Evropa

Borelj: Ambasadori EU 27 finalizuju novi paket sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

18:01

Borelj: Ambasadori EU 27 finalizuju novi paket sankcija Rusiji
Borelj: Ambasadori EU 27 finalizuju novi paket sankcija Rusiji - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da će ambasadori zemalja članica tokom nedelje finalizovati i posednji paket sankcija protiv Rusije, kada će on biti i usvojen.


Borelj je posle razmene informacija sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dimitrom Kulebom, ocenio da je situacija u Ukrajini dramatična i da se pogoršva svaki dan.

”Zgroženi smo nasilnošću ruske agresije protiv civilnog stanovništav u Ukrajini”, kaže Borelj.

Žosep Borelj je nakon sastanka Saveta EU u Briselu, kojima se video putem priključio i ukrajinski šef diplomatije, ponovio da Rusija nastavlja da razara civilnu infrastrukturu, da su civilne žrtve velike iz dana u dan, i optužio Rusiju da i uništavanjem i blokadom ukrajinskog žita izaziva glad u svetu.

”Rusija je odgovorna za uništavnje Ukrajine i ukrajinske nacije. Istovremeno stvara i globalnu krizu hrane i energenata”, poručio je Borelj.

On je naveo da se rad po pitanju sankcija usmerenih protiv Rusije nastavlja, a da su ministri razmotrili novi predlog sankcija koji za cilj ima podizanje efikasnosti u primeni postijeći restriktivnih mera.

”Sankcije su uspešne. Ruska ekonomija je teško pogođena. One neće zaustaviti rat preko noći, ali će posledice sankcija stvoriti mnogo ekonomskih problema za Rusiju”, kaže Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa