Evropa

Atina pruža pomoć migrantima "nasukanim" na ostrvu škorpiona i zmija: Politička igra Grčke i Turske plaćena životom

Komentari

Autor: Guardian

17/08/2022

-

19:49

Atina pruža pomoć migrantima "nasukanim" na ostrvu škorpiona i zmija: Politička igra Grčke i Turske plaćena životom
AP/Fernando Llano - Copyright AP/Fernando Llano

veličina teksta

Aa Aa

Grupa migranata koji su mesec dana proveli na malom ostrvu, prepunom škorpiona i zmija, konačno je našla smeštaj u prihvatilištu u Grčkoj. Saga ovih ljudi imala je i tragičan epilog jer su i Grčka i Turska odbijali da im pomognu navodeći kao razlog da to nije njihova teritorija.

Tih mesec dana na neuslovnom ostrvu koštalo je života jednu petogodišnju devojčicu, a kada je Međunarodni Crveni krst upoznao svetsku javnost sa tom tragedijom, grčka policija odvela je migrante u privremeni smeštaj.

Među grupom od skoro 40 sirijskih izbeglica koje su bile prisiljene da potraže utočište na ostrvu u reci Evros bila je i petogodišnja devojčica Marija, za koju se kaže da je umrla od uboda škorpiona. Njena devetogodišnja sestra i dalje je teško bolesna.

Ministar za migracije Notis Mitaraki rekao je u utorak da će Grčka pokušati da preuzme telo mrtve devojčice, a direktor za migracionu poltiku EU, Nik Karthej nazvao je ceo slučaj „političkom igrom krajnje neodgovornosti“ između dve zemlje čija je cena gubitak života.

Baida Al-Saleh, 27-godišnjak iz te grupe rekao je da su Sirijci stigli na ostrvo 14. jula. Advokati koji su ih zastupali dobili su privremenu meru od Evropskog suda za ljudska prava 20. jula da im se dozvoli da ostanu, ali su nekoliko dana kasnije nasilno vraćeni u Tursku i odvedeni u pritvor. Početkom avgusta vraćeni su na ostrvo, piše Guardian.

Tih mesec dana bili su za njih veoma mučni jer su preživljavali tako što su pili vodu direktno iz reke i jeli lišće i kukuruz, dok su konstantno bili izloženi napadima insekata.

„Oni nas tretiraju kao životinje“, rekao je prošle nedelje Al-Saleh, migrant sa ostrva.

Organizacije civilnog društva vršile su pritisak na Tursku i Grčku da pruže pomoć izbeglicama, ali se to sve do sada nije desilo i tek kada je dete, nažalost, izgubilo život.

Atina je tvrdila da nije u mogućnosti da pomogne jer se ostrvo, koje je na mapi označeno kao grčko, nalazi u Turskoj, dok Turci nisu čak ni komentarisali čitav slučaj.

Turska je trenutno zemlja sa  najvećom izbegličkom populacijom na svetu, i samo je Sirijaca registrovano 3,6 miliona.Grčka se dugo suočavala sa optužbama za nasilno odbijanje migranata koji se nastavljaju, uprkos upozorenju EU u junu da Atina rizikuje da izgubi sredstva. 

Luiz Donovan, portparol UNHCR-a u Grčkoj, rekla je da je agencija duboko ožalošćena smrću deteta i pozvala obe zemlje da poštuju međunarodno pravo.

„Dok države imaju legitimno pravo da kontrolišu svoje granice, to mora biti urađeno u skladu sa nacionalnim, evropskim i međunarodnim pravom, uz puno poštovanje ljudskih prava,  i što je najvažnije, prava na život. 

 "Humanitarni imperativ zaštite ljudskih života uvek mora biti prioritet“, rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa