Evropa

Suspenzije u vrhu ukrajinskih službi dok se istražuje saradnja s Rusijom: Ko su Ivan Bekanov i Irina Venediktova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Washington post

18/07/2022

-

19:14

Suspenzije u vrhu ukrajinskih službi dok se istražuje saradnja s Rusijom: Ko su Ivan Bekanov i Irina Venediktova
Suspenzije u vrhu ukrajinskih službi dok se istražuje saradnja s Rusijom: Ko su Ivan Bekanov i Irina Venediktova - Copyright EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je u nedelju da će smeniti dvoje visokih funkcionera u čijim službama su zabeleženi brojni slučajevi saradnje sa Rusijom, a na toj listi nalazi se i čovek koji je inače njegov prijatelj iz detinjstva, šef unutrašnje bezbednosti Ivan Bekanov.

Kako je obrazložio Zelenski, registrovan je čak 651 slučaj krivičnog postupka povodom "veleizdaje i saradničkih radnji zaposlenih u tužilaštvima, organima za pretkrivičnu istragu i drugim organizma za sprovođenje zakona". Kako je dodao, više od 60 zaposlenih u tužilaštvu i SBU ostalo je na okupiranoj teritoriji i radi protiv Ukrajine.

Osim Bekanova, među prvima na spisku ljudi iz državnih službi nalazi se i državna tužiteljka Irina Venediktova, a samo dan nakon što je Zelenski obrazložio svoju odluku, zvaničnih iz njegovog kabineta pojasnio je da su oni suspendovani dok se vodi istraga i da nisu zvanično smenjeni. 

"Takav niz zločina protiv bezbednosti države i veze koje su zabeležene između zaposlenih u agencijama za sprovođenje zakona Ukrajine i specijalnih službi Rusije, nameću veoma ozbiljna pitanja rukovodiocima. Više od 60 službenika tužilaštva i Službe bezbednosti Ukrajine ostalo je na okupiranoj teritoriji i radi protiv naše države", rekao je Zelenski. 

Andrij Smirnov, zamenik šefa predsedničkog kabineta, rekao je za ukrajinsku televiziju da je Venediktova suspendovana, a da je Bakanov "privremeno udaljen sa svojih dužnosti" dok se sprovode provere i istrage, navodi Rojters. Na pitanje da li bi oni mogli da se vrate na svoja radna mesta ako ih istraga oslobodi, Smirnov je rekao da takva mogućnost postoji.

"Živimo u zemlji u kojoj se poštuju zakoni i naravno da mogu da zamislim takvu mogućnost", naveo je Smirnov.

Od prijatelja iz detinjstva do prve žene glavne tužiteljske

Kako je pisao Vašington post, rukovodstvo ukrajinske obaveštajne i bezbednosne agencije koje je bilo u rukama Ivana Bakanova bilo je pod kritikama od početka rata nakon što su tri bivša zvaničnika u SBU optužena za državnu izdaju krajem marta. 

Dvojica zvaničnika general Sergej Krivoručko i pukovnik Igor Sadohin radili su u kancelariji u Hersonu. Herson je bio prvi veći grad koji su Rusi zauzeli i zauzet je uz relativno mali otpor - velikim delom zato što ukrajinske snage nisu raznele Antonovski most, koji povezuje grad sa područjem odakle su napredovale snage koje podržava Moskva.

Prijatelj Zelenskog još iz detinjstva, Bakanov je postavljen na najvišu ulogu SBU 2019. godine. Ukrajinske opozicione partije kritikovale su njegovo imenovanje, rekavši da nije kvalifikovan da vodi SBU. Bakanov inače ima obrazovanje iz prava i ekonomije, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

profimedia

 

Zelenski je sada postavio iskusnog bezbednosnog zvaničnika Vasila Malijuka na čelo Ukrajinske službe bezbednosti (SBU). Malijuk (39) je bio prvi zamenik SBU od marta 2020. godine i vodio je Direkciju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, prema podacima sa profila na sajtu SBU.

Sa druge strane tu je i Venediktova, koja je imenovana za glavnu tužiteljku 2020. godine. Ubrzo nakon što je počela ruska invazija u februaru, ona i njena kancelarija počeli su da istražuju osumnjičene za ratne zločine.

Irina Venediktova, inače prva žena glavni tužilac u zemlji, profilisana je u nekoliko istaknutih američkih medija zbog njenog krivičnog gonjenja navodnih ruskih zločina. Ona je krajem maja rekla kolumnisti Vašington posta Dejvidu Ignatijusu da je njena kancelarija imala više od 13.000 slučajeva ratnih zločina o ruskim zverstvima, uključujući ubistva civila, silovanja i mučenja.

Ona se suočila sa kritikama nekih Ukrajinaca koji su rekli da nije postigla dovoljno rezultata u visokoprofilnim slučajevima protiv korupcije.

Venediktova je nasledila bivšeg generalnog tužioca Ruslana Rjabošapku. Kada je on otpušten, Zelenski je rekao da nije postigao rezultate. Zelenski je 2020. rekao i da će biti angažovana još jedna osoba ako Vedeniktova ne bude mogla da da rezultate, navodi Kijev pot.

Nju će sada zameniti Aleksij Simonenko, prema ukazu kojim je Zelenski najavio njenu smenu.

Komentari (0)

Evropa