Evropa

Moderna "pucaj i beži" tehnologija: Šta su HIMARS raketni sistemi koje su SAD poslale Ukrajini?

Komentari

Autor: Euronews/Luke Hurst

06/07/2022

-

08:46

Moderna "pucaj i beži" tehnologija: Šta su HIMARS raketni sistemi koje su SAD poslale Ukrajini?
Tanjug/AP/Tony Overman/The Olympian - Copyright Tanjug/AP/Tony Overman/The Olympian

veličina teksta

Aa Aa

Visokotehnološki raketni sistemi montirani na kamione koje su SAD poslale Ukrajini privlače pažnju na društvenim mrežama, gde kruže video snimci koji prikazuju kako se navodno, ovim već uništavaju ruska skladišta municije i druge mete.

U junu su SAD najavile 13. paket vojne opreme koji šalju Ukrajini, uključujući četiri visokomobilna artiljerijska raketna sistema (HIMARS), i time je udvostručan broj ovih sistema koji se već nalazi na bojnom polju.

Sistemi su postavljeni na kamione, koji nose kontejner sa šest precizno vođenih raketa, a one mogu da putuju oko 70 kilometara. Sistemi HIMARS omogućavaju Ukrajini da gađa ruske snage i njihovu infrastrukturu iz velike daljine, što ga čini manje rizičnim za ukrajinske trupe.

Ukrajina se, od početka ruske invazije, u velikoj meri oslanjala na oružje i opremu koje joj šalju zemlje saveznici. Međutim, neki saveznici, poput SAD, bili su oprezni prilikom pomaganja Kijevu, pa su nastojali da sa jedne strane upute neophodnu pomoć Ukrajini, a sa druge paze da sukob ne eskalira van njenih granica, prenosi Euronews.

HIMARS: "Pucaj i beži"

Proizvođač "Lokhid Martin" opisuje M142 HIMARS kao sistem koji ima sposobnost da "puca i beži", ističući da je to veoma mobilan sistem naoružanja koji može pucati i povlačiti se velikom brzinom, čime je smanjena šansa da bude na meti neprijatelja.

Reč je o višecevnom raketnom sistemu na kamionu, sa kontejnerom koji može da nosi šest raketa. Kada jednom ispali rakete, potrebno mu je samo nekoliko minuta da ponovo bude spreman za okidanje.

Mark Hertling, bivši komandant vojske Sjedinjenih Američkih Država u Evropi, u maju je na Tviteru komentarisao HIMARS. On je naveo da je u pitanju sistem koji može da se kreće brzo, ima "manje, ali brže udarce" i da je "lakši za snabdevanje i održavanje“ od prethodnih višestrukih raketnih sistema.

Jedan američki zvaničnik je primetio da će ovi konkretni napredni raketni sistemi ukrajinskim snagama dati veću preciznost u gađanju ruskih svojnih redstava.

Očekuje se da bi Ukrajina mogla da upotrebi rakete u istočnom regionu Donbasa, gde bi mogle da presretnu rusku artiljeriju i zauzmu ruske položaje u gradovima gde su borbe neizvesne.

Ukrajini su potrebni višestruki raketni sistemi, kaže Filip Bridlav, penzionisani general američkog vazduhoplovstva koji je bio glavni komandant NATO od 2013. do 2016. godine.

"Moramo se ozbiljno pozabaviti snabdevanjem ove vojske kako bi mogla da uradi ono što svet traži - da se sama bori sa svetskom supersilom na bojnom polju", rekao je on.

Američke snage su koristile HIMARS u više sukoba od 2010. godine, uključujući Avganistan, Irak i Siriju.

SAD su u petak, 1. jula, objavile da će Ukrajini poslati 820 miliona dolara nove vojne pomoći, uključujući nove raketne sisteme zemlja-vazduh i protivartiljerijske radare, kako bi odgovorili na veliko oslanjanje Rusije na dalekometne rakete.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa