Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski smenio glavnu tužiteljku i šefa tajne službe, EU sutra o novim sankcijama Moskvi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/07/2022

-

08:04

RAT U UKRAJINI Zelenski smenio glavnu tužiteljku i šefa tajne službe, EU sutra o novim sankcijama Moskvi
RAT U UKRAJINI Zelenski smenio glavnu tužiteljku i šefa tajne službe, EU sutra o novim sankcijama Moskvi - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky,Evgeniy Maloletka,Nina Lyashonok,Nariman El-Mofty,Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 144. dan rata u Ukrajini. Spasilačke operacije u Vinici su završene, nakon što su ruski projektili pogodili grad. Prema podacima ukrajinske državne službe za vanredne situacije, 23 osobe su poginule, 202 su povređene. Tokom jučerašnjeg dana, u ruskom raketnom napadu na Dnjepar, poginule su tri osobe, a u granatiranju Donjecke oblasti sedam civila je izgubilo život.

Ključni događaji

  • Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio vojsci da pojača dejstva na svim pravcima
  • Erdogan i Makron razgovarali o odnosima Turske i Francuske
  • Spasilačke operacije nakon što su ruski projektili pogodili grad Vinicu su završene
  • Bela kuća saopštila da su Rusi posetili Iran dva puta zbog nabavke dronova

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.30 Zelenski smenio glavnu tužiteljku i šefa SBU

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je Irinu Venediktovu sa mesta glavne tužiteljke i Ivana Bakanov sa mesta šefa Službe bezbednosti Ukrajine.  On je u obraćanju obrazložio da je do danas registrovan 651 krivični postupak povodom "veleizdaje i saradničkih radnji zaposlenih u tužilaštvima, organima za pretkrivičnu istragu i drugim organima za sprovođenje zakona". Kako je naveo  više od 60 zaposlenih u tužilaštvu i SBU ostalo je na okupiranoj teritoriji i radi protiv Ukrajine.

 

 

21.00 EU zamrzla ruskih 13.9 milijardi evra

Članice Evropske unije zamrzle su 13,9 milijardi evra koje pripadaju Rusiji, izjavio je američkoj agenciji Blumberg evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders. On je naveo da je najviše novca, 12,7 milijardi, zamrznuto u Nemačkoj, Francuskoj, Irskoj, Austriji, Belgiji i Luksemburgu, dok su ostale članice zamrzle mnogo manje iznose, prenosi Tas. Rejnders je rekao da će tražiti usvajanje novih zakona, kojima će biti olakšano ne samo zamrzavanje, nego i konfiskovanje tih sredstava.

20.27 Ukrajinski izvori: Rusi nastavili s bombardovanjem Zmijskog ostrva

Rusi su nastavili bombardovanje Zmijskog ostrva i nastoje da preuzmu kontrolu nad njim, navela je Natalija Gumenjuk, šefica sajedničkog koordinacionog centra, prenosi Nexta. Ipak, kako je dodala, zasada pogađaju opremu koju su ostavili za sobom.

 

19.53 Ukrajinski zvaničnik: U Kijevskoj oblasti pronađeno 1.346 ubijenih civila

U Kijevskoj oblasti do sada je pronađeno 1.346 ubijenih civila, ali taj broj sigurno nije konačan, izjavio je danas načelnik Policijske uprave u Kijevu Andrij Nebjotov, prenosi Ukrinform.

"Mogu da kažem da to nije konačan broj civilnih žrtava jer, nažalost, svakog dana pronalazimo sve više spaljenih tela na mestima na kojima su bile stacionirane jedinice ruske vojske", rekao je Nebjotov.

On je istakao da je većina tih ljudi ubijena iz vatrenog oružja, a naveo je da se oko 300 osoba iz Kijevske oblasti još vode kao nestale.

19.30 EU sutra razmatra pooštravanje sankcija Rusiji

Evropska unija će sutra razmatrati pooštravanje sankcija Rusiji, pošto je Moskva optužena da koristi nuklearnu elektranu u Zaporožju koju je zauzela, za skladištenje oružja i lansiranje projektila na okolne regione južne Ukrajine, saopšteno je danas iz Brisela. Ministri spoljnih poslova EU razmatraju zabranu kupovine zlata iz Rusije, što bi bilo u skladu sa sankcijama koje su toj zemlji već uvele članice G7, a više ruskih državljana bi takođe moglo biti stavljeno na crnu listu EU.

 

 

18.40 Rusija se sprema za sledeću fazu ofanzive

Rusija se sprema za sledeću fazu ofanzive u Ukrajini, rekao je ukrajinski vojni zvaničnik, nakon što je Moskva rekla da će njene snage pojačati vojne operacije u „svim operativnim oblastima“.

Dok zapadne isporuke oružja dugog dometa počinju da pomažu Ukrajini na bojnom polju, ruske rakete i projektili su udarali po gradovima u napadima za koje Kijev kaže da su poslednjih dana ubili desetine ljudi.

17.14 Rusi tvrde da su pogodili sistem HIMARS

Ruska vojska tvrdi da je novim napadima na ukrajinske položaje uništila brojno oružje koje su Sjedinjene Države i druge članice NATO-a isporučile Ukrajincima. Portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da je u crnomorskoj luci Odesa pogođeno skladište protivbrodskih projektila Harpun, a višecevni raketni sistem HIMARS isporučen iz SAD-a pogođen je u istočnoj regiji Donjeck. Nemoguće je potvrditi moskovske tvrdnje, piše agencija DPA i dodaje da je prema rečima nezavisnih stručnjaka težak podvig locirati i uništili sistem HIMARS. Šta je sistem HIMARS čitajte u odvojenoj vesti.

16.20 Medvedev: Ako se desi napad na Krim, nastupiće sudnji dan

Zamenik predsedavajućeg Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da neki ukrajinski političari pokušavaju da zaprete Rusiji napadom na Krim, ali da će, ako se tako nešto desi, za sve njih nastupiti sudnji dan.

"Pojedini egzaltirani, krvavi klovnovi koji periodično iskaču sa nekim izjavama i pokušavaju da nam prete, misleći na napad na Krim i tako dalje. S tim u vezi, želim da kažem da je sasvim očigledno, oni shvataju posledice takve izjave. A posledice su očigledne da ako se ovako nešto desi, za sve njih odmah će nastupiti sudnji dan. Veoma brzo i teško. Biće veoma teško sakriti se", istakao je Medvedev.

14.40 Zaharova: Ukrajinci namerno gađaju stambena područja u Donbasu

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, saopštila je na konferenciji za novinare da ukrajinska vojska u regionu Donbasa ciljano šalje projektile tako da gađa stambena područja i objekte od građanske važnosti. Takođe, ona je navela i da Ukrajina koristi HIMARS raketne sisteme uz "direktnu pomoć" SAD.

 

 

13.50 Rezničenko: Ugašen požar u inudstrijskoj zonji Dnjepra

Posle gotovo 38 sati, 90 vatrogasaca uspelo je da ugasi požar koji je izbio u industrijskoj zoni u gradu Dnjepru nakon što je ruski prijektil pogodio to područje u petak, objavio je guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko na svom Fejsbuk nalogu.

13.15 Konašenkov: U Odesi uništeno skladište raketa "Harpun"

Visokopreciznim raketama dugog dometa lansiranim iz vazduha u jednom preduzeću u Odesi uništeno je skladište protivbrodskih raketa "Harpun" koje su Ukrajini predale zemlje NATO, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov. Naveo je da su u rejonu naselja Krasnoarmejsk uništeni lanser i transportno vozilo višecevnog raketnog sistema "Himars" američke proizvodnje, prenosi Interfaks.

12.50 Gradonačelnik Nikolajeva: Ruske rakete pogodile industrijska postrojenja

Ruske rakete pogodile su danas industrijska postrojenja u strateškom gradu Nikolajevu na jugu Ukrajine, dok Moskva povećava napore da uspešno širi svoje operacije na istoku zemlje. Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Senkevič rekao je da su ruske rakete pogodile industrijski i infrastrukturni objekat u gradu, koji je ključni centar brodogradnje na ušću reke Južni Bug u Crno more, prenosi AP.

11.38 LNR: Dva civila ubijena u napadu na grad Alčevsk u Lugansku

Dva civila ubijena su u subotu u napadu na grad Alčevsk u Luganskoj oblasti, gde su ukrajinske snage koristile višecevni bacač raketa HIMARS, saopštila je danas misija samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Kako je precizirano u saopštenju, Ukrajinci su sinoć napali grad Alčevsk raketnim sistemima HIMARS, a ispaljeno je šest raketa.

