Evropa

Peskov izneo zahteve Moskve: Za mir će Kijev morati da prihvati ruske uslove, Podoljak: Rusi znaju naše uslove

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2022

-

21:30

Peskov izneo zahteve Moskve:  Za mir će Kijev morati da prihvati ruske uslove, Podoljak: Rusi znaju naše uslove
Dmitrij Peskov - Copyright AP/ Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Da bi Ukrajina sklopila mir, moraće da prihvati ruske zahteve, uključujući priznanje crnomorskog poluostrva Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske pokrajine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je za državnu televiziju poručio da zapadne zemlje sprečavaju mirovne pregovore sa Ukrajinom i time produžavaju sukob u toj zemlji, prenosi agencija RIA Novosti.

"U ovom trenutku zapadne zemlje su stavile sve svoje opklade na nastavak rata", rekao je portparol Kremlja.

Pozivajući se na izjave zapadnih političara koji su rekli da ne žele da prisiljavaju Ukrajinu da pregovara, Peskov je rekao da Zapad pod vođstvo SAD nije dozvolio Ukrajini da "razmišlja o miru, niti da razgovara o tome".

"Bez obzira na to, trenutak za pregovore će doći", poručio je Peskov.

Njemu je na Tviteru odgovorio savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak iznoseći spisak zahteva za nastavak pregovora sa Rusijom.

Ti uslovi su, trenutni prekid vatre, povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, povratak kidnapovanih građana, ekstradicija ratnih zločinaca, mehanizam reparacije i priznavanje suverenih prava Ukrajine.

"Ruska strana je dobro upoznata sa našim uslovima. Peskovljev šef ne treba da brine: doći će vreme kada ćemo ih staviti na papir", naglasio je on.

 

Komentari (0)

Evropa