Fokus

SAD uvode nove restriktivne mere protiv Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

12:27

SAD uvode nove restriktivne mere protiv Rusije
Tanjug/Denis Balibouse/Pool via AP - Copyright Tanjug/Denis Balibouse/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države uvešće vizna ograničenja za oko 500 ruskih zvaničnika zbog sukoba u Ukrajini, kao i više carine na preko 570 vrsta ruske robe i sankcije kompanijama koje pomažu Rusiji da izbegne restriktivne mere, saopštila je danas Bela kuća.


"Ministarstvo finansija SAD uvešće sankcije privatnim vojnim kompanijama koje deluju u Ukrajini, ruskim vojnim jedinicama koje su umešane u kršenje ljudskih prava ili kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini, kao i visokim zvaničnicima koje je Rusija postavila u oblastima pod opsadom ili koje drže ruske snage, uključujući ministre i gradonačelnike spornih gradova", navodi se u izveštaju Bele kuće, prenosi agencija TASS.

Kako se dodaje, država će uvesti vizna ograničenja za oko 500 zvaničnika zbog "pretnji ili kršenja suvereniteta, teritorijalnog integriteta".

SAD su najavile i uvođenje viših carina na više od 570 vrsta robe iz Rusije u vrednosti od oko 2,3 milijarde dolara.

"Predsednik Džozef Bajden takođe najavljuje da će, u skladu sa Kongresom koji je ukinuo trgovinski status Rusije u SAD, SAD uvesti Rusiji višu tarifu na više od 570 grupa ruskih proizvoda u vrednosti oko 2,3 milijarde dolara", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Te mere ograničiće sposobnost Rusije da ostvari ekonomsku korist od prodaje na američkom tržištu i pažljivo su modifikovane da nametnu troškove Rusiji, dok minimiziraju troškove za američke potrošače, navela je Bela kuća.

Američko ministarstvo trgovine uvešće i prva ograničenja protiv kompanija koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije.

"Država i trezor primeniće blokirajuće sankcije protiv lica koja su povezana sa pomaganjem u pokušajima Rusije da izbegne sankcije", navodi se u izveštaju.

Takođe, kako se navodi u saopštenju Bele kuće, SAD će uvesti "blokirajuće sankcije" državnim odbrambenim kompanijama i istraživačkim organizacijama i pojedincima u oblasti odbrane.

"Ministarstvo finansija agresivno će ciljati na ruske lance snabdevanja odbrane, uvođenjem blokirajućih sankcija glavnim odbrambenim preduzećima u državnom vlasništvu, pored organizacija za istraživanje odbrane i desetinama drugih entiteta i pojedinaca koji se bave odbrambenim sektorom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da SAD nastoje da "ograniče sposobnost Rusije da zameni vojnu opremu", koju je već izgubila tokom sukoba u Ukrajini.

Prema navodima Bele kuće, pod američkim sankcijama je već više od 1.000 pojedinaca i preduzeća.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet