Biznis vesti

Guverner Kalinjingradske oblasti: Zabrana tranzita cementa i metala koju je uvela Litvanija kritična je za našu privredu

Komentari

Autor: Vedomosti / Tass / Tanjug

04/07/2022

-

09:59

Guverner Kalinjingradske oblasti: Zabrana tranzita cementa i metala koju je uvela Litvanija kritična je za našu privredu
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Litvanske restrikcije ruskog tranzita cementa i metala u Kalinjingradsku oblast najkritičnije su za ekonomiju ovog regiona, izjavio je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov u intervjuu za list Vedomosti.

"Cement nam je trenutno najveći izazov. I metali. Još proletos smo počeli da trpimo prekide u snabdevanju cementom, jer su Evropljani pokrenuli sankcije prema lizing kompanijama koje iznajmljuju železničke vagone za transport cementa. Nestašica cementa je trajala tri nedelje. Zatim smo zamenili te kompanije i uspostavili isporuke“, rekao je Alihanov, prenosi Tas s.

On je dodao da zabranu tranzita takve robe smatra blokadom.

"Ovo se verovatno ne smatra blokadom u punom smislu te reči, ali kada vam je zabranjen uvoz građevinskog materijala i zbog toga pomorski transport poskupi, onda je to svakako blokada", naveo je Alihanov.

Napominje da je tačno da zabrana ne obuhvata transport životnih namirnica, ali da bez cementa ne mogu da grade ni škole ni bolnice.

profimedia

 

"Drugim rečima, to je pitanje normalne egzistencije više od milion ljudi i privrede našeg kraja. Stoga su ovakvi koraci definitivno izuzetno štetni i ti problemi moraju biti okončani u bliskoj budućnosti“, rekao je guverner.

Litvanija je ranije u okviru sankcija obustavila železnički i drumski tranzit robe iz ruskih regiona u Kalinjingradsku oblast. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova i Kremlj saopštili su da su postupci Litvanije nezakoniti i da su u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima, dodaje Tas s.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis