Evropa

RAT U UKRAJINI Brodovi iz Liberije i Paname zaplenjeni u Marijupolju, Rusija zbog rata menja zakone

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2022

-

08:00

RAT U UKRAJINI Brodovi iz Liberije i Paname zaplenjeni u Marijupolju, Rusija zbog rata menja zakone
RAT U UKRAJINI Brodovi iz Liberije i Paname zaplenjeni u Marijupolju, Rusija zbog rata menja zakone - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 132. dan rata u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je dalju ofanzivu na ukrajinskoj teritoriji. Lideri iz više desetina zemalja okupili su se u švajcarskom Luganu na Međunarodnoj konferenciji za obnovu Ukrajine. Tom prilikom je predsednica Evropske komisije najavila da će EU uspostaviti "platformu za rekonstrukciju Ukrajine kako bi koordinirala obnovu zemlje nakon što se okonča rat sa Rusijom". 

Ključni događaji:

  • Zelenski pozvao zemlje da se pridruže planu obnove Ukrajine
  • EU obećala "plafortmu za rekonstrukciju Ukrajine" posle rata
  • Putin naredio dalju ofanzivu ruskih snaga
  • Ukrajinska zastava ponovo podignuta na Zmijskom ostrvu
  • Ruski astronauti u svemiru istakli zastave separatističkih LNR i DNR 
  • Kremlj planira referendume o pripojenju Rusiji u Luhansku i Donjecku, tvrde ruski mediji
  •  

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.20 Prajs ne očekuje susret Blinkena i Lavrova na samitu G20

Portparol stejt departmenta Ned Prajs izjavio je danas da ne očekuje bilo kakav sastanak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na ovonedeljnom sastanku ministara spoljnih poslova G20 na Baliju.

"Nisam u poziciji da objašnjavam koreografiju predstojećeg samita, ali svakako ne bih očekivao bilo kakav susret sekretara Blinkena i ministra spoljnih poslova Lavrova", precizirao je Prajs.

22.32 Nakon ofanzive ruskih trupa u Donjecku, naložena evakuacija više od četvrt miliona stanovnika 

Ruske trupe intezivirale su ofanzivu u Donjecku, što je navelo guvernera da zatraži više od četvrt miliona stanovnika da se evakuišu, i to dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u zauzimanju pokrajine na istoku Ukrajine.

Guverner Pavlo Kirilenko rekao je da je evakuacija 350.000 osoba iz Donjecka neophodna da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja.

22.13 UNHRC: Besmisleni rat Rusije izazvao nepodnošljivu patnju

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele osudila je danas "besmisleni rat" Rusije u Ukrajini i uputila zahtev da se okonča nepodnošljiva patnja civila tokom ruske invazije.

"Kako ulazimo u peti mesec ratnih sukoba nepodnošljivi danak ratu u Ukrajini nastavlja da raste. U ime svake žrtve ovog besmislenog rata zahtevam da ubistva, mučenja, proizvoljna zatvaranja moraju da prestanu", rekla je Bašele tokom svog poslednjeg pojavljivanja pred Savetom UN za ljudska prava, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

21.43 Ukrajina: U Marijupolju više nema lekara, samo tri odsto stanovnika ima pristup vodi

Ukrajinski političar opisao je strašnu situaciju u opkoljenom gradu Marijupolju, koji je i dalje pod kontrolom Rusije.Petro Andrijščenko, savetnik gradonačelnika Marijupolja, rekao je da samo do 3 odsto ljudi u gradu ima pristup vodi. Upozoravajući na krizu s vodom, rekao je da "voda minimalno prihvatljivog kvaliteta nije dostupna u gradu".  On je naveo i da u gradu više nema lekara nakon što su ruski zdravstveni radnici otišli.

21.30 UN: Ruske snage odvele najmanje 270 civila

Dokumentovano je da su ruske snage odvele najmanje 270 civila od početka invazije, saopštile su UN. "Uprkosograničenjima pristupa, dokumetovali smo 270 slučajeva proizvoljnog pritvaranja i prisilnog nestanka. Osam žrtava pronađeno je mrtvo", rekla je visoka poverenica UN-a za ljudska prava Mišel Blanšet.

U međuvremenu, zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emine Džaparova optužila je Rusiju za otmice u "masovnim" razmerama. Moskva odgovara da su tvrdnje UN-a deo dezinformacijske kampanje za "zataškavanje zločina kijevskog režima".

20.16 Pooštreni propisi o korišćenju ličnih podataka u Rusiji

Ruski poslanici danas su usvojili i zakon kojim se ograničava prenos ličnih podataka državljana Rusije u inostranstvo, a od onih koji planiraju to da učine, zahteva se da unapred obaveste nadležne institucije Ruske Federacije zadužene za upravljanje domenom komunikacija.

20.00 Brodovi iz Liberije i Paname zaplenjeni u Marijupolju

Proruske vlasti Donjecke oblasti zaplenile su dva broda pod stranom zastavom u istočnom ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju, poručivši da su oni sada "državno vlasništvo", pokazuju pisma koja je Rojters video.

Donjecka Narodna Republika, koja je proglasila nezavisnost, preko svog ministarstva spoljnih poslova obavestila dve brodarske kompanije da su njihova plovila predmet "prisilnog oduzimanja pokretne imovine uz prinudno pretvaranje u državnu svojinu", bez ikakve naknade vlasnicima, navodi se u dva odvojena pisma.

19.40 Ruski parlament usvojio novi paket mera za "zločine protiv državne bezbednosti"

Poslanici Državne dume usvojili su zakon kojim se predviđaju kazne do osam godina zatvora za one za koje je utvrđeno da u tajnosti sarađuju sa međunarodnim organizacijama, što je deo paketa novih "zločina protiv državne bezbednosti".

Paketom amandmana na krivični zakonik, koji je u utorak prošao drugo od tri čitanja u donjem domu Državne dume, predviđena je kazna do osam godina za "poverljivu saradnju" sa stranim organizacijama ili deljenje informacija koje bi mogle da se koriste. protiv Rusije.

19.25 Ukrajinci pozvali na isključenje ruskih kozmonauta s misija na ISS

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na isključenje ruskih kosmonauta iz budućih misija Međunarodne svemirske postaje (ISS). Poziv dolazi nakon što su trojica Rusa nakon na ISS-u istakli zastave samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Luhansk.

 

 

"Ruski kosmonauti na ISS-u ističu zastavu pod kojom ruske trupe ubijaju žene i decu u Donbasu i cijele ukrajinske gradove pretvaraju u pepeo. Rusija svoje barbarstvo izvozi čak i u svemir – zonu mira. Mora biti isključena iz svih međunarodnih svemirskih programa", napisao je na Twitteru Oleg Nikolenko, portparol ministarstva.

18.00 Finska zaplenila na stotine ruskih teretnih vagona zbog sanckija EU

Finska je zaplenila skoro hiljadu teretnih vagona koji pripadaju ruskim kompanijama kao rezultat sankcija Evropske unije, navodi finski državni železnički operater "VR", ali se to navodi i u pismu ruskog železničkog monopola u koje je Rojters imao uvid.

Nakon što je Finska počela da smanjuje železnički saobraćaj sa Rusijom i nakon što je EU sankcionisala isporuku ruskog uglja u aprilu, sudski izvršitelji su zaplenili 865 vagona iz Rusije, navodi se u pismu Ruskih železnica Ministarstvu saobraćaja od 6. juna. Finski izvrši organ saopštio je Rojtersu da je zamrznuo imovinu nekoliko desetina ruskih i beloruskih fizičkih i pravnih lica, uključujući i transportne firme i to u vrednosti od najmanje 82 miliona evra.

Portparolka "VR" Tiana Kuituen potvrdila je da u Finskoj "postoji oko 800 jedinica sankcionisanih vagona u ovom trenutku" i da je kompanija nastojala da one koji nisu zaplenji mogu da se vrate u Rusiju što pre. 

17.41  Belorusija zaplenila deonice strancima u 190 kompanija

Belorusija je danas saopštila da je zaplenila deonice strancima u 190 beloruskih kompanija, uključujući EPAM Sistems i Lukoil Belorusija, kao odgovor na sankcije Zapada za podršku ruskom napadu na Ukrajinu i za kršenje ljudskih prava, preneo je Rojters. Uredbom objavljenom na zvaničnom zakonodavnom portalu navodi se da su deoničarima iz zemalja koje su "počinile neprijateljske akcije protiv beloruskih pravnih ili fizičkih lica", zabranjeno da raspolažu svojim akcijama.

17.40 Gradonačelnik Donjecka: Devojčica poginula u ukrajinskom granatiranju

U današnjem ukrajinskom granatiranju kvarta Vorošilovsk u centru Donjecka poginula je 10-godišnja devojčica, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kuzmin.

16.00 Džabarov: Rusija se neće povući iz OEBS-a

Rusija je jedan od osnivača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i neće se iz nje povući, poručio je danas prvi zamenik Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Vladimir Džabarov.

"Ako neko sanja da nas vidi kako napuštamo Parlamentarnu skupššinu OEBS, on ili ona duboko greše", naveo je Džabarov na konferenciji za novinare, a prenosi TASS.

On je naglasio da je, za razliku od OEBS-a, Savet Evrope, iz kojeg je Rusija ranije ove godine istupila, "postojao već dugo pre našeg dolaska".

15.17 Gori pijaca u Slavjansku, Ukrajina: Napad ruskih snaga, ranjene tri osobe

Jedna žena je stradala, a najmanje još tri osobe su ranjene u napadu ruskih snaga na pijacu u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine, saopštila je danas policija. Reporter Rojtersa sa lica mesta rekao je da je video žuti dim kako se izdiže iznad prodavnice auto potrepština, a da je plamen zahvatio redove na pijaci u trenutku dok su vatrogasci pokušavali da ugase požar.

 

 

Kako navodi britanska agencija, nije jasno koja municija je korišćena u napadu na grad koji se nalazi u regionu Donjecka.

15.06 Džonson: Verujem da Ukrajinska vojska može da vrati otetu teritoriju

Britanski premijer Boris DŽonson rekao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom tokom današnjeg telefonskog razgovora da veruje da bi ukrajinska vojska mogla da povrati teritoriju koju su osvojile ruske snage, saopštila je portparolka britanskog premijera.

Džonson je obavestio Zelenskog o najnovijoj britanskoj vojnoj opremi koja će stići narednih dana i nedelja u Ukrajinu, preneo je Rojters.

15.00 FAO dobio sredstva za rešavanje problema skladištenja žita u Ukrajini

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je danas da je primila 17 miliona dolara od Japana za rešavanje problema skladištenja žitarica u Ukrajini i povećanje njenog izvoza.

Ova sredstva će pomoći Ukrajini, četvrtom izvozniku žitarica u svetu da skladišti proizvode iz letnje žetve u modularne kontejnere, saopštio je FAO.

Ukrajinske crnomorske luke prestale su da rade posle ruske invazije, što je zaustavilo izvoz, a silosi su ostali puni žita. Prema podacima FAO, Ukrajina još uvek ima 18 miliona tona pšenice i uljarica iz prošlogodišnje žetve i očekuje se da će sada požnjeti još 60 miliona tona.

14.50 Postignut sporazum o izvozu žita iz regiona Zaporožje

Vlasti koje je postavila Rusija u jugoistočnom ukrajinskom regionu Zaporožje, koji je delimično pod ruskom kontrolom, saopštile su danas da je postignut sporazum o prodaji žita u inostranstvu, uglavnom na Bliskom istoku, javila je agencija TASS.

Jevgenij Balicki, šef ruske uprave regiona Zaporožje, naveo je da planirani poslovi uključuju prodaju žita Iraku, Iranu i Saudijskoj Arabiji, prenosi Rojters pozivajući se na rusku agenciju.

On je rekao da je postignut sporazum o isporuci 150.000 tona žita Iranu, dodajući da ruski poljoprivredni trgovci i državne kompanije kupuju žito od ratara iz tog regiona.

Britanska agencija navodi da nije mogla da proveri tu izjavu, i dodaje da je Ukrajina optužila Rusiju, najvećeg svetskog izvoznika pšenice, da krade žito sa teritorija koje je ruska vojska zauzela, dok Moskva te optužbe negira.

14.36 Potpisana Deklaracija iz Lugana za pomoć i podršku Ukrajini

Međunarodna konferencija o podršci Ukrajini, održana u švajcarskom Luganu, završena je nizom zaključaka o oporavku Ukrajine, ali i osudom akcija Rusije.

Predstavnici više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, kao što je Evropska investiciona banka i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj potpisali su Deklaraciju iz Lugana posle dvodnevne konferencije, preneo je Rojters.

Potpisnici deklaracije apelovali su na Moskvu "u najoštrijem tonu" da povuče vojsku bez odlaganja.

Tanjug/ Michael Buholzer/Keystone via AP

 

14.32 Ruska Duma usvojila Nacrt zakona o pomoći vojsci u operacijama van zemlje

Ruska Državna duma usvojila je danas u prvom čitanju nacrt zakona o pravu ruske Vlade da uvede posebne mere u ekonomskoj sferi, kako bi obezbedila da Oružane snage Ruske Federacije, druge trupe i organi sprovode protivterorističke i druge operacije van teritorije Ruske Federacije.

Nacrt zakona kaže da bi država mogla da uvede "specijalne ekonomske mere" tokom vojnih operacija, zahtevajući od firmi da snabdevaju vojsku robom i uslugama na zahtev ruske vlade.

Odgovarajući nacrt zakona podnet je na razmatranje Vladi Ruske Federacije, prenosi Interfaks Rusija.

14.13 Šojgu:Uspostavljeni humanitarni koridori u Azovskom i Crnom moru

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je ta zemlja uspostavila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru.

"Preduzima se niz mera kako bi se obezbedila bezbednost plovidbe u vodama Crnog i Azovskog mora. Potpuno je eliminisana opasnost od mina u vodama luke Marijupolj", poručio je Šojgu na konferenciji za novinare, prenosi agencija RIA Novosti.

13.38 Pušilin: Proruske snage se kreću ka donjeckom regionu

Proruske snage iz samoproglašene Luganske (LNR) i Donjecke Narodne Republike (DNR) se kreću ka donjeckom regionu, nakon što su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Luganskom prošle nedelje, rekao je za TASS lider DNR Denis Pušilin, prenosi Rojters.

Rusija je preuzela kontrolu nad pokrajnama Donjeck i Lugansk, koje zajedno čine region Donbas, što je glavni cilj ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Iako je Rusija preuzela poslednja ukrajinska uporišta u Lugansku prošle nedelje, Ukrajina i dalje kontroliše oko 45 odsto susednog regiona Donjeck, dodaje Rojters.

12.10 Rusija: Oboren ukrajinski avion Su-25 i tri rakete Točka-U

Ruski borbeni avion oborio je ukrajinski jurišni avion Su-25 u vazdušnoj borbi u Hersonskoj oblasti, a ruske snage PVO presrele su tri ukrajinske balističke rakete Točka-U, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je naveo da su vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele napad pametnim naoružanjem da eliminišu do 150 ukrajinskih vojnika i 12 komada vojne opreme u Harkovu, kao i da su pogođena dva ukrajinska komandna mesta u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), prenosi TASS.

TASS navodi da je ministarstvo saopštilo i da su ruske snage pogodile četiri ukrajinska artiljerijska voda višecevnih raketnih bacača Uragan i Grad u blizini Gorlovke u DNR.

11.40 Šojgu: Ukrajina dobila od Zapada više od 28.000 tona vojne pomoći

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tvrdi da je Ukrajina već dobila više od 28.000 tona vojne pomoći od zapadnih zemalja. Šojgu je na sastanku Ministarstva odbrane rekao da deo stranog oružja koji Zapad isporučuje Ukrajini završava na Bliskom istoku, a deo i na crnom tržištu, prenosi Interfaks. Ponovio je da će se "specijalna operacija u Ukrajini" završiti punom realizacijom svih zadataka koje je postavio vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije.

10.10 Rusija: Ukrajinske trupe gađale naselje u Brjanskoj oblasti

Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da su ukrajinske snage granatirale naselje Zernovo u Suzemskom okrugu sa 18 projektila, ali da nema nema prijavljenih žrtava, prenosi TASS.

Naselje Zernovo se nalazi 117 kilometara južno od grada Brjanska na granici sa Ukrajinom.

 

 

 

09.00 Ukrajinska Vlada: Potrebno do 65 mlijardi dolara za finansiranje u 2022.

Ukrajinska vlada je naznačila danas da joj je potrebno do 65 milijardi dolara ove godine za pokriće njenih potreba za finansiranjem, jer se suočava sa kontinuiranim ekonomskim i budžetskim poremećajima zbog ruske invazije, što je za više milijardi dolara veći iznos nego što su saveznici Kijeva do sada mogli da obećaju, izveštava "Blumberg".

Navedena cifra, koja ne obuhvata potrošnju na odbranu i bezbednost, deo je šireg plana za dugoročnu obnovu zemlje, za koju se procenjuje da će premašiiti 750 milijardi dolara, napominje se u informaciji.

08.34 Ukrajina: Ruske snage izvele raketni napad na Nikolajev

Ruske snage izvele su danas raketni napad na Nikolajev, na jugu Ukrajine, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič. Naveo je da su spasioci i ekipe hitne pomoći već na terenu, prenosi Unian. Za sada nema informacijama o eventualnim žrtvama niti materijalnoj šteti.

Euronews TV

08.10 Rusija: Iz Ukrajine granatirana Kurska oblast

Ukrajinska vojska granatirala je danas pogranična naselja u Kurskoj oblasti, u Gluškovskom rejonu, izjavio je gubernator Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt. On je na Telegramu napisao da su na udaru ponovo bila sela Markovo i Tjotkino, prenosi Interfaks. Kurska oblast graniči se sa Ukrajinom i više puta od početka sukoba Rusije i Ukrajine bila je izložena granatiranju.

07.45 Ukrajina: Ruske snage napadaju u pravcu Bahmuta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage granatiraju ukrajinske položaje duž cele linije fronta, a da u pravcu Bahmuta, u Donjeckoj oblasti, napadaju naselja Novoluganskoje i Spornoje. U pravcu Harkova ruske snage koncentrišu napore na držanje zauzetih linija i sprečavanje napredovanja ukrajinskih trupa, prenosi Interfaks Ukrajina. U pravcu Slavjanska i Kramatorska ruske snage su granatirale pojedina naselja, dodaje ukrajinski generalštab.

Associated Press

07.30 Rezničenko: Raketni napad na Dnjepropetrovsku oblast

Ruske snage izvele su jutros raketni napad na Dnjepropetrovsku oblast, na jugoistoku Ukrajine, saopštio je načelnik regionalne administracije Valentin Rezničenko. On je na Telegramu napisao da je iznad Dnjepra oboreno šest projektila, a da su fragmenti jedne oborene rakete izazvali požar, prenosi Interfaks Ukrajina. Požar je ugašen, nema povređenih. U gradu Pokrov uništeno je nekoliko kuća, ali niko nije povređen.

07.10 Ukrajina: Bacili smo zastavu na Zmijsko ostrvo, još nije podignuta

Portparol operativne komande Jug ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk izjavila je da je zastava Ukrajine bačena na Zmijsko ostrvo iz helikoptera, ali da još nije podignuta. Ona je za CNN rekla da će se sačekati dolazak ukrajinskih trupa na ostrvo koje su ruske trupe napustile prošle sedmice, a da će zastava zatim biti podignuta. Gumenjuk je dodala da njenu prethodnu jučerašnju izjavu da je na Zmijskom ostrvu podignuta ukrajinska zastava treba "shvatiti metaforički“.

Tanjug AP/Maxar Technologies via AP

 

06.55 Pregovori Ukrajine, Turske i UN o bezbednom izvozu žitarica

Ukrajina vodi razgovore sa Turskom i Ujedinjenim nacijama kako bi obezbedila garancije za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare sa premijerkom Švedske Magdalenom Anderson, prenosi Rojters. On je istakao da veoma važno da neko, osim Rusije u koju Kijev nema poverenja, garantuje sigurnost brodova koji transportuju žitarice u neku zemlju.

06.40 Zelenski pozvao zemlje da se pridruže planu obnove Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je učesnike međunarodne konferencije o obnovi Ukrajine da se pridruže nacionalnom planu za obnovu te zemlje. "Još na proleće smo ponudili našim partnerima da se pridruže projektu obnove Ukrajine. Već tada je bilo jasno da će to biti najveći projekat našeg vremena: ekonomski, tehnološki, nacionalni i, što je najvažnije, ideološki. Pozivam sve zemlje civilizovanog sveta, ambiciozne kompanije da se pridruže našim naporima", istakao je on.

Tanjug/Alessandro della Valle/Keystone via AP

 

06.30 Putin naredio dalju ofanzivu

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, tokom sastanka sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom, rekao da "vojska koja je učestvovala u oslobađanju Luganske narodne republike" treba da se odmori, prenela je Izvestija. "Ostale vojne formacije, uključujući grupaciju 'Istok', grupaciju 'Zapad', moraju da izvršavaju svoje zadatke prema ranije odobrenim planovima, po jedinstvenom planu i nadam se da će se sve dešavati na njihovim pravcima na isti način kao što se do sada dešavalo u Lugansku", rekao je Putin.

06.05 Fon der Lajen najavila platformu Evropske unije za rekonstrukciju Ukrajine

Evropska unija uspostaviće platformu za rekonstrukciju Ukrajine kako bi koordinirala obnovu zemlje nakon što se okonča rat sa Rusijom, najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Međunarodnoj konferenciji za obnovu Ukrajine u švajcarskom gradu Luganu.

Podsetila je da je od početka rata EU mobilisala oko 6,2 milijarde evra finansijske podrške i dodala da će u te svrhe izdvojiti još sredstava. "Bićemo snažno uključeni u srednjoročnu i dugoročnu obnovu Ukrajine", rekla je Fon der Lajen.

Komentari (0)

Evropa