Evropa

Protest Grinpisa na isušenim obalama u Rumuniji: "Želimo talase Dunava, a ne toplote"

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2022

-

18:03

Protest Grinpisa na isušenim obalama u Rumuniji: "Želimo talase Dunava, a ne toplote"
Prinskrin/Youtube/Greenpeace Romania - Copyright Prinskrin/Youtube/Greenpeace Romania

veličina teksta

Aa Aa

Aktivisti Grinpisa protestovali su na isušenim obalama Dunava u Rumuniji u pokušaju da skrenu pažnju na klimatske promene i apeluju na vladu da smanji emisiju štetnih gasova.


Učesnici kampanje dovukli su kajake do velikog dela obale izloženog niskim vodama u blizini grada Zimniča na južnoj granici i podigli transparente na kojima je pisalo "Želimo talase Dunava, a ne toplote", prenosi Rojters.


Rekordno visoke temperature, suša i krčenje šuma ostavili su reke u Rumuniji na pola njihovog uobičajenog nivoa za avgust, pokazuju podaci agencije za upravljanje vodama.

"Prema vremenskim prognozama, suša će se nastaviti, stvarajući pritisak na energetski sistem zemlje, bezbednost hrane i pristup vodi", rekao je Vlad Katuna, koordinator kampanje Grinpisa u Rumuniji.

Vlasti određuju zalihe vode za skoro 700 sela, a pogođeni su i poljoprivrednici koji se za navodnjavanje oslanjaju na Dunav.

Rumunska državna hidroelektrana saopštila je krajem jula da je njena proizvodnja opala za trećinu u prvoj polovini godine.

Lučki operateri kažu da barže koje prevoze ukrajinsko žito u rumunske luke ne mogu da upravljaju punim teretom zbog niskog nivoa reke.
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa