Evropa

Grčke vlasti potvrdile smrt petogodišnje devojčice iz grupe od 38 migranata iz Sirije i Palestine

Komentari

Autor: Euronews

16/08/2022

-

22:13

Grčke vlasti potvrdile smrt petogodišnje devojčice iz grupe od 38 migranata iz Sirije i Palestine
AP/Giannis Papanikos - Copyright AP/Giannis Papanikos

veličina teksta

Aa Aa

Devojčica od pet godina, koja je bila u grupi od 38 migranata koje je grčka policija locirala blizu turske granice, je preminula, potvrdile su grčke vlasti.

Grčki ministar za migracije Notis Mitaraki optužio je Tursku da je prisilila migrante da pređu granicu "pod pretnjom nasilja i naterali ih da krenu ka Grčkoj i Evropskoj uniji. On je dodao da grčke vlasti rade sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta (IRC) na pronalaženju tela petogodišnje devojčice "kako bi njena porodica mogla da je dostojanstveno sahrani".

Nevladine organizacije kažu da je devojčica umrla od ujeda škorpiona.

Ukupno 38 ljudi pronađeno je u čamcu na pograničnoj reci Evros u ponedeljak uveče, na oko   četiri kilometra od ostrva koje je na turskom poznato kao Merič, na mestu za koje Atina kaže da je"van grčke teritorije".

UN u izveštaju prenose da je grupa od 35 sirijskih državljana i tri Palestinca bila nasukana nekoliko dana u zabranjenoj vojnoj zoni.

Među grupom migranata pronađena je i trudnica koja je hospitalizovana posle poziva Visokog komesarijata za izbeglice UN da Grčka preduzme "hitne mere" da ih spase.

Grčka je prvobitno rekla da su izvršili "više pretresa" i optužila Ankaru odgovorna za nasukane migranata na njihovoj teritoriji.

Šef grčkog saveta za izbeglice tvrdi da su se migranti plašili fizičkog zlostavljanja ako bi ponovo ušli u Grčku.

Atina je više puta optužena da je ilegalno vraćala tražioce azila u Tursku sa svoje kopnene i morske granice u Egejskom moru. Grčka je uvek negirala ove optužbe.

"Ova najnovija situacija na granici Evrosa naglašava brutalnost prema migranima koje se dešavaju na granicama širom Evrope," rekla je Dimitra Kalogeropulu, direktorka IRC Grčka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa