Evropa

Nejasna situacija na ostrvu Evros: Međunarodni spasilački komitet poziva Atinu i Ankaru da spasu 39 sirijskih izbeglica

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2022

-

23:37

Nejasna situacija na ostrvu Evros: Međunarodni spasilački komitet poziva Atinu i Ankaru da spasu 39 sirijskih izbeglica
Migranti - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Nevladina organizacija Međunarodni spasilački komitet (MSK) pozvala je danas na hitnu evakuaciju 39 sirijskih izbeglica koje su, kako se navodi, zarobljene na malom ostrvu u reci Evros duž granice između Grčke i Turske.

"Zvanična Atina nije otkrila nijednog čoveka na tom ostrvu i poručuje da se ono nalazi izvan teritorije Grčke", izjavio je grčki ministar za migracije Notis Mitaraki i istakao da su grčke vlasti upozorile Ankaru na ovaj problem, prenosi Rojters.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je da komentariše situaciju u pograničnom području ostrva u reci Evros.

"Pozivamo odgovorne na obe strane da omoguće pomoć ovim ljudima, evakuišu ih sa ostrva na sigurnu lokaciju i obezbede njihov pravičan i pun pristup procedurama za dobijanje azila", rekla je Dimitra Kalogeropulu, direktorka MSK u Grčkoj.

Iz ove organizacije je stiglo upozorenje da se na ostrvu nalazi i devetogodišnja devojčica koja je u kritičnom stanju i bez pristupa lekarskoj nezi.

Pozivajući se na izveštaje lokalnih medija MSK je saopštio da je petogodišnja sestra te devojčice umrla od uboda škorpiona, te da su izbeglice pokušale da se domognu kopnenog dela Grčke, ali su zaustavljene i vraćene.

"Ova najnovija situacija u pograničnom pojasu Evrosa u prvi plan stavlja brutalnost čina odbijanja, koji se, dobro znamo, dešava na svim evropskim granicama", upozorila je Kalogeropulu.

Grčke vlasti nisu potvrdile nijednu informaciju i više puta su negirale da su izbeglice prisilno vraćane sa evropskih graničnih prelaza.

Nevladina organizacija Međunarodni spasilački komitet osnovana je 1933. godine na zahtev nemačkog nobelovca i najuticajnijeg teoretičara fizike Alberta Ajnštajna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa