gazprom njeft", predsednik fudbalskog kluba Zenit i predsednik Fudbalskog saveza Rusije. Pored Ðukova, funkcije u UEFA zauzimaju i bivši članovi KGB Oleg Deripaska i Segej Prjadkin.

10.01 Velika Britanija: Rusija koristi usluge grupe "Vagner"

Britanska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da je Rusija koristila rusku privatnu vojnu kompaniju "Vagner", kako bi pojačala svoje snage na linijama fronta u Ukrajini.

"Vagner snižava standarde regrutovanja i zapošljava osuđenike i osobe koje su se ranije nalazile na raznim crnim listama, što potencijalno utiče na rusku vojnu efikasnost", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane, preneo je Rojters.

09.15 Peskov: Sankcije su cena koju Rusija i Iran plaćaju za svoj suverenitet

Sankcije su cena koju Rusija i Iran plaćaju za svoj suverenitet, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je za državnu radio-televiziju Irana rekao da su Rusiji još od vremena Sovjetskog Saveza nametnuta ograničenja u raznim oblastima, čiji se ukupan broj verovatno meri hiljadama, prenosi RIA Novosti.

"Ali, verovatno je to cena koju plaćaju i naša zemlja i Iran za svoju nezavisnost i suverenitet“, istakao je Peskov.

8.55 Šojgu: Prioritet uništenje ukrajinskog oruzja dugog dometa

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio da prioritet bude uništavanje ukrajinskog raketnog i artiljerijskog naoružanja dugog dometa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, dodajući da se ovim sistemima "granatira Donbas".

8.30 Ukrajinski zvaničnici: Raketirani Kramatorsk i Nikolajev

Ruske snage raketirale su industrijsku zonu grada Kramatorska u Donjeckoj oblasti, saopštio je jutros gradonačelnik Oleksandr Gončarenko. On je na Fejsbuku napisao da su ispaljena četiri projektila, najverovatnije iz višecevnih lansera raketa. U napadu na Nikolajev oštećeni su prodavnica automobila i prodavnica poljoprivredne mehanizacije, saopštio je načelnik regionalne administracije Vitalij Kim. Prema prvim infomacijama nema žrtava, prenosi Interfaks Ukrajina.

07.18 Turbina za gasovod Severni tok 1 danas stiže u Nemačku

Simensova turbina za gasovod Severni tok 1 otpremljena je avionom za Nemačku iz pogona za održavanje u Kanadi, a očekuje se da će u Rusiju stićui 24. jula, izvestio je danas list Komersant pozivajući se na dobro obaveštene izvore..

Prema pisanju Komersanta, turbina za gasovod, koji transposrtuje ruski gas direktno do Nemančke preko Baltičkog mora, trebalo da bude puštena u radi početkom avgusta, s obzirom da je potrebno vreme za njeno postavljanje. Redakcija ruskog dnevnog lista nije uspela da dobije komentar ni od Siemens Enerddzija ni od Gasproma.

07.10 Granatiran Nikopolj na jugu Ukrajine

Ruske snage granatirale su noćas ukrajinski grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, a ranjena je jedna osoba, saopštio je načelnik vojne uprave grada Jevgenij Jevtušenko.

On je na Telegramu napisao da se utvrđuju razmere razaranja, prenosi Interfaks Ukrajina. Nikopolj se nalazi na jugu Ukrajine.

06.55 Zelenski smenio glavnu tužiteljku i šefa SBU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdao je kasno juče izvršne naredbe o razrešenju načelnika Službe državne bezbednosti Ivana Bakanova i državne tužiteljke Irine Venediktove, zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.
Naredbe o razrešenju Bakanova, prijatelja Zelenskog iz detinjstva, i Venediktove, koja je zadužena za procesuiranje navodnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini, objavljeni su na zvaničnom sajtu predsednika, prenosi Rojters.

On je naveo da je više od 60 zvaničnika iz kancelarije tužioca i Službe za državnu bezbednost radilo protiv Ukrajine na teritorima koje je okupirala Rusija.

06.40 EU danas razmatra pooštravanje sankcija Rusiji

Evropska unija će danas razmatrati pooštravanje sankcija Rusiji, pošto je Moskva optužena da koristi nuklearnu elektranu u Zaporožju koju je zauzela, za skladištenje oružja i lansiranje projektila na okolne regione južne Ukrajine, saopšteno je iz Brisela. Ministri spoljnih poslova EU razmatraju zabranu kupovine zlata iz Rusije, što bi bilo u skladu sa sankcijama koje su toj zemlji već uvele članice G7, a više ruskih državljana bi takođe moglo biti stavljeno na crnu listu EU.

06.35 Rusi tvrde da su pogodili sistem HIMARS, Ukrajinci da je u pitanju 

Ruska vojska tvrdi da je novim napadima na ukrajinske položaje uništila brojno oružje koje su Sjedinjene Države i druge članice NATO-a isporučile Ukrajincima. Portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da je u crnomorskoj luci Odesa pogođeno skladište protivbrodskih projektila Harpun, a višecevni raketni sistem HIMARS isporučen iz SAD-a pogođen je u istočnoj regiji Donjeck.  Nemoguće je potvrditi moskovske tvrdnje, piše agencija DPA i dodaje da je prema rečima nezavisnih stručnjaka težak podvig locirati i uništili sistem HIMARS. Šta je sistem HIMARS čitajte u odvojenoj vesti.

06.25 Medvedev: Ako se desi napad na Krim, nastupiće sudnji dan

Zamenik predsedavajućeg Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je juče da neki ukrajinski političari pokušavaju da zaprete Rusiji napadom na Krim, ali da će, ako se tako nešto desi, za sve njih nastupiti sudnji dan.

"Pojedini egzaltirani, krvavi klovnovi koji periodično iskaču sa nekim izjavama i pokušavaju da nam prete, misleći na napad na Krim i tako dalje. S tim u vezi, želim da kažem da je sasvim očigledno, oni shvataju posledice takve izjave. A posledice su očigledne da ako se ovako nešto desi, za sve njih odmah će nastupiti sudnji dan. Veoma brzo i teško. Biće veoma teško sakriti se", istakao je Medvedev.

06.10 Ukrajinski zvaničnik: U Kijevskoj oblasti pronađeno 1.346 ubijenih civila

U Kijevskoj oblasti do juče je pronađeno 1.346 ubijenih civila, ali taj broj sigurno nije konačan, izjavio je načelnik Policijske uprave u Kijevu Andrij Nebjotov, prenosi Ukrinform.

"Mogu da kažem da to nije konačan broj civilnih žrtava jer, nažalost, svakog dana pronalazimo sve više spaljenih tela na mestima na kojima su bile stacionirane jedinice ruske vojske", rekao je Nebjotov.

06.00 Britansko ministarstvo odbrane: Rusija pojačava snage na jugu zemlje

Vojska Rusije radi na ojačavanju svojih pozicija u južnoj Ukrajini, objavilo je ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Kako se navodi, Rusija premešta ljudstvo i opremu između Marijupolja i Zaporožja, kao i u Hersonu, dok se u Melitopolju povećavaju mere bezbednosti.

05.40 Ukrajinski izvori: Rusi nastavili s bombardovanjem Zmijskog ostrva

Rusi su juče nastavili bombardovanje Zmijskog ostrva i nastoje da preuzmu kontrolu nad njim, navela je Natalija Gumenjuk, šefica zajedničkog koordinacionog centra, prenosi Nexta. Ipak, kako je dodala, zasada pogađaju opremu koju su ostavili za sobom.

05.38  EU zamrzla ruskih 13.9 milijardi evra

Članice Evropske unije zamrzle su 13,9 milijardi evra koje pripadaju Rusiji, izjavio je juče američkoj agenciji Blumberg evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders. On je naveo da je najviše novca, 12,7 milijardi, zamrznuto u Nemačkoj, Francuskoj, Irskoj, Austriji, Belgiji i Luksemburgu. Rejnders je rekao da će tražiti usvajanje novih zakona, kojima će biti olakšano ne samo zamrzavanje, nego i konfiskovanje tih sredstava.

Komentari (0)

Evropa