Evropa

Poljski ministar pozvao na uvođenje sedmog paketa sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

20:13

Poljski ministar pozvao na uvođenje sedmog paketa sankcija Rusiji
Poljski ministar pozvao na uvođenje sedmog paketa sankcija Rusiji - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija bi trebalo da radi zajedno na uvođenju sedmog paketa sankcija Rusiji koji mora uključivati, između ostalog, potpunu zabranu uvoza ruskog gasa i petrohemije, poručio je danas ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau tokom zajedničke konferencije za novinare sa ministrom spoljnih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom u Varšavi.

Prema njegovim rečima, prošlonedeljno usvajanje šestog paketa sankcija EU protiv Rusije je "važan korak ka obezbeđivanju nezavisnosti Evrope od ruskih energetskih resursa", ali, kako je ocenio, to je nedovoljno i zbog toga bi trebalo odmah da se započne sa radom na sedmom paketu sankcija, prenela je ukrajinska državna agencija Ukrinform.

Prema rečima ministra Raua, te sankcije moraju da obuhvate, između ostalog i "uvođenje potpune zabrane uvoza ruskog gasa i petrohemije i isključenje svih ruskih i beloruskih banaka iz SVIFT sistema".

"Očekujemo i pozitivnu preporuku Evropske komisije da se Ukrajini dodeli status kandidata. Nadamo se da će Evropski savet doneti pozitivnu odluku u vezi sa tim na sledećem sastanku", rekao je Rau i poručio da je Ukrajini mesto u Evropskoj uniji, naglasivši da to ne menja stav Varšave o podršci evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa