Evropa

Španska vlada odobrila pomilovanje devet katalonskih separatista

Komentari

Autor: Euronews

22/06/2021

-

14:40

Španska vlada odobrila pomilovanje devet katalonskih separatista
Španska vlada odobrila pomilovanje devet katalonskih separatista - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Španska vlada odobrila je danas pomilovanje devet lidera koji su služili zatvorske kazne zbog uloge u pokušaju secesije Katalonije 2017. godine.

Premijer Pedro Sanchez prvi je u ponedeljak najavio da će katalonski separatisti biti pomilovani, dok je pred nekoliko stotina predstavnika civilnog društva izneo putokaz za budućnost severoistočnog regiona.

Katalonsko pitanje vraćeno je u prvi plan španske politike nakon što je španski premijer Pedro Sančez ozvaničio svoju nameru da pomiluje 12 separatističkih političara i aktivista koji su 2019. godine proglašeni krivima za pobunu i osuđeni na zatvor.

Optužbe se odnose na sporni referendum o nezavisnosti 2017. godine, koji je organizovan uprkos tome što ga je centralna vlada smatrala nelegalnim.

Sančez: Sutra planirano pomilovanje katalonskih separatističkih lidera

Pomilovanja su postala kontroverzna tema poslednjih nedelja, i dodatno su ojačala političke tenzije, a tri glavne opozicione stranke okupile su se da kritikuju Sančezovu vladu.

 
Opozicija optužuje premijera da je pomilovanja iskoristio kao sredstvo za osiguranje podrške katalonskih partija. Sančezovi socijalisti trenutno vode manjinsku vladu u koaliciji sa levičarskom strankom Podemos, i potrebna im je podrška regionalnih partija.

Anketa Ipsosa objavljena ove nedelje pokazala je da je 53 odsto Španaca protiv pomilovanja, 29 odsto ih podržava, a 18 odsto nema mišljenje po tom pitanju.

Protesti u Madridu protiv pomilovanja katalonskih separatista

Španska vlada odbacuje termin "politički zatvorenici" u kontekstu zatvorenih katalonskih separatista, i tvrdi da su to jednostavno ljudi koji su prekršili zakon.

Prema španskim medijima, pomilovanja će biti poništena ako pomilovani opet počine krivično delo. Zatvorenici će biti pušteni na slobodu i biće oslobođeni glavnih optužbi, ali separatistima će i dalje biti zabranjeno vršenje javnih funkcija.

Pedro Sančez se nada da će ovim pomilovanjima sukob katalonske i državne vlade splasnuti, i da će se tenzije u regionu smanjiti.

Komentari (0)

Evropa