Evropa

Kriminalistička služba Austrije za Euronews Srbija: Srpske narko-bande preuzele tržište, balkanska ruta veoma važna

Komentari

Autor: Teodora Kostić

20/08/2022

-

21:32

Kriminalistička služba Austrije za Euronews Srbija: Srpske narko-bande preuzele tržište, balkanska ruta veoma važna
Kriminalistička služba Austrije za Euronews Srbija: Srpske narko-bande preuzele tržište, balkanska ruta veoma važna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srpske narko-grupe preuzele su kontrolu nad švercom i prodajom droge u Austriji. Kako je za Euronews Srbija rečeno u Kriminalističkoj obaveštajnoj službi austrijske savezne policije, "srpske grupe prestupnika, u sprezi sa drugim grupama Zapadnog Balkana, u oblasti krivičnih dela su već dugo lideri".

Ova promena u kriminalnim krugovima, napominju u austrijskoj službi, zabeležena je od 2017. i 2018. godine kada je došlo do smene liderstva. "Grupe afričkih počinilaca zločina, pretežno iz Nigerije, sve više su se povlačile, a grupe Srba preuzele su uličnu trgovinu", navode u austrijskoj policiji. 

U ovoj kriminalističkoj obaveštajnoj službi ističu da su građani Srbije masovno uključeni u trgovinu drogom u Austriji, ali i širom sveta. Na pitanje o kom broju Srba koji učestvuju u prodaji droge je reč, u austrijskoj policiji kažu da je u 2021. godini, prema Zakonu o opojnim supstancama u Austriji prijavljeno njih ukupno 1.062 osumnjičenih. Od toga je 394 optuženo za krivična dela koja podrazumevaju kazne veće od tri godine zatvora, a 668 za prekršaje za koje su predviđene kazne do tri godine zatvora.

"Broj neprijavljenih slučajeva je nesumnjivo veći. Imajte na umu da je Austrija dom mnogih srpskih državljana i njihovih potomaka, od kojih su velika većina građani ili imigranti koji poštuju zakon”, kažu za Euronews Srbija u austrijskoj policiji i ističu da bi "bez kolega na Balkanu, borba protiv organizovanog kriminala bila izuzetno teška za policijske organe zapadne Evrope.” 

Balkanska ruta jedna od najvažnijih

Srpske kriminalne grupe su u velikoj meri uključene u transport kokaina, heroina i biljnog kanabisa, napominju u ovoj službi. Na pitanje kako droga stiže do Austrije, u policiji navode da je takozvana "balkanska ruta" svakako jedna od najistaknutijih za trgovinu drogom u centralnu i zapadnu Evropu. Droga stiže najčešće tim putem, a Beč igra najveću ulogu, iako postoje i veze sa drugim austrijskim saveznim državama.  

"Međutim, grupe počinilaca sa Zapadnog Balkana, uključujući državljane Srbije, takođe su umrežene širom sveta, a njihove mreže se protežu na proizvodne lokacije u Južnoj Americi", navode u austrijskoj policiji. 

profimedia

 

I šef Kanelarije za borbu protiv narkotika Savezne kriminalističke službe Austrije Daniel Lihteneger kaže za austrijski javni servis ORF da kriminalne grupe više ne dolaze iz afričkih zemalja, već sa Zapadnog Balkana, ističući da su na prvom mestu Srbi. On navodi da su te grupe veoma čvrsto organizovane kao "veoma dobro pozicionirana kompanija".

Izveštaj Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal iz 2015. godine kao "verovatno najvažniju rutu trgovine heroinom od svih“ navodi balkansku rutu. Ova ruta počinje iz Avganistana, prolazi kroz Iran i Tursku, a nastavlja se preko jugoistočne Evrope do zapadne i srednje Evrope.

Austrijski javni servis ORF početkom godine je pisao i o porastu protoka teških droga duž ove "balkanske rute" preko slovenačko-austrijske granice. U izveštaju se navodi da je Koruška poslednjih godina postala centar za šverc droge, gde se primopredaja često obavlja u privatnim kućama.

Više droge nego u doba Eskobara

Lihteneger navodi da se u evropskim lukama svake godine zaplenjuju nove rekordne količine kokaina i da kolumbijski farmeri proizvode više belog praha nego u doba Pabla Eskobara. Prema podacima Evropola, u Kolumbiji se svake godine proizvede 2.000 tona kokaina, a prema izveštajima, više od 60 odsto supstance koja se konzumira širom sveta dolazi iz Južne Amerike, 40 odsto iz Kolumbije. To čini Kolumbiju najvećim proizvođačem kokaina na svetu, u kojoj je ta droga najvažniji izvozni proizvod, prenosi ORF.

Put do Evrope, navode, ova droga pronalazi preko Atlantika do velikih luka - Antverpena, Roterdama, na brodovima koji prevoze kontejnere sa različitom vrstom robe. Prema evropskom izveštaju o drogama, uprkos pandemiji, oko 215 tona kokaina zaplenjeno je 2020. godine, dok je u 2021. bilo 240 tona.

profimedia

 

Prema rečima belgijske carinice Florens Angelici, kokain je "najveći problem u Antverpenu", a sa tim je saglasan i holandski novinar i istraživač Teun Voeten, koji navodi da je Antverpen najpopularnija luka za kriminalne organizacije.

"Nemoguće je prekontrolisati milione kontejnera koji pristižu. Jedan kontejner sadrži voće, a jedan voće i kokain", kaže on i dodaje da patrolni čamci, avioni obalske straže, timovi za pretragu, ronioci, inteligentni kompjuterski softver i veoma sofisticirani rendgenski aparati - svi zajedno malo čine na zaustavljanju kriminalnih aktivnosti uključenih u šverc droge.

I tako se kokain prenosi dalje, u ruke onih krijumčara koji ga distribuiraju ostatku Evrope. Uglavnom do Nemačke, Francuske, Austrije droga dolazi preko kurira koji je prenose u skrivenu u svojim telima. Lihteneger kaže da sada u prodaji važnu ulogu igraju darknet, servisi za slanje poruka i društveni mediji. 

"Poruke na ovim platformama daju dubok uvid u ljudske ponore. Ono što vidite tamo crno na belo pokazuje potencijal ovih kriminalnih grupa, koje se neće zaustaviti ni pred čim", navodi on.

Hapšenja u Srbiji zbog šverca kokaina

Iako se procenjuje da se samo mali deo droge namenjen tržištu EU otkrije, povremeno u javnosti odjeknu vesti o zaplenama ogromnih količina opijata. Poslednje u nizu hapšenja dogodilo se početkom ovog meseca. Srpska policija je tada saopštila da je, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, zbog sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, u dužem vremenskom periodu krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije uhapsila je policijskog službenika UKP, pripadnicu BIA , bivšeg policijskog službenika i još jednu osobu.

Iako nije precizirano o kojoj se količini radi, navedeno je da su uhapšeni novac stečen prodajom kokaina transportovali iz Evropske unije u Srbiju i Crnu Goru. 

Prošle godine razbijena je i međunarodna organizovana kriminalna grupa u akciji u kojoj je pod pokroviteljstvom Evropola zaplenjena rekordna količina kokaina.

Ukupno 2,6 tona kokaina zaplenjeno je prošlog septembra, a uhapšen je 61 pripadnik balkanskog kartela u međunarodnoj akciji sprovedenoj tokom 2020. i 2021. godine u osam država na dva kontinenta. Akcije su sprovedene u okviru Operativne radne grupe i u njima su učestvovale policije Srbije, Španije, Nemačke, Slovenije, Kolumbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, kao i američka agencija za borbu protiv droga DEA Uz 2,6 tona kokaina zaplenjeno je i 324 kilograma marihuane.

"Ova veoma mobilna kriminalna organizacija imala je ogranke aktivne u nekoliko evropskih zemalja i bila je sastavljena uglavnom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije“, saopštio je Evropol.

Prema "Godišnjem izveštaju o kriminalu u vezi sa drogom za 2019. godinu" Kriminalističko-obaveštajne službe austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, oštrija politika kontrole droga sprovedena na Balkanu dovela je do "stotina hapšenja, zaplene velikih količina droge i gotovine i krivičnih presuda u zemlji i inostranstvu".

Komentari (0)

Evropa