Evropa

Potpisana Deklaracija iz Lugana za podršku Ukrajini: Apel Moskvi "u najoštrijem tonu" da povuče vojsku bez odlaganja

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2022

-

14:45

Potpisana Deklaracija iz Lugana za podršku Ukrajini: Apel Moskvi "u najoštrijem tonu" da povuče vojsku bez odlaganja
Potpisana Deklaracija iz Lugana za podršku Ukrajini: Apel Moskvi "u najoštrijem tonu" da povuče vojsku bez odlaganja - Copyright Tanjug/ Michael Buholzer/Keystone via AP

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna konferencija o podršci Ukrajini, održana u švajcarskom Luganu, završena je danas nizom zaključaka o oporavku Ukrajine, ali i osudom akcija Rusije.

Predstavnici više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, kao što je Evropska investiciona banka i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), potpisali su Deklaraciju iz Lugana posle dvodnevne konferencije, preneo je Rojters.

Potpisnici deklaracije, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska i Japan, apelovali su na Moskvu "u najoštrijem tonu" da povuče vojsku bez odlaganja.

Potpisnici su pozdravili obavezivanje zemalja na političku, finansijsku i tehničku podršku i pokrenuli su Luganske principe kojima će se ići kroz rekonstrukcioni poduhvat, za koji Kijev kaže da bi mogao da košta do 750 milijardi dolara.

Principi uključuju partnerstvo između Ukrajine i njenih međunarodnih saveznika i fokus na domaće reforme.

Evropska unija je poručila da Kijev i dalje mora da napreduje u oblastima kao što su vladavina prava, obuzdavanje oligarha, borba protiv korupcije i osiguravanje osnovnih ljudskih prava.

Transparentnost, odgovornost i poštovanje zakona bili su još jedan od principa u kojem se naglašava demokratija i ucešće celog ukrajinskog društva u obnovi zemlje.

Iz Lugana stigla je i poruka o jednakosti polova, inkluzivnosti i održivosti.

"Efikasna i transparentno vođenje Ukrajine, efikasna i pokretljiva koordinacija izmedu donatora i vlade, su ključne stvari za oporavak", rekao je na konferenciji direktor evropskog odeljenja Međunarodnog monetarnog fonda Alfred Kamer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa