Evropa

Zelenski postavio Malijuka na čelo bezbednosne službe

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

16:30

Zelenski postavio Malijuka na čelo bezbednosne službe
Volodimir Zelenski - Copyright EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski postavio je iskusnog bezbednosnog zvaničnika Vasila Malijuka na čelo Ukrajinske službe bezbednosti (SBU), dan nakon je sa te pozicije smenjen Ivan Bakanov uz obrazloženje da "nije uspeo da istera izdajnike iz službe", javlja Rojters.

Malijuk (39) je bio prvi zamenik SBU od marta 2020. godine i vodio je Direkciju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, prema podacima sa profila na sajtu SBU.

Zelenski je u nedelju takođe smenio glavnu tužiteljku Irinu Venediktovu, navodeći kao razlog desetine primera saradnje sa Rusijom, a koje su imali članovi njene kancelarije i SBU, dodaje britanska novinska agencija.

Zamenik šefa predsedničkog kabineta Andrij Smirnov rekao je za ukrajinsku državnu televiziju da bi njih dvoje mogli da se vrate u državnu službu ukoliko se istragom utvrdi da nisu krivi.

Takođe, ukrajinski parlament je danas prihvatio ostavku ministarke za socijalnu politiku Marine Lazebne.

Ona nije navela razloge za ostavku, koju je kovertirala prošle nedelje. Premijer Ukrajine Denis Šmihal zahvalio je Lazebnoj na efikasnom radu od marta 2020.

Komentari (0)

Evropa