Društvo

Dok jedni pune bazene, drugi se kupaju na lonče: Uz loše vodovodne mreže građanima Srbije i suša zavrće slavine

Komentari

Autor: Maja Repić

11/08/2022

-

17:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Istorijske suše koje su pogodile Francusku, Italiju, Veliku Britaniju i druge evropske zemlje, osim požara, izazvale su i probleme sa vodosnabdevanjem. Više od 100 opština u Francuskoj ostalo je bez vode zbog čega je vlada ove zemlje formirala i krizni tim, dok holandski ministar infrastrukture Mark Habers apeluje na građane da se tuširaju brže i ne troše vodu na zalivanje bašte i pranje kola. Ovakvi problemi godinama unazad ne zaobilaze ni građane Srbije, a stručnjaci najavljuju da će svaka naredna godina doneti više temperature i nove suše.  

U letnjim mesecima za meštane Ledina korišćenje vode moguće je samo noću. Zbog slabog pritiska, građani ovog dela Beograda u najtoplijim danima moraju da kupuju vodu.

"Ja sam ovde nekih 10 godina i iz godine u godinu je sve gore, ne može više ovako da se živi i da se funkcioniše. Kada su temperature napolju iznad 30 stepeni i kada ljudi krenu da toče bazene, zalivaju bašte, travu šta već rade sa vodom ne znam, uglavnom pritiska nema dovoljno ni da se natoči za čašu vode. Čim temperature pređu 30 stepeni, to se toliko smanji da je to katastrofa, tek posle 12 noću možete da se okupate, operete kosu, pustite mašinu", priča Jovana, meštanka Ledina.

Probleme sa vodom imaju i meštani Mladenovca, Topole, Zlatiborskog okruga, Perutine kod Niša i u drugim krajevima Srbije. Razlozi su drugačiji u svakom mestu, ali uglavnom su kombinacija dva faktora: loše vodovodne mreže i suše. Da bi se s tim izborila, ključno je da Srbija više ulaže u vodoizvorišta smatra profesor Rudarsko geološkog fakulteta  Zoran Stevanović.

"Mi vrlo malo ulažemo i malo radimo na otvaranju novih izvorišta. Ne pamtim poslednjih 20 godina da je ijedno novo izvorište na bazi podzemnih voda napravljeno niti se u ova koja imamo dovoljno ulaže, u njihova održavanje opremu, niti se ulaže u ljude koji se bave održavanjem vodovodnih mreža", smatra profesor.

Da li je rešenje u prikupljanju kišnice?

Stevanović dodaje da bi rasterećenju vodovodne mreže pomoglo postavljanje sistema za sakupljanje kišnice i napominje da je to svim građanima pristupačna i vrlo isplativa investicija.

"Ako imate krov veličine 50 kvadratnih metara, a većina naših kuća sigurno to ima, na instalisanom sistemu koji je zapremine oko dvadesetak kubnih metara, a to bi bila veličina septičke jame. Vi ste u stanju da to napunite kišom tokom onih šest meseci kada ne zalivate. Onda tom vodom možete realno da nalivate površinu od oko pet ari koja bi bila pod voćkama ili neke bašte i to bi bio taj prirodni resurs koji bi mogao da pomogne da ne ide voda iz vodovodnih sistema za ove namene, a posebno u ovim prigradskim opštinama", objašnjava Stevanović.

Euronews/Printscreen

 

Punjenje bazena i zalivanje bašte najviše opterećuju vodovod tokom leta. Tako se u nekim prigradskim opštinama meštani dovijaju za osnovne potrebe

"Moja sestra živi nekoliko ulica dalje i oni se u 21. veku lončaju, pa svoje dete kupa na lonce i poklopce koliko uspe da nakrpi vodu u šerpu da bi ga okupala", kaže Jovana sa Ledina.

Da bismo decu jednostavnije kupali  i sprečili prekomernu potrošnju, stručnjaci predlažu i uvođenje skupljih tarifa za takve korisnike, jer sami pozivi na racionalnu upotrebu, u narednim godinama neće biti dovoljni.

Kovačević: Potrebno vreme za realizaciju projekata

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe Veljko Kovačević kaže da je aktuelan ogroman broj projekata i što se tiče vodosnabdevanja i prečišćača otpadnih voda, ali da "decenijama ništa nije radilo i da se tek poslednje dve ili tri godine ugovorio veliki broj radova".

MGSI, Đorđe Krstić

 

"To su obini radovi i ne mogu da se obave preko noći. Neretko jedan projekat uključuje više lokalnih samouprava i traju i po nekoliko godina. Treba imati strpljenja, a važno je da su sredstva obezbeđena. Makro i mikro finansijska stabilnost je tu, projekti će se zasigurno nastaviti, ali je potrebno vreme", smatra Kovačević.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Vesna

11.08.2022 18:30

Na Ledinama vode tj pritiska nema 11godina. Ne samo zbog bazena, vec i zbog toga sto se dosta izgradilo, svi sr nakacili na jednu statu cev i jos uz to vecina ima hidrofore koji kada upale vodu ta pumpa povuce svu vodu iz cevi i onda komsija do ne moze ni ruke da opere. Jadno i bedno da se po tom pitanju nista ne radi. Kao da zivimo u kamenom dobu.

Srbija