11.00 Evropska unija uskoro o daljim sankcijama protiv Rusije

Evropska unija u poendeljak raspravljaće o daljem uvođenju sankcija protiv Rusije, zbog toga što optužuju Moskvu da koristi nuklearno postrojenje u Zaporožju za skladištenje oružja i slanje raketa u okolna područja, preneo je britanski Gardijan.

Tanjug/AP/Julien Warnand

 

10.30 Gajdaj: Dva sela u Luganskoj oblasti pod ukrajinskom kontrolom

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je kako dva sela u tom području ostaju pod kontrolom Ukrajine, preneo je "Kijev independent". Mada nije naveo koja su sela u pitanju, ranije je rekao da mesta Bilogorivka i Verhokamjanka "nastavljaju da odolevaju napadima".

10.05 Britansko ministarstvo odbrane: Rusija pojačava snage na jugu zemlje

Vojska Rusije radi na ojačavanju svojih pozicija u južnoj Ukrajini, objavilo je ministarstvo odbrane Velike Britanije u izveštaju. Kako se navodi, Rusija premešta ljudstvo i opremu između Marijupolja i zaporožja, kao i u Kersonu, dok se u Melitopolju povećavaju mere bezbednosti.

8.15 Kijev: Rusija se priprema za sledeću fazu ofanzive u Ukrajini

Rusija se priprema za sledeću fazu ofanzive na Ukrajinu, izjavio je Vadim Skibicki, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe, nakon što je Moskva najavila da će ruske oružane snage intenzivirati vojne operacije u "svim operativnim oblastima". Kijev tvrdi da su ruske rakete i projektili padali poslednjih dana na ukrajinske gradove, a u napadima su poginule desetine ljudi, prenosi Rojters.

8.00 Samoproglašena LNR: Ukrajinci upotrebili američki HIMARS i gađali Alčevsk

Oružane snage Ukrajine pucale su na grad Alčevsk koji kontroliše samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) iz višestrukih raketnih sistema američke proizvodnje HIMARS, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JČC). U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu predstavništva precizira se da su ukrajinske snage na Alčevsk iz sistema HIMARS ispalile dva projektila, prenose RIA Novosti.

7.53 Ukrajinske vlasti: Dve osobe poginule u granatiranju Nikopolja

Dve osobe su poginule jutros u raketnim napadima ruskih snaga na grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštila je Državna služba Ukrajine za vanredne situacije. Ruske snage gađale su Nikopoljski okrug Dnjepropetrovske oblasti iz višecevnih raketnih sistema Grad, prenosi Interfaks Ukrajina. Oštećeno je 12 stambenih i dva obrazovna objekta.

7.33 Rusko ministarstvo: Oborena tri ukrajinska vojna aviona

Ruske snage PVO u protekla 24 sata oborile su dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 i jedan Su-25 u Nikolajevskoj oblasti, kao i helikoptere Mi-8 i Mi-24 u blizini Velike Novosjolke i Severska, izjavio je juče portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

7.17 Predsednik ruske Dume o zapadnim raketama

Rakete, koje Vašington i Brisel isporučuju Ukrajini, zbog neprofesionalnosti kijevskog režima mogu da se vrate svojim vlasnicima poput bumeranga, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin. "Ministar odbrane Ukrajine Alekej Reznikov je izjavio da se ne razume u rakete, jer je on advokat i ne razlikuje jedan oblik naoružanja od drugog", napisao je predsednik Državne dume Rusije na Telegramu. Prema rečima Volodina, SAD u svojoj želji da prolongiraju rat do poslednjeg Ukrajinca Evropu pretvaraju u taoca, kojoj se ti pokloni mogu vratiti, preneo je Sputnjik.

profimedia

 

7.05 Rojters: U ruskom raketnom napadu na Dnjepar poginule tri osobe

U jučerašnjem ruskom raketnom napadu na grad Dnjepar, poginule su tri osobe, a ranjeno je 15 ljudi, javlja Gardijan, pozivajući se na Rojters. Rusija je saopštila da je u Dnjepru uništila fabriku u kojoj su se proizvodili delovi za rakete.

 

Komentari (0)

Evropa