Evropa

Ko je bio Aleksij Vadaturski: "Heroj Ukrajine" i "kralj žita" stradao u granatiranju Mikolajiva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/07/2022

-

14:57

Ko je bio Aleksij Vadaturski: "Heroj Ukrajine" i "kralj žita" stradao u granatiranju Mikolajiva
Ko je bio Aleksij Vadaturski: "Heroj Ukrajine" i "kralj žita" stradao u granatiranju Mikolajiva - Copyright Prinstscreen YouTube/Nibulon Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

"Mikolajiv je herojski grad. Svakog dana gubi svoje stanovnike, svoje vojnike. A danas, naš grad izgubio je svog heroja". Ovim rečima je oblasni guverner Mikolajiva Vitalij Kim na svom Telegram kanalu objavio informaciju da je noćas prilikom ruskog granatiranja stradao Aleksij Vadaturski, osnivač i vlasnik Nibulona, jedne od najvećih poljoprivrednih kompanija u Ukrajini.

Kako je Kim naveo, Vadaturski, čija je supruga takođe stradala, bio je "heroj Ukrajine". Kim navodi da je osnivač Nibulona "uradio mnogo za Mikolajivsku oblast i za celu zemlju".

"Njegov doprinos razvoju poljoprivredne i brodske industrije, kao i doprinos razvoju čitavog regiona, naprocenjivi su. Toliko je toga uradio, i toliko je toga još mogao da uradi... počivaj u miru", zaključio je Kim u svom saopštenju.

Kako se navodi iz kabineta čelnika Mikolajiva, granata je direktno pogodila kuću u kojoj je Vadaturski živeo sa suprugom. 

I ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odao je počast Vadaturskom. On je smrt Vadaturskog opisao kao "velik gubitak za celu Ukrajinu". Dodao je kako je Vadaturski bio "ključan u izgradnji modernog tržišta žitarica, uključujući mrežu terminala".

Prošle godine, Forbs je bogatstvo ubijenog ukrajinskog biznismena procenio na 430 miliona dolara, i tada je bio plasiran na 24. mesto najbogatijih Ukrajinaca. Njegova kompanija, Nibulon, bila je na 20. mestu kada se gledaju najbogatije ukrajinske kompanije.

Bio pod ruskim sankcijama

Aleksij Afanasijevič Vadaturski rođen je 1947. godine u selu koje se nalazi blizu Odese, na jugu Ukrajine. Diplomirao je na Tehnološkom institutu Lomonosov univerziteta, a 1991. godine osnovao je Nibulon, kompaniju koja se fokusirala na uzgajanje useva korišćenjem inostrane tehnologije.

Od tada, Nibulon je postao velika kompanija koja proizvodi, skladišti, obrađuje i izvozi poljoprivredne proizvode. Ima flotu od 81 broda, a u sklopu kompanije posluje i fabrika za brodogradnju i popravku brodova.

Kada su 1. novembra 2018. godine ruske vlasti stavljale istaknute ukrajinske javne ličnosti na listu svojih sankcija, među njima je bio i Vadaturski. 

Osnivač Nibulona je 2014. godine osvojio nagradu "Građanin godine" u okviru specijalne nominacije "pomoć ukrajinskoj vojsci".

Nosilac je državnog ordena "Heroj Ukrajine" zbog, kako se navodi "izvanrednog doprinosa jačanju poljoprivredne industrije, organizaciji poljoprivredne proizvodnje i razvoju društva". Između ostalog, dobio je priznanja i Vrhovne rade Ukrajine, ministarstva pojloprivrede, kao i državnog Komiteta za izgradnju i arhitekturu.

Njegov sin, Adrij Vadaturski, bio je poslanik u Vrhovnoj radi Ukrajine u sklopu partije Petra Porošenka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa