Evropa

Fon der Lajen najavila platformu za rekonstrukciju Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2022

-

17:53

Fon der Lajen najavila platformu za rekonstrukciju Ukrajine
Tanjug/AP/Michal Dyjuk - Copyright Tanjug/AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija uspostaviće platformu za rekonstrukciju Ukrajine kako bi koordinirala obnovu zemlje nakon što se okonča rat sa Rusijom, najavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Međunarodnoj konferenciji za obnovu Ukrajine u švajcarskom gradu Luganu.

Prema njenim rečim, platforma će se koristiti kako bi se planirale potrebe u investicijama, koordinirale aktivnosti i kanalisali resursi, prenosi Rojters.

Podsetila je da je od početka rata EU mobilisala oko 6,2 milijarde evra finansijske podrške i dodala da će u te svrhe izdvojiti još sredstava.

"Bićemo snažno uključeni u srednjoročnu i dugoročnu obnovu Ukrajine", rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da EK kroz rekonstrukcionu platformu može da ponudi svoje bogato iskustvo u sprovođenju programa koji podrazumevaju reforme i investicije.

Evropska investiciona banka (EIB), kreditni ogranak Evropske unije, predlaže da finansijska struktura koja je pre korišćena za pomoć tokom pandemije kovid-19, bude model za finansiranje obnove Ukrajine u iznosu do 100 milijardi evra (104,3 milijarde dolara), prema dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Prema predlogu, početnih 20 milijardi evra za Poverenički trast EU-Ukrajina (E-U GTF) obezbedilo bi se doprinosima iz zemalja EU i iz budžeta Unije u formi grantova, zajmova i garancija.

Garancije bi imale multiplikativni efekat, pri čemu bi pokrile infrastrukturne projekte ukupne vrednosti oko 100 milijardi evra, što je otprilike polovina neposrednih potreba Ukrajine, navodi se u dokumentu. Predlog EIB-a trebalo bi da bude predstavljen danas, prvog dana međunarodne Konferencije za oporavak Ukrajine u Švajcarskoj, koja ima za cilj da obezbedi resurse za tu zemlju i pomogne njen posleratni oporavak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa