Evropa

Šolc: EU gubi ugled zbog sebičnih interesa nekih članica

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2022

-

19:24

Šolc: EU gubi ugled zbog sebičnih interesa nekih članica
Olaf Šolc - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija više ne može sebi priuštiti da pojedine članice iz sebičnih razloga ''ulažu nacionalni veto'' kada se odlučuje o njenoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, ako želi da zadrži vodeću ulogu u globalnoj politici, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Zbog ''rata Moskve u Ukrajini'' Evropa mora da se što pre ujedini, a to povećava pritisak da se okončaju ''sebične blokade'' evropskih odluka pojedinih država članica, naveo je Šolc u članku koji je danas objavio list Frankfurter algemajne, prenosi Rojters.

"Jednostavno više ne možemo sebi da priuštimo nacionalni veto, na primer u spoljnoj politici, ako želimo da nas konkurentske velike sile i dalje poštuju", dodao je on, prenosi britanska agencija.

Šolc je negirao optužbe Kijeva i drugih zapadnih saveznika da Nemačka nije zauzela lidersku poziciju u rešavanju ukrajinske krize i dodao da bi članice G7 i druge zemlje mogle da pokušaju da zajedno pronađu rešenja za svetsku prehrambenu krizu, klimatske promene i pandemiju.

Naveo je i da će Nemačka u narednim mesecima dati predloge za zajedničku evropsku migracionu politiku, izgradnju sistema evropske odbrane, ostvarivanje tehnološkog suvereniteta i stabilnosti demokratije, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa